Реклама

🥰 «Балдьожні пісеньки»: Sade — Smooth Operator

«Балдьожні пісеньки» — це нова непостійна мінірубрика, де можна дізнатись походження та різноманітні цікаві факти культових або ж просто цікавих пісень. Цього разу ми розповідатимемо про неймовірно ліричну та цікаву пісню — Smooth Operator від Sade.
Čytaty latynkoju
wallpapercave.com
🥰 «Балдьожні пісеньки»: Sade — Smooth Operator
  1. Головна
  2. Музика
  3. 🥰 «Балдьожні пісеньки»: Sade — Smooth Operator
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
«Балдьожні пісеньки» — це нова непостійна мінірубрика, де можна дізнатись походження та різноманітні цікаві факти культових або ж просто цікавих пісень. Цього разу ми розповідатимемо про неймовірно ліричну та цікаву пісню — Smooth Operator від Sade.

16 січня 1959 року у родині студента з Нігерії та британської медсестри народилась дівчина Гелен Фолашаде Аду, яку потім називали за другою частиною нігерійського імені — Шаде. Через декілька років шлюб батьків Шаде розвалився й вона переїхала з матір’ю до Лондону.

Вже у дорослому віці Шаде отримає освіту дизайнера одягу і навіть відкриє власне ательє. У вільний час дівчина займалась своїм хобі — співом у складі гурту Pride, який виступав у невеличких барах та клубах. Одного разу хлопець виконавиці, журналіст Боббі Елліс, почув як дівчина співає у душі, що дуже йому сподобалось. Він порадив Шаде розвиватись у цьому напрямі та допоміг підписати контракт з лейблом Epic Records.

Співачка створила гурт Sade, до якого входило декілька виконавців з Pride. Вже у 1984 році гурт представив свій перший альбом Diamond Life, у якому й був головний хіт гурту — пісня Smooth Operator:

🧐 Історія написання та сенс пісні

Шаде написала пісню ще у 1982 році разом з Реєм Сент-Джоном, учасником Pride. Він покинув гурт ще до того, як створили Sade. Пісню так і не встигли нормально записати, тож вже фінальну версію створили учасники нового проєкту.

Перекласти назву пісні дуже важко. Smooth Operator — це збірне поняття чи радше образ чоловіка, який дуже популярний серед жінок і постійно цим користується. За сюжетом пісні головний герой подорожує країною («Від узбережжя до узбережжя, від Лос-Анджелеса до Чикаго») та часом може навіть вести кримінальні оборудки, як це показують у кліпі.

Слухачі сприйняли запис дуже позитивно — у США трек посів перше місце у хіт-параді Billboard й загалом очолював перші позиції у світових рейтингах.

Щоправда, варто зазначити, що на батьківщині гурту, у Великій Британії, Smooth Operator так і не став особливо популярним. Значно більше британцям сподобався інший сингл з дебютного альбому Sade — Your Love Is King.

😲 Цікаві факти про пісню та кліп

Існує дві версії пісні, як і кліпів на неї — повна та скорочена. Повна версія розпочинається з речитативу Шаде, що є своєрідним прологом до сюжету.

А ось кліп має навіть більш розлогу історію: головний герої є зловмисником, якого вже давно таємно переслідує поліція. Шаде закохана у злодія, але дізнається, що він зраджує їй з іншою жінкою й врешті вирішує допомогти слідству. Чим саме закінчується ця історія ми розповідати не будемо, радимо зробити це самостійно:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...