Реклама

Обмеження p2p-переказів розпочнеться 1 жовтня: в НБУ розповіли деталі

Čytaty latynkoju
Обмеження p2p-переказів розпочнеться 1 жовтня: в НБУ розповіли деталі
  1. Головна
  2. Крипто
  3. Обмеження p2p-переказів розпочнеться 1 жовтня: в НБУ розповіли деталі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

З 1 жовтня 2024 року НБУ тимчасово вводить ліміт у 150 000 грн на місяць для переказів «з карти на карту» між фізичними особами. Ліміт діє на всі вихідні перекази з одного банку на рахунки інших осіб, крім волонтерів, осіб з високими доходами та переказів між власними рахунками. Перекази за реквізитами IBAN не обмежуються — повідомляє наш телеграм-канал Na chasi Crypto з посиланням на НБУ.

Обмеження 150 тис грн стосуються рахунків в одному банку.  Довідка: в Україні наразі працює понад 60 банків.

Чому ввели обмеження та як це вплине на людей

За даними НБУ, 98% клієнтів не перевищують цей ліміт, тож обмеження не вплинуть на їхню активність. Ліміт спрямований на боротьбу з тіньовою економікою, зокрема з рахунками «дропів», які використовують для відмивання незаконних коштів. НБУ підкреслює, що проблема «дропів» потребує швидкого реагування, тому ці обмеження є тимчасовим антикризовим обмеженням. 

Також планується посилення відповідальності для організаторів незаконних схем, створення реєстру «дропів» для банків та внесення змін у законодавство для розширення повноважень НБУ.

«Дропи» – це особи, які за оплату передають дані своїх карткових рахунків третім особам. Ці рахунки використовують для переказу та відмивання незаконних коштів. Масштаби проблеми важко оцінити через схожість із звичайною поведінкою фізичних осіб, але йдеться про десятки тисяч активних і «сплячих» рахунків.

Як це може вплинути на криптоспільноту

Обмеження також викликають занепокоєння у криптоспільноти адже користувачі використовують p2p для переказів між криптобіржами та фіатними рахунками в банках.

CEO Allbridge.io Андрій Великий вважає, що запропоновані обмеження зашкодять крипторинку, пише ForkLog. Він підкреслив, що раніше в Україні було безліч можливостей введення-виведення. Це стимулювало ком’юніті та допомагало населенню в умовах проблем з традиційною банківською системою.

«Зараз намагаються максимально закрутити гайки, але гроші в традиційні фінанси це не поверне. Скоріше, люди будуть більш винахідливі в тому, як їх звідти вивести» — сказав Великий.

Юрист Дмитро Ніколаєвський підкреслив, що рішення НБУ спрямоване «не проти криптовалюти як такої, а проти будь-яких схем ухилення від оподаткування». Водночас він погодився, що для галузі «це скоріше погано, ніж добре, як взагалі будь-які обмеження».

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал: Na chasi / Crypto, щоб бути у курсі останніх новин та дізнаватися більше про можливості заробітку на крипторинку.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...