Реклама

НБУ покращив прогнози щодо інфляції та економічного зростання в Україні

Прогноз Національного банку України на 2017-2019 роки свідчить про повільне, але невпинне зниження інфляції та зростання показників економіки. Також цьому сприятиме участь України у міжнародних програмах фінансування
Čytaty latynkoju
НБУ покращив прогнози щодо інфляції та економічного зростання в Україні
  1. Головна
  2. Новини
  3. НБУ покращив прогнози щодо інфляції та економічного зростання в Україні
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Прогноз Національного банку України на 2017-2019 роки свідчить про повільне, але невпинне зниження інфляції та зростання показників економіки. Також цьому сприятиме участь України у міжнародних програмах фінансування

Як зміниться ситуація зі споживчими цінами

До кінця 2017 року року інфляція сповільниться до 12,2%. У III кварталі 2018 року цей показник наблизиться до центральної точки цільового діапазону, а на кінець 2017 року складе 7,3%. Прогноз на 2019 рік залишився на рівні 5,0%.

З чим пов’язаний перегляд прогнозів Нацбанку

Перегляд прогнозу на 2017-2018 роки пов’язаний з прискоренням інфляції протягом декількох минулих місяців, а також появою нових проінфляційна факторів. До їхнього числа належать активніше відновлення споживчого попиту, стрімке збільшення пенсійних виплат з IV кварталу 2017 року, заплановане підвищення мінімальної заробітної плати і акцизів на тютюнові вироби на початку 2018 року.

Також уповільнення інфляції буде сприяти досить жорстка монетарна політика. Рішення Правління Національного банку підвищити облікову ставку до 13,5% річних було спрямоване саме на те, щоби не допустити істотно відхилення інфляції від цільового рівня на прогнозному горизонті з урахуванням впливу зазначених вище факторів.

Нацбанк також поліпшив прогноз економічного зростання в 2017 році з 1,6% до 2,2%. Це пов’язано зі сприятливим впливом як внутрішніх, так і зовнішніх факторів. У 2018-2019 роках зростання ВВП прискориться до 3,2% і 3,5% відповідно. Дефіцит поточного рахунку повністю покриватиметься надходженнями за фінансовим рахунком, що забезпечить подальше нарощування міжнародних резервів. У 2017 році надходження капіталу буде забезпечуватися перш за все скороченням готівкової валюти поза банками.

Якою буде ситуація із програмами МВФ

Продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом також сприятиме нарощуванню міжнародних резервів. Національний банк очікує надходження наступного траншу за програмою розширеного фінансування EFF у I кварталі 2018 року. Всього протягом наступного року від МВФ надійде $3,5 млрд, за прогнозами НБУ. Це також дозволить отримати кредиту від Світового банку на суму $0,5 млрд.

Разом з профіцитом зведеного платіжного балансу це дозволить збільшити міжнародні резерви до $22,2 млрд на кінець 2018 року.

Раніше ми розповідали вам про плани НБУ значно спроститиНБУ запропонує відкриття банківського рахунку онлайн відкриття нових банківських рахунків в Україні.

Share
Написати коментар
loading...