Реклама

😨 Японський фондовий ринок зазнав падіння: як це позначилося на ігрових компаніях

Čytaty latynkoju
Unsplash
😨 Японський фондовий ринок зазнав падіння: як це позначилося на ігрових компаніях
  1. Головна
  2. Техно
  3. 😨 Японський фондовий ринок зазнав падіння: як це позначилося на ігрових компаніях
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Один із найважливіших фондових індексів Японії Nikkei 225 сьогодні зазнав найгіршого падіння з 1987 року. Разом з тим й сильно знизили у вартості акції ігрових корпорацій.

Nikkei 225 впав на понад 12%, разом з тим, Токійський фондовий індекс також втратив значну частину своїх позицій, знизившись на 6,14%. Причина у тому, що економічні дані з США виявилися гіршими, ніж очікувалося й інвестори почали швидко збуватися акцій.

Приблизно так виглядав японський ринок акцій за останню добу

Варто зазначити, що в США індекс S&P 500 упав на 2,8%, а Nasdaq – на 5,5%. Великі американські компанії також втратили у вартості, як-от Microsoft (-2,07% за сьогодні). Повідомляють й про зниження ринків в інших країнах.

Повернемося до Японії. Разом з падінням фондового ринку, зміцнення японської єни щодо долара США також вдарило по експортерах — оскільки продавати японську продукцію за кордоном тепер стане дорожче. Усе це в купі й спричиняє падіння вартості японських компаній — і наскільки сильно це вдарить по корпораціях, ми дізнаємося вже за пару днів.

Як змінилася вартість японський ігрових корпорацій через падіння ринку

Варто зазначити, що серед Nikkei 225 є багато ігрових корпорацій, які майже усі втратили у вартості.

Так, зокрема, корпорація Sony впала у вартості лише за сьогодні на 7,61% та на 16,35% за останні п’ять днів. Варто зазначити, що Sony, першочергово, є експортером побутової та професійної електроніки, а ігровий бізнес займає лише частку від діяльності корпорації, тому важко сказати, наскільки постраждав саме бізнес консолей та ігор.

Загалом, за ігровий бізнес Sony відповідає Sony Interactive Entertainment, яка базується в Японії та США, проте акції SIE торгуються разом з іншими підрозділами Sony під спільним знаменником Sony Group.

 

Натомість продаж консолей та ігор є основним бізнесом корпорації Nintendo, яка за день впала на 16,53%, а за п’ять днів — на 20,45%. У останньому фінзвіт корпорація повідомляла, що доходи й так впали на 70% на фоні зниження продажів Nintendo Switch.

Наразі невідомо, як саме падіння ринку позначиться на компанії. З одного боку, продажі консолей можуть постраждати через те, що, ймовірно, майбутні експортні партії Nintendo Switch (якщо вони ще будуть) зростуть в ціні.

З іншого сторони, у Nintendo є «козир в рукаві» у вигляді Nintendo Switch 2, яку мають офіційно презентувати вже незабаром і яка може дуже сильно пожвавити продажі та й загальний стан Nintendo.

Варто зазначити, що восени 2023 було багато чуток про Nintendo Switch 2.

Ще майже на 15% за день рухнули акції Nexon — японської корпорації-виробника ігор, який переважно працює на азійський регіон. Nexon закрив перший квартал 2024 краще, ніж очікував, і на другий квартал очікував зростання через запуск нових проєктів та випуску доповнення до своїх ігор: DLC до Dungeon & Fighter для китайських гравців, оновлення та покращення MapleStory у Кореї та реліз запуск Dungeon & Fighter Mobile, який має припасти цей рік. Чи повпливає падіння ринку на плани Nexon — дізнаємося згодом.

Холдинг Square Enix, який одним з найбільших видавців ігор у світі, за день впав майже на 5%. Варто зазначити, що вартість акцій компанії знижується вже декілька місяців, але це пов’язано з фінзвітом за перший квартал 2024 — тоді видавець оголосив про збитки через скасування деяких проєктів. Також зі звіту стало відомо, що прибуток компанії знизився на 69,7% порівняно з попереднім фінансовим роком, а операційний дохід знизився на 26,6%.

З іншої сторони, Square Enix наразі доволі активно передивляється свою короткострокову стратегію бізнесу та планує випускати ігри не так часто, але робити акцент на якості та маркетингу. Крім того, у компанії на залишок 2024-2025 роки заплановані деякі гучні релізи, особливо для азійського регіону, що може трохи вирівнятися показники видавця.

Bandai Namco в останні пів року здавалася найстабільнішою ігровою компанією на азійському ринку. Попри те, що у лютому новина про скасування п’яти ігор трохи повпливала на інвесторів, вихід Elden Ring: Shadow of the Erdtree та інших проєктів мав позитивно вплинути на акції компанії. Проте падіння ринку також зачепило Bandai Namco — падіння на 10% за останню добу схоже на падіння вартості акцій у лютому.

Наразі дуже сильно постраждала Sega, акції якої торгуються разом з Sammy Holdings — за останні п’ять днів вартість акцій впала на 24,25%. З лютого у корпорації відбулися звільнення та продаж студії Relic Entertainment, проте акції Sega переважно зростали, ймовірно, через довіру інвесторів до планів компанії. Цього разу падіння вартості відкинуло Sega до показників лютого.

Ймовірно, безболісно переживе кризу Konami. За рік загалом, вже з урахування падіння ринку в перші дні серпня, акції компанії зросли на 23,91% (падіння останніх днів оцінили у -11,69%). Все дуже просто — інвестори задоволені цифрами компанії, оскільки за останній рік був й доволі масивний прибуток (у звіті повідомляється про 59,2 мільярда єн, приблизно 340 млн доларів), й чудові релізи та плани на ігри. Стверджувати рано, але зараз все виглядає так, що Konami лише трохи «поштормить» й корпорація повернеться до зростання.

Kadokawa Corporation, яка є материнською компанією FromSoftware (володіє часткою у майже 70%) також зазнала падіння у 20% за останні п’ять днів. Варто зазначити, що відеоігри — лише один із сегментів бізнесу Kadokawa, є ще телепродукція, аніме, манга тощо. Саме тому важко зазначити, як сильно падіння акцій повпливає саме на FromSoftware.

На останок згадаємо Koei Tecmo, що володіє Nioh, Dynasty Warriors, Wu-Long, Ninja Gaiden — за п’ять днів падіння у вартості на 17,15%.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...