Реклама

Гайд для майбутнього стрімера: як розвиватись та почати заробляти

Čytaty latynkoju
Гайд для майбутнього стрімера: як розвиватись та почати заробляти
  1. Головна
  2. Спецпроєкти
  3. Гайд для майбутнього стрімера: як розвиватись та почати заробляти
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Стрімінг вже давно трансформувався з хобі в справжню професію. Проте якщо для освоєння інших професій можна вступити до навчального закладу чи записатися на курси, то стрімінгу особливо й навчати не потрібно: поріг входження в професію достатньо низький. Однак стрімінг на перший погляд здається простим, але має безліч нюансів, які потребують уваги. Важливо розуміти, що успіх у цій сфері залежить не лише від технічних навичок, а й від уміння взаємодіяти з аудиторією, створювати цікавий контент та постійно вдосконалювати свої вміння.

Розібратися у всіх тонкощах стрімінгу допоможе наш розгорнутий гайд із практичними порадами, який ми підготували для вас разом з відомою українською стримеркою Solodana за підтримки технологічного партнера Lenovo Legion.

Під час підготовки матеріалу Солодана тестувала найпотужнішу версію Lenovo Legion 7i. Про враження стримерки від ноутбуку читайте далі

Хто така Solodana

Solodana (справжнє ім’я Анастасія Солоденко) — українська стрімерка, коментаторка та інфлюенсерка, відома своєю роботою в Maincast. Вона спеціалізується на грі та коментуванні VALORANT. Окрім стрімінгу, Solodana також є косплеєркою та ведучою, що активно займається створенням контенту та взаємодією зі своєю аудиторією на платформі Twitch​.

Вона активно почала стрімити два роки тому й з того часу здобула значну популярність завдяки своїм стрімам, які часто присвячені VALORANT, а також іншим кіберспортивним подіям та розважальному контенту. На своїх стрімах Solodana не тільки грає, але й професійно коментує ігрові події та турніри. 

Мотивація, стиль та образ

Для початку рекомендуємо визначитись, що саме вас приваблює в стрімінгу. Можливо, ви хочете демонструвати свої вміння у PVP чи спілкуватися з людьми.

Solodana почала активно стрімити якраз після початку повномасштабного вторгнення, тому що їй не вистачало спілкування:

Десь через 3-4 місяці після початку повномасштабного вторгнення тиск із нестачею спілкування і соціалізації надзвичайно збільшився. До цього я дивилася записи стрімів на Youtube, або просто натрапляла на якісь цікаві стріми на Twitch, й тому вирішила спробувати себе в цій ролі. Мене дуже приваблював образ косплеєрки-стрімерки, яка грає в гру в образі головного героя гри

Щодо стилю та образу існує безліч варіантів, проте всі вони залежать від вашої особистості. Ви можете бути енергійним та веселим, серйозним та професійним, або ж креативним та ексцентричним. Важливо пам’ятати, що фальшивити не потрібно. Успіху досягають щирі стрімери, які не соромляться бути собою. Глядачі цінують автентичність та справжні емоції, тому будьте відкритими та чесними зі своєю аудиторією. Це допоможе вам побудувати сильний зв’язок із глядачами та залучити більше підписників.

Що стрімити?

Універсальної поради що саме стрімити та як підбирати контент не існує. Solodana рекомендує грати в те, що ви любите:

Я б радила просто стрімити те, що ви любите. Авжеж будуть виходити нові ігри, які будуть один-два тижні на хайпі. Й коли виходить щось новеньке, то є досить велика аудиторія, яка не має змоги грати, й тому обирає перегляд гри на каналі улюбленого стрімера. І з часом можна спробувати стрімити саме такі новинки. Проте на самому початку я рекомендую стрімити ті ігри, від яких ви в захваті. Аудиторія бачитиме, що вам цікаво, а ще можна буде ділитися якимись фішками та цікавими фактами про гру

Тут варто памʼятати, що якщо ви наберете аудиторію однією-двома іграми й захочете спробувати щось нове, то завжди будуть ті, кому такий розвиток подій не сподобається. Не звертайте увагу, адже кожному глядачеві догодити ви не зможете. Грайте в те, що подобається вам і створюйте саме такий контент, який вважаєте кльовим, а аудиторія завжди знайдеться.

Платформи для стрімінгу

Платформ для стрімінгу зараз багато, проте більшість ігрових стрімів та відповідно аудиторії – це Twitch та Youtube. Звичайно, що найкращою платформою і в плані кількості глядачів, і в плані зручності, є Twitch, але й конкуренція там найбільша. 

Також можна стрімити на Facebook, Instagram, TikTok та ще з десятка інших платформ, але ми їх в контексті ігрового стрімінгу розглядати не будемо. 

Залізо та софт

Для стрімінгу в HD якості вам буде достатньо компʼютера на якому ви граєте в ігри. Щоб розпочати стрімити, вам потрібно завантажити одну з програм для відеозахоплення – OBS Studio, Streamlabs Desktop або альтернативу. Ми рекомендуємо спробувати декілька, щоб оцінити якість та гнучкість налаштувань. 

Загалом звʼязка ПК, OBS Studio та Twitch дозволяє розпочати стрімити всього за декілька хвилин. Проте і тут є нюанси. 

По-перше, це швидкість інтернету. Звичайно, що тут чим більше – тим краще. Для того, щоб зображення було не тільки якісним, але й не лагало в найвідповідальніший момент, потрібна не тільки швидкість, але й стабільність зʼєднання.

По-друге, це характеристики вашого ПК. Стрімінг через OBS чи Streamlabs, особливо в роздільній здатності більше, ніж 1080p, дуже ресурсозатратний для процесора чи графічної відеокарти, тому навіть якщо грати досить комфортно, то зі стрімінгом можуть бути проблеми. Знизити навантаження на систему дозволяють зовнішні карти відеозахоплення. Різні варіанти як і по роздільній здатності, так і по інтерфейсах підключення є в Elgato, Razer та AVerMedia. 

Карта відеозахоплення також буде в пригоді, якщо ви захочете стрімити з ігрових консолей. Звичайно, що і в Xbox, і в PlayStation є інтегровані інструменти, які дозволяють стрімити на Twitch та Youtube натиснувши декілька кнопок. Проте варто зазначити, що вам будуть недоступні кастомізації стріму: повідомлення про нових фолловерів чи підписників, вивести чат на екран і так далі. Все це – лише при використанні карти відеозахоплення. 

Оптимально також стрімити з ноутбука. Моделі Lenovo Legion 7i й видають якісне зображення, і без проблем справляються зі стрімінгом. А HD камера допоможе вам також вивести себе на трансляцію. 

ТОП фішок, за які Солодана вподобала Legion 7i

  • Надпотужний процесор Intel® Core™ i7 останнього покоління
  • Яскравий та чіткий екран з частотою оновлення 165  Гц
  • NVIDIA® GeForce RTX™ 4070 з 8  Гб відеопамʼяті для стрімінгу будь-яких ігор без затримок
  • Lenovo Legion AI Engine+  – технології штучного інтелекту для оптимізації гри в режимі реального часу та досягнення максимальної частоти кадрів за секунду
  • Низька вага дозволяє без проблем використовувати Legion 7i в поїздках
  • Система охолодження, що запобігає перегріванню процесора та відеокарти навіть при багатогодинній грі

До чого готуватися?

Морально потрібно бути готовим до того, що спочатку у вас буде дуже мало одночасних глядачів. 

Я кожен раз після завершення стріму переглядала статистику. Скільки взагалі було глядачів, яка середня кількість протягом стріму. І я дуже чітко запамʼятала, що одного разу в мене в середньому було аж сім глядачів на стрімі. І я тоді подумала, що вау, це ж надзвичайно круто. Я уявляла біля себе цих сімох людей, які просто сидять і дивляться або слухають те, що я розповідаю. Це було дуже натхненно, для мене це вже був результат, тому що це не один-два, типу я і ще якийсь бот, а це вже більше, це сім!

Але опускати руки не можна, тому що через це у свій час проходила більшість ігрових стрімерів. Використовуйте цей період для експериментів з контентом, образом та всім, що спадає на думку. 

Також не варто забувати про хвилювання. Якщо для вас публічність та сцена – це не щось природне, то хвилювання обовʼязково буде й це частина роботи стрімером.

Я навіть зараз іноді хвилююсь перед початком стріму. Це ніби тиск відповідальності, хвилювання від того, що тебе буде дивитися багато людей. З часом цей тиск та страхи зникають і ти навіть забуваєш про ту величезну кількість людей, яка перебуває на стрімі, але на самому початку – це абсолютно нормально й лякатися не потрібно

Що можна використовувати для того, щоб збільшити кількість глядачів?

Для початку ваші внутрішні ресурси: соцмережі, месенджери та інше. Якщо ви присутні в Instagram чи Twitter – не соромтесь давати посилання на стрім щоразу після виходу в онлайн. Пишіть друзям, заохочуйте приєднуватись до перегляду. 

Окрім анонсів використовуйте інші соцмережі для того, щоб репостити найкращий контент зі стрімів у різних адаптованих форматах: рілси, тік токи, шортси й так далі. 

Також можна писати в приватні іншим стримерам вашої категорії, або просто тим, які подобаються. Знайомтесь, радьтеся, а найголовніше звертайтеся з проханням “рейдити” ваш стрім при нагоді. Популярні стрімери також колись були новачками, тому розуміють наскільки це важливо. Будьте щирими, але не нахабнійте, й можливо ви навіть знайдете нових друзів. 

Важливо памʼятати про графік та стабільність. Стрімінг – це теж робота, тому тут важливо дотримуватись схожих правил. Встановіть графік стрімів та дотримуйтесь його. Постійність допомагає глядачам знати, коли вас очікувати онлайн, і збільшує їхню ймовірність повернутися.

Також аналізуйте ваші стріми. Звичайно, що стовідсотково підлаштовуватись під глядачів не потрібно. Проте перегляд та аналіз трансляцій дозволить краще розуміти як ви взаємодієте з аудиторією та в якому напрямку рухатись. 

Як працювати з негативом

З розвитком вашого каналу та збільшенням кількості глядачів рано чи пізно ви стикнетесь з негативом або в вашу адресу, або в адресу інших глядачів. Рішення тут доволі просте: банити та не звертати увагу. 

Помилки початківців та як їх уникати

Як і в будь-якій іншій справі, на початку вашої карʼєри стрімера ви будете помилятися. Це нормально, тому що помиляються всі. Головне – це робити висновки та використовувати цей досвід для того, щоб ставити кращими. Ми запитали Solodana щодо помилок на початку карʼєри, яких вона б хотіла уникнути: 

Щодо помилок, яких хотілося б уникнути, то їх буде дві. По-перше, це поганий режим сну. Я коли починала стрімити, то не звертала на це увагу, проте це так само важливо, як і розклад стрімів. Та й загалом варто піклуватися про своє здоровʼя та самопочуття, адже ці два аспекти дуже впливають на вас і, відповідно, на якість вашого контенту. По-друге, це робота з негативом, про що я вже зазначала. На початку карʼєри я часто звертала увагу на негативні коментарі й намагалася якось спілкуватися з людьми, які їх писали. Це все даремна трата часу й таким людям нічого доказувати не потрібно було, тому що вони взагалі не за цим до вас прийшли на стрім. Тому так, просто видаляйте їх з вашого чату й ніяк не взаємодійте з ними

Проте варто памʼятати, що ваш досвід та помилки – будуть унікальними. Не бійтеся пробувати нові підходи, експериментувати зі стилем та контентом, адже саме це допоможе знайти свій унікальний голос та залучити більше глядачів.

Робота стрімером поза стрімами

Останнє, на що варто звернути увагу, то це на ваше життя поза стрімінгом. Памʼятайте про здоровʼя та самопочуття. Стрімінг дуже часто поглинає, й можна забути не тільки про обід, а й про сон. Регулюйте кількість годин, які ви проводите за трансляціями, не забувайте про базові потреби організму, та, як каже Solodana, “вийдіть на вулицю доторкніться до трави”. 

Сподіваємося, що цей гайд вам стане в пригоді, допоможе уникнути початкових помилок та надихне на створення якісного ігрового контенту. Пам’ятайте, що успіх у стрімінгу приходить з часом, тож будьте терплячими та наполегливими. Вірте у свої сили, залишайтеся справжніми, і ваші зусилля обов’язково принесуть плоди.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...