Реклама

📞 Президент підписав закон про єдину роумінгову зону з ЄС: коли і як запрацює

Čytaty latynkoju
📞 Президент підписав закон про єдину роумінгову зону з ЄС: коли і як запрацює
  1. Головна
  2. Техно
  3. 📞 Президент підписав закон про єдину роумінгову зону з ЄС: коли і як запрацює
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про єдину роумінгову зону з ЄС, яка дозволяє українцям отримати послуги роумінгу у країнах Євросоюзу.

Таким чином, закон дозволяє українцям приєднатися до програми «Роумінг як вдома» (RLAH). Завдяки цій послузі ті, хто подорожують ЄС, зможуть телефонувати, писати SMS та користуватися мобільним інтернетом без додаткової плати.

Варто зазначити, що спільною роумінговою зоною зможуть скористатись і користувачі європейських операторів, які подорожують в Україну.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що тепер відповідне рішення має схвалити ЄС, після чого країна почне переговори про вступ в єдину роумінгову зону. Проте вже можна зазначити, що Україна — перша країна поза межами ЄС, яка доєдналася до RLAH.

Коли та як запрацює єдина роумінгова зона з ЄС

Відповідно до ухваленого законопроєкту №10265, за послуги роумінгу не треба буде сплачувати протягом перших 4 місяців, але після цього терміну тарифи знову нараховуватимуться.

Наразі не повідомлялося, коли закон набере чинності, проте компанія Vodafone Україна в інтерв’ю Forbes розповіла, що це відбудеться після прийняття підзаконних актів та ухвалення рішення між Україною та ЄС. В компанії також додали, що українським операторам потрібен час на адаптацію та доопрацювання внутрішніх систем і налагодження бізнес-процесів. Орієнтовно механізм запрацює з 2025 року

Також нагадаємо, що цей законопроєкт є частиною умов, які потрібно виконати Україні, щоб Рада ЄС змогла остаточно утвердити членство країни у роумінговій зоні ЄС. З 2022 року на благодійній основі для українців у ЄС діє тимчасовий безплатний роумінг. Але вже у 2023 році безплатний роумінг оператори почали урізати через комерційні умови від європейських операторів.

Раніше ми розповідали, що Рада ухвалила законопроєкт про єдину роумінгову зону з ЄС.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...