Реклама

🤕 8 випадків коли музиканти отримували травму на сцені

Čytaty latynkoju
youtube.com
🤕 8 випадків коли музиканти отримували травму на сцені
  1. Головна
  2. Музика
  3. 🤕 8 випадків коли музиканти отримували травму на сцені
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Будь-який успіх вимагає жертв, але іноді тут не обійтися без фізичного болю. Загалом це стосується великої кількості сфер нашої діяльності і музика у такому списку не буде виключенням. Виконавцям дійсно іноді доводиться багато чим жертвувати заради свого успіху: часом, відмовами від лейблів та навіть слухачів, до яких ви можете спробувати донести свою музику.

Однак іноді до усього «стандартного» списку проблем музикантів може додатися й банальний фізичний біль від отриманих травм під час заняттям улюбленою справою.

Ми вирішили зібрати для вас кілька випадків, коли артисти отримували травми під час виступів та іноді навіть продовжували свої концерти попри біль та ще свіжі ушкодження.

Легенда про Піта Таунсенда з The Who

Розпочнемо наш список ми з музичної легенди, якій приписують пояснення проблем зі слухом, що виникли у гітариста гурту The Who Піта Таунседа.

Оригінальний барабанщик гурту Кіт Мун був відомий не лише як геніальний драмер, але й як людина з запальним характером — він любив трощити усе на сцені та поза нею, і це лише мала частина його витівок. Однак одна з найвідоміших сталася у 1967 році.

Тоді The Who запросили виступити на телепрограмі Smothers Brothers Comedy Hour. Все загалом проходило чудово. Гурт виконував свою культову My Generation і в кінці перейшов до свого традиційного елементу шоу — трощення власних інструментів.

Однак Кіт Мун вирішив, що варто цього разу для телеглядачів додати певну родзинку та перед виступом наповнив свою барабанну установку вибухівкою, щоб покласти ефектний край хаосу, який зчинився на сцені.

Проте барабанщик дещо «переборщив» та додав більше ніж було потрібно вибухової речовини, чим спричинив сильніший вибух, ніж планував.

На відео можна побачити, що навіть сам Мун не очікував на такий «вибуховий ефект». Однак, хто точно цього не чекав, так це Піт Таунсенд, який перед самісіньким вибухом розташувався навпроти бас-бочки, яка й вибухнула прямо біля нього.

Власне після цього й зʼявилася рок-н-рольна легенда про те, що цей вибух став причиною подальших проблем зі слухом у гітариста Піта Таунcенда.

Однак навіть це не зупинило Муна, який надалі до прикладу під час турів полюбляв підривати у готелях туалети.

«Нокаут» Кірста Новоселіча з Nirvana на MTV

У 1992 році гурт Nirvana дістався свого піка популярності після релізу культової платівки Nevermind.

Звісно, що успіх гурту приніс йому дві нагороди на MTV Video Music Awards 1992 і власне на церемонії нагородження Nirvana запросили виступити наживо перед глядачами.

Можна сміливо сказати, що цей виступ зумів добряче попсувати нерви керівникам MTV.

Спочатку вони напередодні шоу заборонили Курту Кобейну виконувати пісню Rape Me з якою він хотів виступити. Тоді керівникам вдалося вмовити його не робити це, адже вважали композицію занадто вульгарною. Тому фронтмен Nirvana погодився зіграти Lithium.

Однак Кобейн все ж зумів на секунду викликати серцевий напад у босів MTV, коли на сцені почав виконувати Rape Me, однак одразу ж перейшов до Lithium.

Загалом виступ був в у стилі гурту з запланованим «неочікуваним вривом» на сцену фаната гурту. Після цього басист Nirvana Кірст Новоселіч мав повторити свій трюк, коли він підкидав свою гітару вгору та ловив її.

Однак цього разу він дещо роздухарився під час виступу та підкинув свій бас занадто високо, після чого розгубився та зловив гітару головою та впав на землю на очах у всієї аудиторії MTV.

Хоча може видатися, що нічого страшного не сталося, однак Новоселічу все ж довелося одразу відправитися на обстеження поки його колеги Дейв Ґрол та Курт Кобейн трощили сцену.

Проте це не завадило Новоселічу потім повернутися і, вже за словами барабанщика Nirvana, який шукав басиста по усій арені, сидіти з Браяном Меєм та розпивати шампанське наче нічого й не сталося.

Струс Леді Гаги та відданість фанатам

Якщо Новоселіч отримав по голові від своєї гітари, то через 20 років цей «трюк» вирішила не за власною ініціативою повторити Леді Гага.

На концерті в Новій Зеландії у 2012 році один із танцюристів з підтанцьовки артистки під час виконання пісні Judas випадково вдарив Гагу по голові реквізитом, який був звичайною металевою трубою. На відео загалом можна побачити все це химерне дійство в оточені хрестів, замкових стін з Гагою, що тримає гвинтівку та отримує по голові від свого колеги.

Після інциденту Гага повернулася на сцену зі словами:

Я хочу вибачитися, я дійсно вдарилася головою і думаю, що у мене може бути струс мозку. Але не хвилюйтеся, я закінчу це шоу

Хай там що, а за цей вчинок можна лише поаплодувати, адже Гага продовжила свій концерт, який лише по суті розпочався, адже їй ще довелося виконати 16 пісень.

Девід Бові та любов фанатів

Своєю чергою у 2004 році Девіду Бові довелося відчути всю любов одного з фанатів своїм лівим оком.

Того року артист приїхав з виступом до Норвегії, де під час фестивалю Norwegian Wood виступив перед 7,500 юрбою.

Загалом обставини цієї події й досі можна назвати загадковими, однак один факт залишається беззаперечним — хтось під час концерту поцілив своєю цукеркою на паличці прямісінько в око Бові. Примітно, що льодяник потрапив паличкою в уже травмоване око виконавця.

Відзначимо, що відеозапису цього інциденту немає, окрім кількох фото та аудіо на якому можна почути дотепну реакцію артиста на цю ситуацію.

Перший вигук Бові був: «Де ти, виродку?!». Коли ж він не отримав відповіді, то оцінив усю ситуацію та відзначив: «Напевно, тобі легше загубитися в натовпі, падлюка».

Після цього помічник Бові на сцені допоміг дістати льодяник, що бовтався, з ока, яке він пошкодив ще в дитинстві під час бійки за дівчину. Тоді після удару його зіниця збільшилася, що спричинило стан, який називається анізокорією.

Звісно, що про це Бові теж згадав: «Пам’ятаєте? У мене все одно є лише одне (око). На щастя, воно працює. Тож я знайду вас». Далі він знову продовжив жартувати: «Інше (око) просто стало трохи декоративнішим, ніж було раніше… Пощастило, що ти влучив у погане (око)».

Однак до честі Бові він вирішив покарати відвідувачів концерту «ще довшим шоу» ніж він планував. До того ж наприкінці концерту, коли Бові розкидав зі сцени медіатори він цікавився чи все гаразд з глядачами та, чи не зачепив він когось. Окремо він також попросив притримати свою «прихильність при собі» і уже не кидати нічого на сцену.

Щодо самого інциденту, то у 2004 році повідомлялося, що норвезьким газетам навіть вдалося вислідити людину, яка жбурнула цукерку в артиста. Нею виявилася молода дівчина, імʼя якої вирішили не розкривати. Зі свого боку вона відзначила, що це була випадковість і вона не хотіла нашкодити Бові.

Можливо, це був хитрий план дівчини, яка хотіла отримати довший концерт від Бові.

Френк Заппа та невдалий тиждень

Тепер переходимо до більш небезпечних інцидентів. Розпочнемо з одного тижня у житті Френка Заппи у 1971 році, який видався багатим на культові та нещасні інциденти.

Того року музикант зі своїм гуртом The Mothers of Invention відправився у тур Європою і дві події, що відбулися впродовж грудня навіть змусили Заппу повірити, що його намагаються вбити.

Перший випадок відбувся під час концерту у Швейцарії, що відбувся 4 грудня. Тоді якийсь глядач, який занадто захопився шоу, вирішив додати трішки вогню та вистрілив у стелю закладу, в якому відбувався виступ The Mothers of Invention.  Звісно, що після цього усе навколо почало розгорятися, і казино Montreux, де проходив концерт, згоріло дотла.

Своєю чергою уся апаратура Заппи та його гурту теж «загинула» у вогні, хоча й самим музикантам вдалося вибратися з полумʼя без ушкоджень.

Примітно, що ця подія стала частиною культової пісні Smoke on the Water гурту Deep Purple, який неподалік записував свою платівку Machine Head та вирішив відвідати концерт Заппи.

Власне перші рядки композиції описують як усе розпочалося того вечора:

We all came out to Montreux

On the Lake Geneva shoreline

To make records with a mobile, yeah

We didn't have much time now

Frank Zappa and the Mothers
Were at the best place around
But some stupid with a flare gun
Burned the place to the ground

Smoke on the water, a fire in the sky

Наприкінці відео, можна почути як власне усе відбулося під час концерту:

Здавалося б, що на цьому нещастя для Заппи мали завершитися, однак його очікував набагато неприємніший інцидент уже 10 грудня на концерті в Лондоні.

Тоді один з фанатів вирішив, що Заппа задивляється на його дівчину та вийшов на сцену до артиста, щоб вирішити це проблемне питання, й зіштовхнув його в бетонну оркестрову яму.

Це падіння стало дійсно жахливим та ледь не вбило артиста. Заппа отримав перелом гортані (після чого він почав зовсім інакше співати), численні переломи кісток, черепно-мозкову травму та інші травми по всьому тілу.

Власне ці два випадки залишили у Заппи побоювання, що його дійсно хочуть вбити. Однак після цього музиканту вдалося прожити ще понад 20 років до своєї смерті від раку.

Дейв Ґрол та його бажання бути поближче до фанатів Foo Fighters

Якщо вже згадувати про падіння зі сцени, то не можливо збути про фронтмена Foo Fighters Дейва Ґрола, який у 2015 році дещо не розрахував розміри власної сцени.

Того року у червні гурт приїхав з концертом до Швеції, і, як завжди запальний, Дейв Ґрол занадто захопився виконанням лише другої пісні вечора Monkey Wrench і вирішив підійти поближче до фанатів.

Загалом йому вдалося це зробити… він навіть зумів потрапити набагато ближче до фанатів, адже зашпортнувся за край сцени і впав на землю стадіону де проходив концерт.

Привіт, пані та панове. Я люблю вас, але, здається, я щойно зламав ногу.

Однак, очевидно, що артист дійсно любить своїх фанатів, адже перше, що він пообіцяв глядачам, коли зрозумів, що зламав ногу, це одразу ж повернутися на сцену.

Тоді, ще лежачи під сценою Ґрол порадився з лікарями, які його одразу оточили й вирішив, що він відправиться до госпіталю, де йому швиденько накладуть гіпс і повернеться на стадіон, щоб завершити виступ, який по суті ще й не розпочався.

Однак все вирішилося без поїздки до лікарні. Ґрол уже за лаштунками вирішив, щоб йому тут на місці швиденько вправили гомілку назад, яку він вивихнув при падінні та наклали тимчасовий гіпс. Звісно, що усе це супроводжувалося добрячим ковтком віскі, коли музиканту вправляли ногу назад.

Своєю чергою учасники Foo Fighters теж не розгубилися у цей момент та тримали публіку виконуючи різноманітні кавери і під час Under Pressure гурту Queen Ґрола тріумфально занесли на ношах назад на сцену, де він разом з іншими завершив виконання пісні.

Можливо, я не можу ходити або бігати, але я все ще можу грати на гітарі і кричати.

Ґрол після цього відіграв увесь запланований сет сидячи на стілці з лікарем, який мусив притримувати енергійного артиста за ногу, адже перелам був дійсно важким, і рухати ногою зовсім не рекомендувалося… що вже говорити про повноцінний концерт.

Решту туру Ґролу довелося теж провести у кріслі, але вже спеціально підготовленому для нього. Він складався з емблеми гурту та гітарних грифів навколо, чим міг нагадати трон з «Гри престолів».

Екслу Роузу сподобався «трон» Ґрола перед возʼєднанням Guns N'Roses

Хоча цей випадок зовсім не можна назвати жахливим, однак його важко не згадати в контексті попередньої історії.

Власне про цей виступ ми згадували у нашій іншій добірці. У 2016 році несподівано для фанатів Guns N’ Roses відбувся анонс, що до гурту повертаються оригінальні учасники Слеш та Дафф Маккаґан, які мали уже в квітні того року дати перші концерти з Екслом Роузом на вокалі.

Напередодні цього довгоочікуваного реюніону гурт вирішив дати несподіваний концерт у невеличкому, але культовому клубі The Troubadour у Лос-Анджелесі.

Тоді фанатам вперше за майже 20 років вдалося побачити гурт у майже повноцінному класичному складі. Однак звісно усі ці роки не пройшли безслідно, і Ексл Роуз дещо заржавів.

Як пізніше розповідали музиканти, під час виконання пісні Mr. Brownstone Роуз вирішив виконати один зі своїх знаменитих танців.

Однак уже не такий молодий та гнучкий артист підвернув ногу та зазнав неприємного переламу плеснової кістки, що у стопі.

Власне після цього перший великий концерт та тур після нього Екслу Роузу довелося провести у гіпсі та на спеціальному кріслі, яким власне був «трон» Дейва Ґрола, що тому вже був не потрібен.

Роуз зі свого боку дещо стилізував під себе крісло та провів у ньому частину туру-реюніону. Навряд він очікував на таке повернення, однак тим не менш це додало родзинки першим за понад 20 років виступам Guns N’ Roses у майже класичному складі.

Джеймс Гетфілд забув про вогняний елемент шоу Metallica

Завершить цей список дійсно жахливий випадок, який навіть неприємно уявляти.

У 1992 році Metallica була на вершині слави, адже з випуском на рік раніше своєї платівки, яку називають Black Album, гурт дістався вершини музичного Олімпу. Відповідно до свого нового статусу група запланувала величезний світовий тур, для якого підготувала нову сцену, начинену «спецефектами».

Звісно, що будь-який рок-концерт не може обійтися без піротехніки. Власне у цьому турі Metallica вперше використовувала величезну кількість ефектів з вогнем з якими техніки експериментували від концерту до концерту.

Перед виступом у Монреалі в Канаді піротехнік гурту вирішив по-новому використати вогняні ефекти під час пісні Fade to Black. Він усе це проговорив з Гетфілдом — де артист має бути у той момент та як саме все буде відбуватися.

Однак уже під час виступу фронтмен Metallica забув усі настанови:

Під час Fade to Black я граю свою частину, і всі ці кольорові язики полум'я спалахують.

Я трохи заплутався, де я повинен бути. Я йду вперед, йду назад, піротехнік не бачить, що я повернувся назад, і (свистить — ред.) кольорове полум'я проходить прямо піді мною.

На відео видно момент, як Джеймс Гетфілд отримав опіки другого та третього ступенів. Музикант пригадує як це було:

Я обгорів — вся моя рука, рука повністю, до кісток. Частина обличчя, волосся зникло. Частина спини. ... Я дивився, як шкіра просто піднімається, все йде шкереберть.

Тоді гурт одразу ж припинив свій виступ і на сцену вибігли лікарі, які одразу ж забрали Гетфілда з собою до госпіталю і артист пригадує, що це була не надто приємна подорож:

Хлопці з охорони ходять навколо, і один з них наштовхується на мою руку. Я просто втратив самовладання, закричав і вдарив його прямо по яйцях.

Такого болю я ніколи не відчував у своєму житті, і він не проходить. Я божеволію в цей момент, розумієте?

Однак для Гетфілда усе обійшлося без жахливих наслідків і він зумів продовжити тур з Metallica. Та частину концертів, поки не загоїлися його рани, він провів лише у якості вокаліста, адже не міг грати на гітарі.

Про силу вогню можуть цілком свідчити сліди на гітарі Гетфілда на якій він грав під час інциденту.

До поваги гурту варто відзначити, що концерт у Монреалі, хоча й було скасовано, але Metallica повернулася з окремим виступом, щоб завершити свою справу у Канаді.

Загалом, як бонус, можна відзначити, що у Гетфілда доволі «складні» відносини зі сценами, які гурт кожного разу по різному готує для нових турів.

Останній випадок, коли Гетфілд забув про зміни сцени, відбувся у 2017 році в Амстердамі в Нідерландах.

Тоді Metallica була в розпалі туру на підтримку свого нового альбому Hardwired…To Self-Destruct. Одним з елементів шоу стало брабанне соло від усіх учасників гурту під час виконання пісні Now That We’re Dead.

Тоді з-під сцени мали зʼявлятися чотири барабани, однак під час пісні Гетфілд забув, що сцена має кілька ям та потрапив у одну з них.

Проте як можна побачити усе обійшлося без травм і артист зумів продовжити свій виступ.

***

Власне на цьому ми й завершуємо добірку, але ви зажди можете поділитися з нами своїми історіями у коментарях або ж у окремому дописі у нас на сайті.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...