Реклама

🎧 Де легально слухати музику в Україні: Spotify, Apple Music чи YouTube Music

Čytaty latynkoju
Unsplash
🎧 Де легально слухати музику в Україні: Spotify, Apple Music чи YouTube Music
  1. Головна
  2. Музика
  3. 🎧 Де легально слухати музику в Україні: Spotify, Apple Music чи YouTube Music
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Стримінгові аудіосервіси швидко розвиваються у всьому світі — й Україна не стає виключенням. Українці слухають музику щодня, й показних тих, хто використовує для цього офіційні стримінгові сервіси, збільшується з кожним роком.

Так на початку цього року лейбл Pomitni та компанія Dive and Discovery Research провели опитування щодо музичних уподобань українців. З нього стало відомо, що платять за прослуховування музики 58% респондентів, а найпопулярнішою платформою для прослуховування є YouTube (не плутати з окремим YouTube Music).

На другому місці є Spotify (який до того ж є найбільшим стримінгом у світі), на третьому вже YouTube Music, а на четвертому та п’ятому — Apple Music та різні сайти (ймовірно, Soundcloud) відповідно.

З розвитком музичної індустрії потреба долучатися до ліцензійного прослуховування помітна неозброєним оком — через конкуренцію платформи пропонують різні інструменти, ціни та «родзинки» для утримання слухачів. Спробуємо розібратися, що пропонують стримінги українському слухачеві.

Spotify

Шведська стримінгова платформа Spotify запустилася в Україні пізніше своїх конкурентів — у 2020 році. З того часу в Україні Spotify ще змагається з YouTube як інструмент для прослуховування музики, проте саме як стримінговий сервіс Spotify для українців, ймовірно, є номером один.

Передумови для цього є — Spotify має декілька інструментів, які допомагають йому бути лідером серед платформ. Зокрема, це система рекомендацій, яку полюбляють користувачі — вважається, що у Spotify рекомендації працюють найкраще.

Ще до переваг можемо занести інструмент Spotify Connect, який дозволяє продовжити прослуховування з будь-якого пристрою, на якому авторизований один акаунт користувача. Умовно, ви можете прослуховувати пісню на ПК у застосунку або на сайті, перемкнутися на смартфон й продовжувати з того самого місця, де зупинилися.

Окремо варто зазначити подкасти та плейлисти, що стали «фішкою» Spotify. Фактично, можливість створювати плейлисти є в кожному стримінговому сервісі, проте найбільша їх кількість та різноманітність є саме у Spotify.

Також варто зазначити, що Spotify робить великий акцент на соціальність — так, допомагає цьому інструмент спільного прослуховування музики з друзями, а також підписка на інших слухачів. Не можна не згадати й Spotify Wrapped — це річний звіт, що показує користувачу аналіз музики й подкастів, які він слухав протягом року. Цей інструмент є дуже популярним в Україні, й ви, ймовірно, не одноразово наприкінці року бачили схожі звіти у своїх знайомих в соціальних мережах.

Тарифи Spotify у 2024 році

Варто зазначити, що вартість підписок на стримінг може змінюватися залежно від курсу долара. Наразі перший місяць безплатний, а далі різниться від тарифу:

  • Індивідуальна — $4,99 (приблизно 204 грн) на місяць. Це базовий тариф для одного користувача;
  • Студентська — $2,49 (100 грн) на місяць. Це тариф для учнів вищих навчальних закладів України: для того, щоб отримати цю підписку, потрібно завантажити свій студентський квиток чи інший документ, що доводить, що ви студент, через SheerID;
  • Спільна (Duo) — $6,49 (265 грн) на місяць. Це такий самий тариф, що й Individual, але для двох користувачів;
  • Сімейна — $7,99 (325 грн) на місяць. Дозволяє розділити підписку на шість користувачів, а також запроваджувати для деяких з них вікові обмеження.

Платформа також має підписку Spotify Free, яка дозволяє прослуховувати музику легально, проте з сильно урізаною функціональністю та рекламою поміж треками.

Spotify доступний на iOS, Android та ПК.

YouTube Music

Компанія Google, яка володіє YouTube, створила окрему платформу для прослуховування музики YouTube Music у 2018 році на базі Google Music.

Варто зазначити першу й найбільшу перевагу YouTube Music: підписка йде в комплекті з YouTube Premium — фактично, за відносно невелику ціну можна позбутися реклами на YouTube, а також ще й отримати доступ до музичної платформи. Крім того, YouTube Music має інтеграцію зі своїм «старшим братом», тож на платформі можна легко змінювати між піснею та кліпом, якщо офіційне відео на трек існує.

Ще однією перевагою є алгоритми пошуку — оскільки YouTube Music є застосунком Google, то й пошукові інструменти використовує від компанії. З розвитком ШІ-інструментів для пошуку, варто очікувати, що вони з’являться й в даному стримінгу.

Декілька років тому YouTube Music запустив інструмент Recap, схожий на Spotify Wrapped — він дозволяє слухачам отримати статистику своїх прослуховувань та уподобань раз на рік. Ще однією перевагою YouTube Music є ціна. Про неї більше згодом, але наразі зазначимо, що тарифний план на цій платформі найнижчий в Україні.

Проте є у платформи й мінуси. Так, з особистого досвіду, YouTube Music може оповіщати користувачів про реліз в улюблених виконавців із затримкою від декількох годин й до доби. Це не є критичним, якщо ви стежите за обраними артистами у соцмережах, проте важливо, якщо ви очікуєте отримувати від платформи нагадування про свіжі релізи.

Ще одним недоліком може стати те, що інколи лейбли не поспішають викладати реліз на YouTube Music, тому альбом може з’явитися на платформі трошки пізніше, ніж у конкурентів. Крім того, на відміну від Spotify чи Apple Music, YouTube Music дуже рідко проводить гучні чи цікаві колаборації з артистами, чи складає ексклюзивні угоди.

Тарифи YouTube Music у 2024 році

В Україні тарифи YouTube Music є фіксованими й не залежать від курсу долара, проте можуть змінюватися через рішення Google. Перший місяць — безплатний, а потім можна вибрати один з таких варіантів підписок:

Індивідуальна — 99 грн на місяць. Це базовий тариф для одного користувача, який містить як YouTube Premium, так і YouTube Music Premium;
Студентська — 69 грн на місяць. Офіційно доступна в Україні для учнів вищих навчальних закладів, але потрібно авторизувати через SheerID, що може займати до двох діб;
Сімейна — 149 грн на місяць. Дає можливість створити облікові записи для 5 членів родини, в тому числі дітей старших 13 років.

Як й сам YouTube, YouTube Music має безплатну версію — можна прослуховувати композиції з рекламою між треками, проте не можна буде слухати у фоновому режимі та зберігати пісні для прослуховування офлайн.

YouTube Music доступний на iOS, Android та ПК.

Apple Music

Apple Music працює з 2015 року і є однією з трьох найпопулярніших стримінгових платформ в Україні.

Серед очевидних переваг платформи — ексклюзивний контент. Apple Music постійно співпрацює з популярними артистами, які діляться ексклюзивним контентом лише для стримінгу. Крім того, зірки часто приходять на радіо та програми, що доступні лише на Apple Music, де можуть дати унікальний концерт чи поділитися уривком невідомої пісні.

Те саме стосується і якості звучання — Apple Music вважається платформою з найкращою якістю звуку через підтримку формату Lossless. Звісно, щоб помітити різницю, потрібно мати гарні навушники чи акустичну систему, а інколи й навіть додатковий перехідник. Ще однією перевагою є синхронізація з iTunes — якщо маєте куплену музику в iTunes, то ви зможете перенести її в Apple Music.

Крім того, Apple Music має декілька цікавих інструментів, як-от Apple Music Sing або SharePlay. Перший надає змогу зробити з будь-якої пісні версію для караоке та співати прямо у застосунку, а SharePlay завдяки FaceTime дозволяє прослуховувати музику разом з друзями. Є й річна статистика для користувача під назвою «Мій рік».

Серед мінусів — відсутність безплатної версії, лише пробний період, після якого треба буде оформлювати передплату на сервіс.

Тарифи Apple Music у 2024 році

Попри те, що Apple Music не має безплатного режиму, стримінг надає можливість користуватися своїми послугами без витрати коштів перші шість місяців — за наявності навушників AirPods, HomePod mini або Beats. Стандартний пробний період триває 1 місяць. Загалом, в Apple Music є три види підписки:

  • Індивідуальна — $4,99 (приблизно 200 грн). Базовий тариф, який й містить вищезгадану функціональність;
  • Студентська — $2,99 (120 грн). Як й на інших платформах, потрібно буде довести, що ви студент вищого навчального закладу;
  • Сімейна — $7,99 (325 грн). Тариф підтримує до шістьох людей.

Apple Music доступний на iOS, Android та ПК.

Deezer

Створений у Франції у 2007 році спочатку як сайт, Deezer згодом став стримінговим сервісом, який також пропонує інструменти для прослуховування музики.

Хоч Deezer й не дуже популярний в Україні, проте користувачів він має — згідно з Dive and Discovery Research, платформою користуються приблизно 1-2% українців.

Ймовірно, Deezer втратив в Україні в популярності через відносно скромний інструментарій, що він пропонує. Так, серед переваг — можливість слухати музику в форматі «без втрат», що не дають інші платформи.

Також є можливість створити точний персональний плейлист автоматично завдяки інструменту Flow, а також є схожа на Apple Music Sing пропозиція, яка перетворює треки на караоке-версії. Крім того, платформа має інструмент, схожий на Shazam — може розпізнавати треки, що ви даєте йому послухати, прямо у застосунку.

У застосунку такоє є музичні вікторини й можливість переносити плейлисти з інших стримінгів.

Тарифи Deezer у 2024 році

Ціна є перевагою Deezer, оскільки він трохи дешевший за Spotify чи Apple Music. Так, є безплатна версія з рекламою, а також пробний період у місяць. Загалом, тарифи виглядають так:

  • Преміум — 3,99 € (приблизно 175 грн). Це базовий тариф для одного користувача;
  • Сімейна — 5,99 € (265 грн). Дає можливість сплачувати разом для 6 облікових записів;
  • HiFi — 5,99 € (265 грн). Це тариф для одного користувача, проте з більш якісним звучанням пісень (вищезгаданий FLAC).

Deezer доступний на iOS, Android та ПК.

Варті згадки

Зазначимо, що є також й інші сервіси, на яких українці можуть слухати музику легально, проте вони не є стримінговими платформами. Спробуємо коротко згадати про кожний з них:

  • Soundcloud — сайт та застосунок для прослуховування музики. Він повністю безплатний для слухачів, й більше акцентований саме на аматорській музиці. В Україні працюють не усі можливості Soundcloud — так, деякі іноземні популярні пісні на платформі в нашому регіоні послухати не можна.
  • Tidal — хоч це й стримінгова платформа, проте вона офіційно не представлена в Україні. Теоретично, зареєструватися у Tidal можна через VPN, але користувачі iOS не зможуть завантажити мобільний застосунок в українських App Store або Play Маркеті. Крім того, ціни в Tidal не регіональні — тому для українців ціна у $20 на місяць може бути невиправданою.
  • Bandcamp — це портал для прослуховування музики, яку, як і на Soundcloud, публікують артисти власноруч. Bandcamp дуже орієнтований на артистів, оскільки дозволяє слухачам окремо придбати альбом або сингл, який випускає музикант.

Таким вийшов наш перелік платформ, на яких можна слухати музику легально в Україні. Напишіть нам в коментарях, якими застосунками користуєтеся ви 👇

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...