Reklama

Jak fintech-kompaniї zahyščajuť personaľni dani korystuvačiv

U fintech-sferi znovu aktuaľnyj trend aktyvnoї roboty ščodo zahystu danyh korystuvačiv. Dlja považajučogo sebe i svoїh klijentiv biznesu ce ne trend, a ščodenna robota, ale my ne pro ce. Trend poljagaje v svojeridnomu «povernenni» ljudjam їh personaľnyh danyh, i sprava ne tiľky v Cambridge Analytica. Pro te, jak bankam ne vtratyty doviru klijentiv — dali v materiali
Читати кирилицею
Jak fintech-kompaniї zahyščajuť personaľni dani korystuvačiv
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Jak fintech-kompaniї zahyščajuť personaľni dani korystuvačiv
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
U fintech-sferi znovu aktuaľnyj trend aktyvnoї roboty ščodo zahystu danyh korystuvačiv. Dlja považajučogo sebe i svoїh klijentiv biznesu ce ne trend, a ščodenna robota, ale my ne pro ce. Trend poljagaje v svojeridnomu «povernenni» ljudjam їh personaľnyh danyh, i sprava ne tiľky v Cambridge Analytica. Pro te, jak bankam ne vtratyty doviru klijentiv — dali v materiali

Ja vže rozpovidala pro te, jak finansovi servisyJak fintech-kompaniї zahyščajuť personaľni dani korystuvačiv, stvoreni finteh-kompanijamy, možuť aktyvniše zalučaty naselennja do finsystemy: lokaľnoї i mižnarodnoї. Tam, de rokiv 10-15 tomu dominuvaly banky, teper najbiľš vpevneno počuvajuťsja finteh-kompaniї, ščo stvorjujuť zatrebuvani servisy na osnovi bankivśkyh API. U bagaťoh rozvynenyh kraїnah vony vidpovidajuť dyrektyvi PSD2, implementaciju jakoї ne tak davno zakinčyly v kraїnah JeS i jaka nevdovzi povynna staty reaľnistju i dlja Ukraїny.

Ščo take dyrektyva PSD2

Revised Payment Service Directive 2 — ce dyrektyva JeS, stvorena z metoju rozšyrennja konkurentnyh možlyvostej na rynku platižnyh poslug i standartyzaciї zakonodavstva pro zahyst prav spožyvačiv i pro prava ta obov’jazky storony, ščo nadaje platižni poslugy ta їh korystuvačiv. Govorjačy biľš zrozumiloju movoju — ščo horošogo vona nese dlja kincevogo spožyvača i ščo dlja ćogo povynen zrobyty biznes:

  • krašče zahyščaje prava klijenta pry finoperacijah v onlajni – a značyť biznesu dovedeťsja davaty biľše garantij;
  • vvodyť obov’jazkove vprovadžennja interfejsiv dostupu nadavačiv platižnyh poslug do rahunkiv klijentiv. Ce duže dopomože startapam, čyї jurosoby majuť status NFU (nebankivśkoї finansovoї ustanovy).

U čomu perevagy PSD2

Jedynyj zakonodavčyj standart na terytoriї Jevropejśkoї ekonomičnoї zony — ce peremoga, adže pislja vprovadžennja PSD 2 osoblyvosti zakonodavstva riznyh kraїn ne zavažajuť roboti i stvorjujuť rivni konkurentni umovy.

Čytajte takož: 9 fintech-startapiv, jaki zminjujuť svitovyj rynok finansovyh poslug

Vse ce vidkryvaje novi možlyvosti. Bagato bankiv prodovžujuť ob’jednuvatysja z finteh-kompanijamy, ščob z’jednaty dosvid na rynku i resurs finansiv z peredovymy tehnologijamy. Ce aktyvno vidbuvajeťsja v Ukraїni, pro ščo ja rozpovidala v ramkah vidviduvannja Unit Fintech Forum. Ukraїnśkyj rynok testuje vdali praktyky JeS, gotujučyś staty častynoju togo rynku.

Odnak je odyn bar’jer, dolaty jakyj zobov’jazani vsi bez vynjatku učasnyky rynku — nedovira. Kožen «zlyv» personaľnyh danyh abo danyh kartok čy masovana hakerśka ataka — ce stres-test galuzi, prohodžennja jakogo robyť syľnišym, ale j krok nazad v plani trastovosti biznesu. I z cym treba ščoś robyty. Napryklad, trymajte posylannja na vidnosno sviže doslidžennja brytanciv z CBR, v jakomu, jak vyjavylosja, blyźko 65% brytanśkyh spožyvačiv shyľni do biľšoї doviry finansovym servisam, jakščo ti vidmovljaťsja vid paroliv na korysť biometryčnogo zahystu akauntiv. A teper bum — 30% opytanyh v odnij z najbiľš tehnologičnyh kraїn svitu v pryncypi ne dovirjajuť svoїm bankam!

Panikuvaty čerez ce ne varto, ale vysnovok naprošujeťsja nesuperečlyvyj: malo zrobyty horošyj i pracjujučyj servis. Potribno zahystyty dani korystuvača ne na slovah, a na dili. Adže buď-jaka brehnja legko perevirjajeťsja v epohu post-pravdyŠčo označatyme informacijna vijna dlja 2018-go — i jak її vygraty, i v razi fejliv internet zapam’jataje їh nazavždy.

Jak finansovym servisam pidtrymuvaty doviru korystuvačiv

Vidhid vid paroliv v storonu biometriї

Biometryčna autentyfikacija vže ne je čymoś novym. Po-perše, tomu ščo do Touch ID my zvykly davno, a krytykuvaty Face ID nedavno zakinčyly — ce značyť, ščo metod vhodyť v rang normy. A vse tomu ščo v 2018 roci paroli až nadto legko zlamaty (naviť jakščo ce ne paroľ QWERTY123). Vidbytok paľcja otrymaty skladniše, niž natysnuty Ctrl + C / Ctrl + V, pravda? Krim očevydnoї perevagy u plani bezpeky, vin javljaje soboju značno zručnišyj sposib autentyfikaciї. Zapam’jatovuvaty svoї paroli vže ne potribno, korystuvatysja prystrojem vvedennja tež — ce argument na korysť polipšennja user experience, jakyj, jak ja govoryla, duže važlyvyj dlja pokolinnja Z.

Operatyvnyj sapport z maksymaľnoju kiľkistju aktuaľnyh kanaliv zv’jazku

Garna pidtrymka produktu často perevažaje jakiś jogo nedoliky. Adže jakščo nalagodyty vidnosyny zi spožyvačem i maksymaľno operatyvno reaguvaty na jogo zauvažennja, vin / vona dopomožuť zrobyty produkt krašče. Golovnymy pryncypamy tut je prozorisť (jakščo taka ne superečyť normam bezpeky kompaniї). Švydke reaguvannja na zapyty i rišennja problem maje vidbuvatysja ne tiľky po telefonu abo čerez formu zvorotńogo zv’jazku, a v peršu čergu v mesendžerah. Peršu liniju pidtrymky dopomagajuť stvoryty boty, ale žyve spilkuvannja — v prioryteti.

Dlja ukraїnśkyh finteh-kompanij zaraz duže važlyvo zberegty ta prymnožyty status dvyguna progresu. Same naša zdatnisť do adaptaciї i švydkyh zmin dopomagaje zberigaty maksymaľnu efektyvnisť i zminjuvaty vsju sferu na krašče.

Share
Написати коментар
loading...