Реклама

🙈 Google погрожувала техноблогерам розірванням стосунків, якщо вони не похвалять новий Pixel

Čytaty latynkoju
🙈 Google погрожувала техноблогерам розірванням стосунків, якщо вони не похвалять новий Pixel
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🙈 Google погрожувала техноблогерам розірванням стосунків, якщо вони не похвалять новий Pixel
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Кожна компанія на релізі свого нового продукту хоче мати позитивний відгук. Тому часто вони запускають різноманітні програми раннього доступу до своїх продуктів для лояльних користувачів, які мають свою аудиторію, надають їм продукти безкоштовно і раніше за всіх в обмін на позитивні публічні коментарі. Однак не варто робити це так, як зробила Google.

Вже багато років Google має свою програму Team Pixel, в межах якої різноманітні блогери та журналісти отримують пристрої компанії до їх релізу. Програму веде стороння PR-агенція, однак з відома й дозволу самої корпорації. Запрошення до програми розсилають індивідуально.

Раніше багато оглядачів техніки бачили в цій програмі можливість отримати девайс на рецензію завчасно, адже єдиною умовою для участі (крім отримання запрошення, авжеж) було додавати спеціальні хештеги на кшталт #giftfromgoogle і подібних. Якщо цю умову дотримано, з пристроєм можна було робити що завгодно на відео.

Однак у цьому році все змінилося. До контракту додалися нові умови: по-перше, на відео не можна показувати Pixel поряд з іншими девайсами, а по-друге — блогерів, які озвучували, що в чомусь Pixel гірший за інші смартфони, могли виключити з програми.

Скріншот The Verge

Це змусило деяких блогерів вийти з програми, оскільки йшло врозріз з журналістською етикою та базовими принципами об’єктивних оглядів. Наприклад, TechOdyssey заявив про свій вихід публічно з поясненням, що «програма більше не відповідає моїй етиці»:

https://x.com/AdamJMatlock/status/1824193672692502531

Водночас як виявилося, у Google для видачі девайсів на огляди є окрема програма, яка нічого такого не вимагає, однак і запрошують туди переважно журналістів або лише вкрай популярних блогерів (хоча і це не точно — серед блогерів критерії не опубліковані). Зокрема один з найпопулярніших техноютуберів Маркес Браунлі розповів, що він не брав участі у Team Pixel і ніколи б не погодився на такі умови.

https://x.com/MKBHD/status/1824445882542027133

Водночас він отримав нові смартфони Pixel 9 на огляд за межами цієї програми без будь-яких попередніх умов, крім стандартних для рецензентів.

Менеджерка з комунікацій Google у коментарі The Verge заявила:

#TeamPixel — це окрема програма, відокремлена від наших програм для преси та авторських оглядів. Мета #TeamPixel — передати пристрої Pixel у руки творців контенту, а не преси та технічних оглядачів. Ми не влучили в ціль з цією новою мовою, яка з'явилася вчора у формі #TeamPixel, і її було видалено

Кайла Грейер, менеджерка з комунікацій Google

Важливо відзначити, що в цьому коментарі Google прямо заявила, що Team Pixel не призначена для створення об’єктивних рецензій, тож зробимо власне припущення, що відповідні умови в програму все ж додадуть пізніше, але зроблять це більш делікатно і частину блогерів звідти приберуть або перемістять до програми рецензій.

Врешті решт, складно не погодитися з Маркесом Браунлі, який каже — якщо ваша мета як оглядача створювати об’єктивний контент і давати чесні відгуки, не варто взагалі погоджуватися на участь у програмах, які називається «Команда Щось-там» і натякають на те, що ви підтримуєте цей продукт.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...