Реклама

🌍 NFT лоти і віртуальні концерти, інтегровані у відеоігри — як розвиватиметься Метавсесвіт?

Віртуальні взаємодії стали сьогодні для багатьох щоденним явищем. Розберемося, як у цьому всесвіті влаштувались компанії та споживачі.
Čytaty latynkoju
🌍 NFT лоти і віртуальні концерти, інтегровані у відеоігри — як розвиватиметься Метавсесвіт?
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🌍 NFT лоти і віртуальні концерти, інтегровані у відеоігри — як розвиватиметься Метавсесвіт?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Віртуальні взаємодії стали сьогодні для багатьох щоденним явищем. Розберемося, як у цьому всесвіті влаштувались компанії та споживачі.

Віртуальні взаємодії, будь-то ігри чи відеодзвінки, стали сьогодні для багатьох щоденним явищем – все більше людей звикають до думки, що вони не знаходяться в одному місці з людьми, з якими спілкуються годинами щотижня.

Доповнена реальність (AR), віртуальна реальність (VR), змішана реальність (MR), невзаємозамінні токени (NFT), децентралізовані фінанси (DeFi), блокчейн і криптовалюти стимулюють створення іммерсивних середовищ, які плавно переходять у реальний світ, створюючи нове поняття — метавсесвіт.

Розберемося, як у цьому всесвіті влаштувались компанії та споживачі, і які медіатренди прогнозує глобальний звіт групи dentsu Media Trends 2022.

Що таке метавсесвіт?

Термін «метавсесвіт» вперше з’явився в науково-фантастичному романі Ніла Стівенсона «Снігопад» у 1992 році і був широко використаний іншими письменниками-фантастами. Проте поширення ця ідея набула в останні роки під час соціального дистанціювання, локдаунів та ізоляції, коли люди почали масово зустрічатися (і навіть одружуватися) у відеоіграх.

Досить важко дати чітке поняття метавсесвіту. Сьогодні він вважається наступником Інтернету. Це такий собі мікс постійних спільних просторів, об’єднаних у всесвіт, які нададуть користувачам імерсивний досвід та відчуття присутності. Метавсесвіт матиме повністю функціонуючу економіку і охоплюватиме як цифровий, так і фізичний світи, приватні та загальнодоступні мережі/можливості, а також відкриті та закриті платформи. Це вже відбувається в іграх, де видавці та потокові платформи створили популярні цифрові валюти, такі як Robux, V-Bucks та Twitch Bits. Це принципово нова парадигма, яка визначить не лише наступні десять років, а й наступне століття.

Геймінг – головний шлях до метавсесвіту

Ми не можемо передбачити, у що перетвориться метавсесвіт, але багато хто вже має безпосередній досвід з його ранньою формою. Популярні ігрові платформи з відкритим світом, такі як Fortnite, Roblox, Minecraft і Animal Crossing, представляють кілька характеристик, які будуть визначати еволюцію метавсесвіту. Райан Гілл, генеральний директор і співзасновник Crucible, заявив, що «якщо веб- розробники – це архітектори Інтернету, яким ми його знаємо (Web 2.0), то розробники ігор стануть архітекторами метавсесвіту (Web 3.0)».

Метавсесвіт буде синхронним і живим. Попередньо заплановані та автономні події відбуватимуться у метавсесвіті, але будуть мати своє відображення і в реальному часі. Ігри представляють цю дуальність, оскільки вони існують як живі, доступні та наративні всесвіти, в яких деякі події, такі як трансляції кіберспортивних турнірів або ексклюзивні виступи в грі, як концерт Аріани Гранде в Fortnite, набувають самостійного життя.

Метавсесвіт буде інклюзивним. По суті ігри анонімні, що передбачає інклюзивність: гравці не обмежені віком, расою, здібностями або статтю. Відеоігри надають гравцям можливість заново винайти себе, часто з можливістю створити кілька аватарів, які мають спільну рису, часто звану їхньою суверенною ідентичністю (SSI – Self Sovereign Identity), і отримувати досвід, що може бути недоступний в реальному світі.

Як брендам знайти своє місце у метавсесвіті?

Бренди, які продають продукти та послуги у фізичному світі, тепер також увійшли до ігрової економіки. Вони почали пропонувати інтегровані цифрові можливості й дозволяти геймерам купувати віртуальні продукти або отримувати їх, як пільги в обмін на увагу.

Так, наприклад, у грі Roblox існує власний світ моди, в якому гравці виплачують справжні гроші за ігровий одяг та аксесуари, створені творцями гри. Цього року розробники спільно з будинком моди Gucci розпочали захід під назвою “Gucci Garden Experience”, в якому гравці мають можливість прогулюватись мальовничим садом і протягом обмеженого часу купувати віртуальні речі від Gucci для своїх персонажів. Попит виявився настільки величезним, що ціни на деякі з них досягли 4 тис. доларів.

Emirates Post Group стала першою поштовою організацією на Близькому Сході та в Північній Африці, що випустила колекційні марки у цифровому вигляді. Нові марки складаються з цифрових двійників на основі блокчейну, які продаватимуться, як колекційні предмети, прив’язані до їхніх фізичних аналогів.

У метавсесвіті продають та купують не лише речі, а й землі. За даними DappRadar, нещодавно чотири проекти Metaverse на основі блокчейнів згенерували продажі NFT віртуальних земель на суму понад 100 мільйонів доларів. В період з 22 по 28 листопада 2021 активність у Sandbox, Decentraland, CryptoVoxels та Somnium Space була “бумом”, а загальний торговий оборот між ними склав 105,8 мільйона доларів від понад 6000 трейдерів.

Деякі бренди йдуть ще більш упевнено та створюють власні метавсесвіти. Компанія Adidas прийняла рішення налагодити співпрацю з Coinbase та ігровим метавсесвітом The Sandbox. Adidas виходить на ринок криптовалют. Якщо врахувати нещодавні кроки майданчика Coinbase по відношенню до NFT, можна зробити припущення, що партнерство буде оформлене саме у сфері NFT. Бренд спортивного одягу та взуття запустив протокол POAP (протокол підтвердження відвідуваності) у своєму додатку Adidas Confirmed і нещодавно написав у Твіттері про створення так званого «adiVerse» у партнерстві з The Sandbox.

В Україні також бренди починають випробовувати партнерство у метавсесвіті. Так, «Епіцентр» спільно з Isobar Ukraine випустили колекцію благодійних NFT на маркетплейсі Binance NFT у рамках благодійної акції «Ангелятка добрих справ», мета якої — допомогти дітям з особливими потребами та дітям із дитячих будинків. Вартість NFT — від 10 до 1000 доларів, ціна залежить від виду самого токена. Представлені вони у трьох видах: статичні зображення, анімаційні та 3D-моделі. Головними зірками цієї благодійної акції стали співачка, композиторка та авторка пісень Світлана Тарабарова, а також символ нової україномовної танцювальної музики Ivan NAVI.

Ігри та віртуальні всесвіти – це місця, де можна проекспериментувати та дізнатися, як бренд може проявити себе на платформах майбутнього. Однак, користувачі швидко викривають нещирі взаємодії та бренди, які заважають ігровому процесу взаємодії з віртуальним оточенням. Саме тому важливо стратегічно розуміти ігрову екосистему та якісно інтегрувати бренд чи його віртуальні елементи у метавсесвіт, щоб взаємодія з ним була комфортною, підвищувала інтерес до бренду та збільшувала кількість його прихильників.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...