Реклама

📲 Чи можливий в Україні легальний ринок електронних книг і як на це може вплинути Librarius

Čytaty latynkoju
📲 Чи можливий в Україні легальний ринок електронних книг і як на це може вплинути Librarius
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 📲 Чи можливий в Україні легальний ринок електронних книг і як на це може вплинути Librarius
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Навесні 2021 року на українському ринку з’явилася цифрова бібліотека Librarius («Лібраріус»). Її створив засновник видавництва «Лабораторія» та колишній співвласник «Нашого формату» Антон Мартинов.

Час не міг бути більш вдалим. За оцінками експертів, світовий ринок електронних книжок у 2020 році досяг показника більш ніж $18 млрд, і ця цифра поступово збільшиться до $23 млрд до 2026 року.

В Україні ж цей сегмент може стати «блакитним океаном». Як пише керівник видавництва «Ранок» Віктор Круглов у своїй колонці НВ, місцеві видавництва отримують лише 3% доходів з продажів е-книжок, тобто ринок знаходиться фактично у зародковому стані. До того ж в Україні фактично відсутні великі глобальні книжкові оператори (Amazon, Apple, Barnes & Noble тощо), що також створює сприятливі умови для зростання локальних гравців.

Що потрібно для того, аби в Україні зміг розвинутися внутрішній ринок електронних книжок, і чому це досі не відбулося?

Високий рівень піратства

Українці здебільшого не платять за електронний контент: завантажують програми, фільми, ігри та, авжеж, книжки з нелегальних сайтів. Україна постійно потрапляє до різноманітних списків найбільш піратських країн у світі, де знаходиться в одній компанії з Венесуелою, де в «екстремальній бідності» живуть в десятки разів більше людей, ніж у нашій країні.

«Українці бідні, тому не можуть дозволити собі легальний контент» — це дуже поширена думка. Проте, сьогодні такий аргумент навряд чи актуальний. Так, у нас досі лишається багато бідних людей, проте й прошарок українців з середніми та високими доходами теж немалий, і цілком міг би сформувати повноцінний ринок, цікавий всім виробникам контенту.

Та високий рівень доходу не змінює звичок багатьох людей. Нелегальне скачування контенту настільки увійшло в наш побут, що значна кількість людей навіть не знає, що завантаження книжки з телеграм-каналу — це і є піратство, про яке так часто говорять. Іронічно, коли цим займаються спеціалісти IT-сфери, які по суті також отримують дохід від продажу своєї інтелектуальної власності — працедавцю чи замовнику. Цікаво, скільки б програмістів погодилося б віддати свій код безкоштовно?

Піратство ставить цілі культурні галузі на межу виживання і роблять їх залежними від грантів та інших форм неринкового фінансування в кращому випадку. В гіршому — доводиться йти на компроміси з совістю, продаючи продукцію чи залучаючи інвестиції сумнівного походження.

Тож відповідь на ваше питання «Чому в Україні досі так мало хороших українських фільмів/серіалів/ігор/книжок/музики?» — тому, що ви за це не платите. Ніхто інший за вас це не зробить.

Відсутність інфраструктури та зручного продукту

Проте, навіть якщо ви захочете перейти на світлий бік, це не так легко зробити. Кіно та серіали можна дивитися на SWEET.tv або Netlfix, музику слухати на Spotify чи обрати будь-які інші стрімінгові сервіси, а для ігор та мобільних застосунків також є низка зручних магазинів, де можна завжди мати доступ до всього, що ви придбали.

Електронні книжки в Україні сьогодні продаються окремими файлами у різних місцях: на сайтах видавництв або книгарень. Потрібно шукати, хто і де продає ту чи іншу книгу, а потім ще й пам’ятати, де саме ти щось купив. В результаті процес купівлі електронної книжки в Україні не надто відрізняється від її піратського завантаження: рівень сервісу однаковий, тільки у випадку з легальною купівлею ти ще й гроші за це платиш.

Піратство продовжує бути проблемою в усіх країнах: навіть у найрозвинутіших. Проте, там з ним борються не лише законодавчими заходами (які безумовно потрібні), але й наданням дійсно зручних послуг для тих, хто віддає свої гроші. Тож цілком справедливо буде назвати самих гравців книжкового ринку частково винними у їхніх невдачах в онлайні.

Librarius як рішення

«Лібраріус» як концепція має всі шанси розв’язати ключові проблеми українського ринку, тому ми слідкуємо за його розвитком. За словами Мартинова, застосунок першим в країні пропонує видавництвам абсолютно захищений формат книжок. Книжковий файл недоступний для окремого завантаження користувачем застосунку, а отже і для передачі на торенти.

Це інструмент для переходу в нову цифрову епоху для індустрії книговидання, епоху сервісу і шерінгової економіки

Антон Мартинов, засновник «Лібраріусу»

Водночас для користувачів це зручний кросплатформений застосунок, який дозволяє читати книжки на будь-якому їхньому девайсі, підлаштувати формат книжки під власні вподобання і головне — мати всі книжки в одному місці та починати читати одразу, без необхідності щось завантажувати чи передавати на пристрій.

В теорії звучить чудово, та як це працює на практиці? Нумо розбиратися.

Доступність

Застосунок можна скачати для обох найбільших мобільних операційних систем — iOS та Android. Це покриває потреби більшості читачів, але є нюанси.

«Лібраріус» відсутній у Huawei App Gallery — магазині застосунків компанії Huawei, який та створила після того, як лишилася без сервісів Google через торгівельну війну США з Китаєм. Huawei входить у п’ятірку найпопулярніших брендів смартфонів в Україні поряд з Apple, Samsung та Xiaomi, тож розробникам варто звернути увагу на розміщення свого застосунку у магазині застосунків китайської компанії.

Другий нюанс — відсутність адаптації для iPad, одного з найпопулярніших девайсів для електронного читання. Ні, ви можете без проблем встановити «Лібраріус» на свій планшет, однак виглядати він буде десь так:

Це дещо розчаровує, адже близько 40% молодих людей читають на планшетах, а понад 70% власників iPad читають саме на ньому. І можна припустити, що це досить платоспроможна аудиторія (особливо в умовах України).

Тим більше, що адаптація хоча б існуючого інтерфейсу під iPad не є складною. А в ідеалі хотілося б бачити окремий інтерфейс, що використовує всі переваги великого екрана та мультизадачності iPad.

Інтерфейс застосунку

Після запуску застосунку потрапляємо на екран каталогу книг. Інтерфейс чистий, зручний, не містить нічого зайвого. На віртуальних полицях — добірки бестселерів, новинок, від окремих видавництв, а також рекомендації редакторів. Також можна відфільтрувати книги за категоріями. Все дуже зручно і комфортно.

Якщо ви знаєте, чого хочете, можна зайти до вкладки Пошуку і вбити назву чи автора. Пошук працює чудово — навіть, якщо ви ввели назву з помилками.

На сторінці книжки можна поставити лайк чи дизлайк або додати в обране — ці функції доступні лише після реєстрації. Також можна обрати мову книжки, прочитати анотацію і дізнатися технічні характеристики примірника.

Однозначний плюс — до іноземних книжок підтягується рейтинг з Goodreads. Це особливо актуально, поки в застосунку не так багато користувачів і внутрішній рейтинг не дає об’єктивної інформації. Але й надалі буде корисно.

Каталог книжок

На момент запуску «Лібраріус» вже мав понад 3000 видань у каталозі. Надалі це число лише зростає і перед публікацією розробники повідомили, що наразі каталог містить вже більш як 7000 назв. Найближчим часом перед розробниками стоїть мета досягнути 10 000 доступних книжок. Тішить, що сервіс робить фокус саме на виданнях українською мовою першою чергою, хоча там з’являтимуться й іншомовні книжки. Особливо сподіваємося на широкий каталог книжок англійською мовою.

Зараз у «Лібраріусі» можна знайти багато актуальних новинок, сучасних бестселерів та вічної класики. Остання, до речі, доступна безкоштовно. Свої книжки до каталогу додали видавництва #книголав, «Наш формат», «Лабораторія», Vivat та інші. Найбільшу частку, за суб’єктивними враженнями, у каталозі займає український і перекладний нон-фікшн.

Хоча зараз бібліотека сервісу швидше знаходиться у зародковому стані, швидкість, з якою вона поповнюється новими книжками, вселяє оптимізм.

Як придбати книжку

Спершу варто зареєструватися. Придбання книжок доступно і без реєстрації, але краще все ж створити акаунт, щоб мати можливість зберігати бібліотеку між пристроями на різних ОС, додавати книжки в обране і мати інші можливості.

Наразі отримати доступ до книжки можна двома способами:

  • Купити. Тоді книжка залишиться у вашій бібліотеці назавжди й ви зможете повернутися до неї будь-коли. Вартість книжок становить до $4.99 на iOS або до 160₴ на Android.
  • Орендувати. Це коштує на 30-50% дешевше за купівлю, але книжку ви можете прочитати лише протягом 14 днів після початку оренди. Якщо книжка вам сподобалася і ви захочете її придбати назавжди, доведеться заплатити повну ціну знову. Навряд чи це прийнятно для більшості читачів. А от якби була знижка на купівлю після оренди, то цією опцією можна було б отримувати повторні платежі.

Передплата

Найбільше потенційні користувачі «Лібраріусу» чекають на іншу можливість — читати книжки за передплатою, а не купуючи кожну конкретну книжку окремо.

Опцію щомісячної передплати за доступ до каталогу книжок розробники обіцяють додати вже найближчим часом. Як розповів Антон Мартинов у коментарі Na chasi, за попередніми розрахунками ціна передплати може складати 120-150₴ на місяць (але до запуску це може змінитися). Який обсяг каталогу (чи навіть весь) буде доступний за цю вартість, поки невідомо.

Якщо вдасться встановити ціну на передплату саме в такому діапазоні, то це стане дійсно вкрай привабливою пропозицією для всіх, хто читає більш ніж одну книжку на місяць, і чудовим стимулом перейти на легальне читання для всіх, хто це ще не зробив.

Зручність читання

Головною принадою застосунку є те, що можна придбати книжку (чи в майбутньому просто обрати з каталогу, якщо у вас є передплата), і одразу ж перейти до читання, не завантажуючи нічого на пристрій.

Читати у застосунку, в цілому, зручно. Поки що набір функцій, якими можна налаштувати процес читання, доволі аскетичний — зміна шрифта, способу гортання та ввімкнення нічного режиму. Втім, цього цілком вистачає для комфортного читання, хоча хотілося б опцію вимикати весь інтерфейс, щоб жодні іконки не відволікали від занурення у книгу.

Також наразі не можна завантажувати до читалки власні книжки, але така можливість з’явиться у майбутньому за словами розробників.

Аудіокниги

Як підтвердила нам команда «Лібраріуса», найближчим часом у застосунку з’явиться можливість слухати і аудіокниги. Це одна з пріоритетних функцій разом із введенням передплати.

Конкуренти

Сервіси за передплатою не розповсюджені на заході, оскільки там ринок електронних книжок чудово зростає і без цього, і браку попиту немає. Натомість, це чудове рішення для країн з низьким рівнем попиту на електронні книжки, високим рівнем піратства і низькими доходами. Тож, якщо говорити про таку конкуренцію, то аналоги «Лібраріусу» будуть лише з країни-агресора, де ситуація з піратством схожа. Ми вважаємо неетичним використання таких продуктів в принципі, тому не будемо порівнювати з ними та оглядати їхні можливості.

Основним же конкурентом, з яким доведеться стикнутися розробникам, стануть телеграм-канали, де викладають піратські книжки безкоштовно. Розробникам доведеться переконати споживача в тому, що заплатити кілька доларів на місяць і мати миттєвий доступ до величезної бібліотеки — це набагато зручніше, ніж копатися в телеграм-каналах, качати книжки, потім додавати їх у якусь читалку.

Якщо ж казати про конкурентів, в яких можна придбати е-книжки легально, то ситуація наступна.

У червні 2021 найбільший український книжковий онлайн-магазин Yakaboo також запустив власний застосунок з однойменною назвою. Проте, підписка на книги там доступна лише користувачам банківських карт VISA. Також придбані вами книги на Yakaboo ви можете читати у їхній же читалці. З самого застосунку ані придбати книжку, ані сплатити передплату неможливо.

Ще одним застосунком-конкурентом можна вважати Google Play Books, де можна купувати книжки. Проте, сучасна перекладна література українською мовою там майже не представлена й український каталог здебільшого складається з класики. Зате є великий каталог книжок англійською мовою, але він точно поступається Amazon, який ми в разі зацікавлення і рекомендуємо вам користуватися.

Висновки

Очевидно, що «Лібраріус» запускали у форматі MVP — мінімально життєздатного продукту з базовим набором функцій. Проте, працює він добре, і користуватися ним зовсім не так боляче як іноді буває з сервісами на цьому етапі розвитку.

Якщо ви хочете долучитися до переліку перших користувачів Librarius, то вже зараз отримаєте цілком прийнятний сервіс — точно кращий, ніж те, що бачили на нашому ринку досі. Просто будьте готові, що почитати вам поки що вдасться далеко не все — це головний недолік станом на дату публікації цього матеріалу.

Та головне, що «Лібраріус» рухається у вірному напрямку. Це стосується як функціональності застосунку, так і бізнес-моделі. Реалізований правильно, «Лібраріус» може створити революцію на локальному книжковому ринку, якої давно зачекалися всі: як читачі, що прагнуть зручного сервісу, так і видавці, для яких життєво важливо збільшити свою аудиторію. Адже найлегше це зробити саме за рахунок піратів: людей, яких не треба переконувати у користі та цікавості читання — лише в тому, що за це варто платити.

Творцям «Лібраріуса» варто остерігатися неминучої конкуренції з «Якабу», оскільки там вже мають величезний каталог готових електронних книжок і ресурси на розвиток, яких у невеликої нової компанії просто не може бути. Втім, якщо команді Антона Мартинова вдасться бути прудкішими за неповоротку корпорацію з кількома сотнями працівників, то саме вона буде задавати тон на оновленому ринку.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...