Reklama

🎭 Jak u Ternopoli teatr narodyvsja: ekskursija mistom

Читати кирилицею
🎭 Jak u Ternopoli teatr narodyvsja: ekskursija mistom
  1. Головна
  2. Misto
  3. 🎭 Jak u Ternopoli teatr narodyvsja: ekskursija mistom
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Aktor teatru – myteć, jakyj stvorjuje na sceni svit z obraziv. Same zavdjaky obraznomu svitu v duši gljadača probudžujuťsja emociї, šo dajuť možlyvisť prožyty pevnyj dosvid. Jakščo vystava zalyšaje slid u serci, ce značyť, ščo aktoram vdalosja peremknuty gljadača zi zvyčnyh “dyvljusja”, “analizuju”, “rahuju” na “vidčuvaju”, “beru učasť” ta “piznaju sebe”.

Nastane čas

Uvijty do teatru, odjagnuvšy dovgu večirnju suknju, pidnjatyś marmurovymy shodamy u fojje ta opynytysja u gljadaćkij zali. Zatamuvavšy podyh, dyvytysja na scenu, očikujučy, jak zavždy, dyva. Odnogo razu my neodminno zustrinemosja z Ternopiľśkym akademičnym oblasnym ukraїnśkym dramatyčnym teatrom imeni Tarasa Ševčenka same u takomu “formati”. A poky ščo zanurymosja v zahopljujuču podorož hvyljamy istoriї z našym kapitanom Oksanoju Lenčuk – ekskursovodom, jaka zakohana ta zakohuje v Ternopiľ.

Butaforśkyj ceh

Butaforśkyj ceh

Vhid dlja aktoriv

Možlyvisť potrapyty do teatru “maršrutom aktoriv” – ce garna nagoda perekonatysja, ščo kostjumy, svitlo, dekoraciї ta rekvizyt – ce ne lyše vnutrišnij svit, a j spivavtory, ščo dopomagajuť aktoram stvorjuvaty novi svity, a gljadačam – їh piznavaty.

Jak vse počynalosja

Peršu storinku teatraľnoї istoriї “sklav”, jak vyjavylosja, …turnir. Uročystyj pryjom za učasti najkraščyh panjenok, vydovyščnyj turnir i pyšnyj benket, – tak u Ternopoli v XVII stolitti vojevoda Toma Zamojśkyj zustričav korolevyča Vladyslava, – majbutńogo korolja Poľšči. Uročystosti, vlaštovani v centri mista, mistjanam spodobalysja, adže “hlib ta vydovyśka”, tobto, benket iz turnirom, vyjšly smačnymy, zahopljujučymy ta v miru gučnymy.

Skomorohy ta ljaľky

Koly u misti vlaštovuvaly jarmarok, skomorohy zavždy zbyraly natovp gljadačiv navkolo improvizovanoї sceny. Їhni vystupy na plošči zazvyčaj skladalysja ne lyše z kumednyh nomeriv i žartiv, a j z kramoľnyh gostrot, ščo “maskuvaly” …ljaľky. Rozvažaty šanovnu publiku, trymajučy na ruci ljaľku, jaka vmije “rozmovljaty”, bulo nabagato bezpečniše, niž bez neї: možna bulo smilyvo spivaty ironični ta/abo satyryčni kuplety, spoviščajučy gljadačiv pro vse na sviti, – i pro vladu i pro svoї boli ta žali.

Kostjumy aktoriv

Kostjumy aktoriv

Pryїždžaly do Ternopolja j mandrivni teatry, pryčomu, vystavy v kožnomu z nyh vykonuvalysja svojeju movoju. Dlja jevrejśkyh aktoriv speciaľno buv vlaštovanyj pansion**, oskiľky vony pryїzdyly ne na deń-dva, a na čas, poky jšly repetyciї ta vystavy.

Z 1890 roku i do Peršoї svitovoї vijny teatralamy v Ternopoli buly vsi. Prote, vidvidujučy vystavy, ščo proponuvaly mandrivni antrepryzy z angažementamy, ternopoljany vse ž taky hotily maty svij vlasnyj teatr.

Studentśkyj hram Meľpomeny

Zgodom teatr u Ternopoli taky z’javyvsja. U 20-h rokah XIX stolittja počav davaty vystavy teatr učniv jezuїtśkoї gimnaziї. Oskiľky pedagogy-jezuїty nazyvaly učniv studentamy, teatr takož buv studentśkym. Repetyciї ž vidbuvalysja v prymiščenni konviktu*.

Hlopci graly na sceni i divčat i žinok, a dekoraciї dlja perevažno biblijnyh sjužetiv vykorystovuvalysja po minimumu. Inodi vystupy prohodyly na plošči prosto neba abo ž na velykomu zatyšnomu podvir’ї. V buď-jakomu razi vystavy maly u gljadačiv šalenyj uspih.

Leś Kurbas

U 1915 roci v biografiї teatru z’javylysja Leś Kurbas ta “Ternopiľśki teatraľni večory”. Same u Ternopoli vin narodyvsja jak režyser, ce vže potim buly Molodyj teatr u Kyjevi ta teatr “Bereziľ” u Harkovi. Smilyvi na toj čas tvorči eksperymenty ta postanovky tvoriv “inakomysljačyh” dramaturgiv pryzvely do vidomoї tragičnoї rozv’jazky: v 1933 r. režyssera zaareštuvaly, u 1937 r. – rozstriljaly. Sered zvynuvačeń – “vidryv vid radjanśkoї dijsnosti ta rosijśkogo teatru”, “nacionalizm i formalizm”.

Teatr čekaje na gljadačiv

Teatr čekaje na gljadačiv

XXI stolittja

Sogodni v Ternopiľśkomu akademičnomu oblasnomu ukraїnśkomu dramatyčnomu teatri imeni Tarasa Ševčenka na gljadačiv čekajuť 596 misć u velykij zali ta mala scena na 80 misć. I nevdovzi ja znovu kuplju kvytok do Ternopolja, pokladu do valizy dovgu večirnju suknju ta poїdu na pobačennja z fajnym mistom. Tam obov’jazkovo zavitaju do teatru, ščob, zatamuvavšy podyh, dyvytysja na scenu, očikujučy, jak zavždy, dyva.

Dali bude

*Konvikt, ščljahetśkyj konvikt – pansion, pomeškannja učniv

**Pansion – oficijna nazva, sučasnoju movoju – gurtožytok

Čytajte Na chasi u Facebook i Twitter, pidpysujteś na kanal u Telegram.

Share
Написати коментар
loading...