Реклама

😡 Як деякі українські медіаменеджери маніпулюють війною. Відкритий лист

Čytaty latynkoju
😡 Як деякі українські медіаменеджери маніпулюють війною. Відкритий лист
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 😡 Як деякі українські медіаменеджери маніпулюють війною. Відкритий лист
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Українські медіа у часи війни демонструють неабиякий професіоналізм та самовіддачу. Цілодобовий спільний телеефір, зміна форматів, запуск гуманітарних та військових проєктів, які допомагають тисячам людей: як цивільним, так і нашим захисникам.

Проте, завжди знайдуться ті, хто не погребує використати важку ситуацію задля власного зиску.

Сьогодні стало широко відомо про те, що власники онлайн-медіа MC.Today та Highload (які також наразі керують ресурсом ITC.ua), Вєра Чєрниш і Тімур Ворона, запустили фандрейзингову кампанію на кількох західних ресурсах, ось вони: на FundRazr та на GoFundMe.

В умовах практично повної зупинки рекламного ринку крок абсолютно зрозумілий і нормальний — сьогодні багато українських медіа тим чи іншим чином збирають пожертви від аудиторії.

Але цей випадок особливий

Кампанія подається зі слоганом «Допоможіть українцям перемогти» (Help Ukrainians win — ориг.), що видається неетичною маніпуляцією емоціями непоінформованої західної аудиторії, яка дійсно шукає різні можливості для допомоги Україні.

Таке позиціонування для непідготовленого читача створює хибне враження, ніби він може допомогти журналістам, що знаходяться буквально на передовій, висвітлюють найгостріші моменти війни і документують найтяжчий момент в сучасній українській історії.

Насправді ж, є публічно відомою інформацією, що сімейна пара Чєрниш і Ворони постійно проживає у Португалії, і лише іноді навідується до України.

Також будь-який читач, знайомий з цими виданнями, побачить, що їх формат не зазнав значних змін. MC.Today продовжує висвітлювати підприємництво та публікувати різноманітні колонки, Highload залишився медіа для розробників, а ITC, як і раніше, пише про технології.

Висвітлення подій, пов’язаних з війною, для будь-якого медіа, навіть нішевого, не є якимось подвигом. Війна торкнулася підприємців, лікарів, акторів, ігрових розробників, бариста, туристичних агентів — абсолютно всіх. Тож жодне галузеве медіа просто не може стояти осторонь, це стандартна вимога часу.

Ця робота є важливою, але ототожнювати її з усім українським народом і перемогою — це принижувати реальний подвиг багатьох журналістів, які справді знаходяться у найгарячіших точках на передовій, потрапляють у полон та навіть гинуть за те, щоб люди знали правду.

Та і це ще не все

Невігластво, нахабство і неповагу до власної країни та її культури демонструє особисто Вєра Чєрниш, CEO усіх трьох видань. У серпні 2019 року пані Вєра опублікувала пост на фейсбуці, зміст якого зводився до того, що вона відчуває до себе дискримінацію за мовною ознакою в Україні.

Скажу чесно: через свою любов до мови (російської — ред.) останнім часом я відчуваю себе пригнічуваною меншістю. Так, мені не забороняють поки російською говорити й писати, але з кожним роком в моїй рідній країні регуляції стосовно мови стають все жорсткішими.

Вєра Чєрниш, CEO MC.Today
Скріншот поста Вєри Чєрниш

Не мені вам пояснювати, що це неправда — жодної пригнічення російськомовних в Україні нема. Ба більше. Ця позиція від CEO досить великого галузевого видання підживлює кремлівський нарратив про «нацизм в Україні», який і став підставою для початку війни.

Надалі пані Чєрниш розкрила свою позицію ширше, зазначивши в одному з наступних постів, що націоналістам дозволити говорити від імені всієї країни. Напевно, їй невідомо, що майже 70% українців підтримує українську як єдину державну мову і лише 12% наших громадян вважає, що такий статус треба надати і російській мові також. Здається, народ насправді визначився з цим питанням і без тиску з боку міфічних націоналістів.

Для довідки: Highload.today досі не має версії українською мовою, а сайти ITC.ua та MC.today отримали українську версію відносно нещодавно.

Якщо ви думаєте, що це — все, то ось ще один цікавий факт.

Видання ITC.ua, управління яким пара Вєри Чєрниш та Тімура Ворони отримали у серпні 2021 року, за два тижні до війни шукало собі авторів у Росії з зарплатою в рублях.

У підсумку

  1. Закликаю керівництво видань MC.Today, Highload.today та ITC.ua, Вєру Чєрниш і Тімура Ворону, змінити опис та позиціонування своєї кампанії та перестати маніпулювати суспільною думкою аудиторії на заході, яка не повністю розуміє контекст
  2. Читачам цих видань рекомендую оцінити позицію їх редакцій з урахуванням вищенаведених фактів
  3. Партнерам цих видань також бажано оцінити вплив співпраці з ними на репутацію своїх брендів — особливо у воєнний та повоєнний час
  4. Будемо раді волонтерській допомозі з перекладом та адаптацією цієї статті для поширення серед учасників фандрейзингових кампаній на FundRazr та GoFundMe, щоб вони ухвалювали інформоване рішення про підтримку

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...