Реклама

🎧 🎧 Що таке ті Listening Party і нащо ми провели свою — розповідає гурт TOTAL-EMPTY

Ми теж не розуміли, як це: прийти на музичний захід і не слухати музику наживо. Але все вийшло навіть краще, ніж можна було очікувати!
Čytaty latynkoju
🎧 🎧 Що таке ті Listening Party і нащо ми провели свою — розповідає гурт TOTAL-EMPTY
  1. Головна
  2. Музика
  3. 🎧 🎧 Що таке ті Listening Party і нащо ми провели свою — розповідає гурт TOTAL-EMPTY
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ми теж не розуміли, як це: прийти на музичний захід і не слухати музику наживо. Але все вийшло навіть краще, ніж можна було очікувати!

На Заході концепт Listening Party не є чимось новим або незвіданим. Так, у нього є багато різних варіацій, але основний задум лишається незмінним — познайомити певну аудиторію з новою для неї музикою (або іншим аудіо-форматом на кшталт подкасту).

Далі вже все залежить від конкретної ситуації:

Загалом, ви зрозуміли. Формат Listening Party — надзвичайно гнучкий і дає повну свободу музикантам для взаємодії з аудиторією. Водночас, виконання чогось наживо — зовсім необов’язкове, що робить організацію ще простішою.

Тим не менш, для України подібні «квартирники» — не така вже і зрозуміла й часта подія. Як це, прийти на музичний захід і не слухати музику наживо?

Ми в гурті TOTAL-EMPTY теж спочатку поставилися до цієї ідеї скептично, проте згодом побачили в ній потенціал бустанути не тільки впізнаваність нашої власної творчості, але й культуру прослуховування музики загалом.

Адже це факт, що для багатьох музика є просто фоном для життєдіяльності: навчання, роботи, поїздок транспортом, прогулянок, приготування вечері тощо. Людей, які просто сідають і концентруються на прослуховуванні, прийнято вважати ледь не аудіофілами. І це — неабияка культурна проблема (на рівні з засиллям ТікТок-треків).

Як ми організували власну Listening Party

Тож ми вирішили спробувати такий новий для нас формат Listening Party. Ми об’єднали зусилля з локальною одеською кав’ярнею «Альтернатива», адже їхні відвідувачі — фактично цільова аудиторія музики нашого гурту. До того ж, атмосфера закладу та їхні цінності загалом нам дуже імпонували.

Усе це дійство ми разом із командою «Альтернативи» назвали благодійним listening evening, адже під час заходу вирішили також збирати гроші для потреб наших оборонців.

Технічно нам знадобилося зовсім небагато:

  • ноутбук із підготовленим відео з музикою нового альбому «Backwards», соцмережами гурту і QR-кодами на два благодійні збори;
  • студійні монітори для якісного звуку (бо це — основа всього заходу);
  • аудіо-інтерфейс і комунікації;
  • проєктор (він уже був у кав’ярні).

Як бачите, набір — значно менший, ніж знадобилося б для умовного повноцінного лайв-виступу.

Структурно весь захід відбувався в такий спосіб:

  • після короткого інтро та знайомства з аудиторією ми трек за треком слухали наш новий альбом;
  • після завершення кожної пісні слухачі мали змогу поділитися власними думками, емоціями та асоціаціями або ж поставити питання (на наш превеликий подив, бажаючих виявилося чимало!);
  • далі ми розповідали стислу історію створення кожного треку та його концепцію.

Атмосферне відео для кращого розуміння. За цей запис дякуємо команді «Альтернативи»

Нам вдалося створити умови не лише для уважного та сконцентрованого прослуховування музики відвідувачами, але і для живої дискусії, коли кожен міг поділитися тим, що в нього на думці або на душі. Несподівано, але зв’язок із людьми в залі виявився не гіршим, аніж під час лайвів. Він був іншим, так, але його глибина нас приємно вразила.

Без лайву – нікуди?

Після того, як ми прослухати та обговорили весь альбом, ми вирішили, що буде доречним віддати шану нещодавно померлому музиканту Райану Каразії з гурту Low Roar. Він чимало вплинув на наш новий реліз, тож для нас було важливо зіграти одну з його пісень.

Як бачите, ми все ж додали частину «наживо», але це стало для слухачів тотальним сюрпризом і викликало чималий фурор. Ми зіграли трек «I’ll Keep Coming» в акустичному варіанті, після чого аудиторія вже майже вимагала виконання хоча б якогось із треків нашого альбому.

Їм було цікаво почути, як звучатиме інше аранжування пісні, яку вони тільки що чули в студійному варіанті. Ми навіть не очікували на подібне. (Окей, кого ми намагаємося обдурити, насправді, нам дуже хотілося, щоб усе склалося саме так, і ми були щасливі такому розгортанню подій).

Акустична версія треку «As I’m Looking For My Place»

У результаті ми зіграли два треки з альбому, а також на вимогу аудиторії заспівали разом із ними уривок із нашого синглу «ВОЛЯ», що присвячений захисникам і захисницям України.

Слухачі співають трек «ВОЛЯ» разом із нами. Запис наданий однією з гостей вечора

Для такого імпровізованого лайв-сету нам знадобилися:

  • акустична гітара;
  • кахон;
  • шейкер;
  • тамбурин;
  • трикутник;
  • вміння співати.

Знову ж таки, подібний unplugged-формат — значно простіший у організації, але дає неймовірне відчуття камерності та близькості з аудиторією.

Реакція слухачів

До речі, про аудиторію.

Ось, що мали сказати деякі з відвідувачів нашого listening evening:

Деякі сторіз відвідувачів заходу

Деякі сторіз відвідувачів заходу

Деякі сторіз відвідувачів заходу

Деякі сторіз відвідувачів заходу

Дуже докладний відгук 🙌

Дуже докладний відгук 🙌

Замість висновків

Загалом, цей listening evening (або listening party — як хочете, так і називайте) підтвердив нашу теорію про те, що людям не вистачає альтернативних форматів взаємодії з митцями.

У результаті, ми не просто збільшили кількість підписників і слухачів на майданчиках, ми змогли побудувати принципово нові стосунки з новою аудиторією. А заразом протестували цікавий формат і сумарно зібрали 10 тисяч гривень для потреб наших захисників.

Ми вже отримали чимало запитів на повторне проведення заходу, тож серйозно задумуємося над цим.

Сподіваємося, наш досвід стане в нагоді й іншим митцям, які шукають нових шляхів просування своєї творчості!

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...