Реклама

📄 Крипта і закон

Є позиція, що криптовалюта не врегульована законодавством України та не потрібно платити податки. Зараз спробую розказати чому це не так.
Čytaty latynkoju
📄 Крипта і закон
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 📄 Крипта і закон
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Є позиція, що криптовалюта не врегульована законодавством України та не потрібно платити податки. Зараз спробую розказати чому це не так.

На сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні, зокрема, відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій з нею. В реальності все досить не так однозначно. Тут така сама ситуація,  як зі зброєю —  закон відсутній, а обіг зброї існує.

Отже, в Україні діє Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». Це саме той Закон, дотримуючись якого банки проводять фінансовий моніторинг по операціях на картках та рахунках.

Саме цей Закон розкриває таке поняття, як віртуальний актив. Віртуальний актив – цифрове вираження вартості, яким можна торгувати у цифровому форматі або переказувати і яке може використовуватися для платіжних або інвестиційних цілей.

Також, Законом визначено проведення так званої належної перевірки банками. Фінансові установи мають проводити належну перевірку при проведенні фінансової операції з віртуальними активами на суму, що дорівнює чи перевищує 30 тисяч гривень.

Я не буду поглиблено описувати яким чином проводиться фінансовий моніторинг, але в розумінні саме цього Закону операції із криптовалютою підлягають фінмону, звичайно якщо їх обсяги досить великі чи підозрілі. Останнє стосується і осіб, які займаються торгівлею на Р2Р ринку.

Далі ще цікавіше. Особа, уповноважена на виконання функцій держави або місцевого самоврядування і яка набула криптовалюту на суму, що складає чи перевищує 110500 гривень – підлягає притягненню до кримінальної відповідальності. Санкція за такий злочин позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років. Але я хочу зауважити, що це стосується тільки осіб уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Тому, якщо ви є депутатом місцевої ради чи у виконкомі певної ради або плануєте займатися такою діяльністю й одночасно маєте крипту чи торгуєте нею, то раджу бути обережними.

Тепер щодо оподаткування. Звичайно у Податковому кодексі не визначено поняття крипти та операцій із нею, але позиція податкової незмінна – є дохід, то плати податки. Зокрема, в Індивідуальній податковій консультації від 10.06.2021 року №2327/ІПК/99-00-04-03-03-09 щодо деяких питань оподаткування доходів, отриманих від реалізації криптовалюти, податкова наголосила, що з доходу від реалізації криптовалюти потрібно заплатити податок 18% та військовий збір 1,5%.

На останок хочу сказати, що у Верховній Раді зареєстровано декілька проектів законів,  метою яких є врегулювання правовідносин щодо обігу, зберігання, володіння, використання та проведення операцій за допомогою криптоактивів в Україні, а також визначення загальних засад функціонування та правового регулювання ринку віртуальних активів в Україні. Законопроекти досить не погані, але мають одну спільну проблему. Ця проблема досить проста, законодавець не встигає за динамічним ринком криптовалют та похідних, а тому законопроекти не передають та не можуть врегулювати повністю ринок та постійно доопрацьовуються.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...