Реклама

🎤 Гроші, студії, події. Як минув рік для українського подкастингу

У цьому огляді я спробую сформулювати, чим відзначився 2021 рік для українських подкастів
Čytaty latynkoju
🎤 Гроші, студії, події. Як минув рік для українського подкастингу
  1. Головна
  2. Подкасти
  3. 🎤 Гроші, студії, події. Як минув рік для українського подкастингу
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У цьому огляді я спробую сформулювати, чим відзначився 2021 рік для українських подкастів

Індустрія подкастів, та й цифрового аудіо загалом, продовжує зростати усьому світі. Поки Spotify скуповує ексклюзивні шоу, YouTube вголос міркує про перспективність напрямку, а Apple – будує систему підписок, кількість слухачів і слухачок б’є нові рекорди. Якщо прибрати за дужки еталонний досвід США, то виявляється, що Латинська Америка, велика частина Європи та Азії несуться вгору на графіках споживання подкастів. Але що ж з подкастингом в Україні?

У цьому огляді я спробую сформулювати, чим відзначився 2021 рік для українських подкастів. Це буде суб’єктивний підсумок, бо розказую про те, що запам’яталося мені. Тому якщо ви хочете щось додати – дописуйте в коментарях, буду радий обговорити.

Студії

У 2021 році в Україні почав вимальовуватися професійний ландшафт індустрії. З’явилися нові продакшени, які не лише підвищили рівень якості аудіо, а й монетизують свої навички.

Нові приклади – Attic, раз раз продакшн, IZONE Media. Хтось виріс з одного подкасту в мережу подкастів, як Шит ай ноу Продакшн чи той же Attic, що виріс з подкасту Інше інтерв’ю Володимира Анфімова. Повноцінними аудіопідрозділами обзавелися The Ukrainians та Суспільне. Суспільне навіть встигло запустити подкасти в регіональних філіях. Взагалі медіа від великих до малих пробують і засвоюють формат: Ukraїner, Vector, Liga.net, Ґрати, DTF Magazine, AIN.ua. А, наприклад, НВ почали пакувати свої радіопрограми в формат подкастів і запустили власний застосунок.

Подкасти

Це той час, коли українські подкасти з’являються так швидко, що ми не встигаємо рахувати. Трохи більше, ніж півтора року тому, я складав дві великі добірки подкастів, де нарахував біля 80, які не соромно радити.Зараз натомість нам не потрібно напружуватися, аби знаходити нові шоу. Наприклад, у телеграм-каналі Наші подкасти з липня ми опублікували вже понад 250 різних епізодів. І усі вони – звучать українською. Цікаво було б дізнатися динаміку збільшення кількості, але поки це питання залишається для майбутніх досліджень ринку.

Окрім загалом збільшення кількості подкастів можна говорити і про жанрове та тематичне розмаїття. Все частіше можна побачити наративне аудіо: від монологів експертів до документальних історій з великою кількістю героїв. Нарешті проявив себе улюблений американцями трукрайм, потроху з’являються хороші представники фікшн, наукової, історичної тематики тощо.

Статистика

До речі, про дослідження – Суспільне в листопаді опублікувало результати опитування українців про споживання подкастів. Певно, це перше публічне дослідження цієї теми в Україні. За їхніми даними, 8,3 % українців слухають подкасти. Це невелика цифра, особливо якщо порівнювати з країнами-лідерами по споживанню аудіо у світі. Наприклад, у США 57% жителів хоча б раз слухали подкаст. Але тішить інше: всім, хто регулярно створює подкасти і працює над розбудовою спільнот, вдається збільшувати свою авдиторію.

Наприклад, Шит ай ноу Лайв і Простими словами майже одночасно в жовтні розповіли про два мільйони прослуховувань. Це при тому, що позначки в один мільйон вони досягли лише на початку року. Radio SKOVORODA за 2021 зібрали близько 250 тисяч прослуховувань, що більше, аніж в усі попередні роки, а Радіо Поділ виросли вдвічі за рік і наблизилися до загальної позначки у 200 тисяч. Ми у IZONE Media тільки почали, але перетнули позначку 20 тисяч, а Подкаст Підкаст наприкінці року зібрав 175 тисяч за весь час існування.

Поки що мало видавців, які готові ділитися своїми показниками, але готовий зробити ставку, що з часом це зміниться і все більше цифр можна буде побачити на сторінках і сайтах подкастів. Так учасники ринку матимуть можливість краще розуміти як українську авдиторію, так і індустрію загалом.

Події

На початку року були спроби влаштувати дискусії про подкасти в Clubhouse. Хтось пробував робити власні онлайн-конференції, хтось – неформальні зустрічі.

Гучними подіями стали Подкаст-Форум та PodКаста від Української правди. Окремо відзначилися Megogo з першою премією для подкастів «Слушно». Видимість подкастів стала більшою і з продовженням існування спецпризу «Найкращий аудіоматеріал» на журналістському конкурсі «Честь професії». Завдяки цим преміям, тепер можна вирізняти потужні роботи.

Ми в IZONE Media встигли зробити дев’ять лекцій і дискусій, а на VIII Lviv Media Forum організували дискусію «Де гроші в українських подкастах?». Окремої згадки варті освітні курси: Radio SKOVORODA зі своєю Школою подкастів або ж Академію від The Ukrainians.

Гроші

Окремий важливий блок – чи вдалося подкастам заробляти. Хороший приклад комерційних проєктів – подкаст Робота на здоров’я, який втілили The Ukrainians з Work.ua. Або ж – Активні Громадяни, який замовило Посольство Великої Британії, а виконали Радіо Поділ.

Рекламні інтеграції вийшло отримати і подкастам Простими словами та Шит ай ноу Лайв. Цікавою для мене історією став проєкт DTF Magazine з Visa, в якому вони з мобільною студією проїхали кілька українських міст і записали подкасти на місцях.

Патреон теж стає важливою частиною доходу подкастерів, так само як це відбувається у блогерів та медіа. Яскравий приклад налагодженої роботи зі спільнотою – Радіо Поділ, які встигають як давати додатковий контент, організовувати спілкування та нетворкінг, так і втілювати регулярні офлайн зустрічі з прихильниками.

Не можна оминути й грантові можливості. У 2021 році можна було побачити конкурс від Суспільного, який народив кілька якісних шоу. Або ж від нашої ж студії IZONE Media. Нещодавно ми запустили вже другий конкурс, на цей раз у форматі акселератора – подаватися можна до 15 січня

Багато можливостей створюють й грантові інституції, наприклад Український культурний фонд чи House of Europe мають окремі програми, якими можуть користуватися і подкастери.

Висновки

Український подкастинг росте: з’являються професіонали та нові видавці, а сама індустрія стає помітнішою, а кількість слухачів природно збільшується. Заробляти на цьому можна, а значить – це можна масштабувати. Особисто очікую, що в наступні роки ми побачимо більше яскравих досліджень та статистики, а також – нові комерційні кейси.

Чи стане індустрія подкастів золотою жилою для кріейторів – питання відкрите і відповідь ми шукатимемо ще роками. Але зараз у кожного з нас є можливість експериментувати та пробувати, адже як каже Ерік Ньюзум, найкраще, що є в подкастингу – відсутність правил. 

До речі, якщо вам цікаво отримувати більше інформації про подкастинг – раджу підписатися на канал Андеркаст, де я переповідаю новини, ділюся спостереженням та іноді роблю огляди подкастів, які слухаю. 

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...