Реклама

Дмитро Волошин, CTO Preply: «Завжди продавай свій продукт»

Як і чому Preply вдалося стати міжнародною компанією? Як сформувати міжнародну команду та культуру? Якими є стратегії і тренди для маркетингу на міжнародні ринки? Короткий екскурс від співзасновника компанії Дмитра Волошина
Čytaty latynkoju
Дмитро Волошин, CTO Preply: «Завжди продавай свій продукт»
  1. Головна
  2. Історії
  3. Дмитро Волошин, CTO Preply: «Завжди продавай свій продукт»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Як і чому Preply вдалося стати міжнародною компанією? Як сформувати міжнародну команду та культуру? Якими є стратегії і тренди для маркетингу на міжнародні ринки? Короткий екскурс від співзасновника компанії Дмитра Волошина

Про всі аспекти розвитку компанії розповів під час воркшопу в Києві від Центру підприємництва УКУ Дмитро Волошин, співзасновник та СТО міжнародної онлайн-платформи для пошуку репетиторів Preply.

Формування міжнародної команди і культури

— Ніхто з підприємців та інвесторів не хоче працювати з невмотивованими людьми. Тому мотивація працівників — першочергове завдання команди. Для того, аби стати міжнародною компанією, важливо у складі команди мати іноземців. Це розширює можливості, змінюється ДНК культури. До прикладу, в нас на 5 українців є 1 іноземець.

Щодо залучення іноземних працівників — не все так важко. Перших 4 іноземців до нас в команду ми залучили без вкладання великих ресурсів, через AISEC. Певні упередження та міфи про Україну є, проте, коли ми привозимо працівників в Київ, — їхні думки змінюються. Також ми дуже ретельно підбираємо людей в команду, обдзвонюємо попередніх роботодавців, і це нормальна практика.

Також повинна бути локалізація певною мовою, краще обирати англійську. І, звісно, щоб стати міжнародним — потрібно відкрити офіс за кордоном. Наш офіс знаходиться в Берліні, і це — найкраще місце для офісу.

«Завжди продавай свій продукт». Як компанія Preply вийшла на міжнародний ринок

Стратегії і тренди для маркетингу на міжнародні ринки

За словами Волошина, цінності — це найважливіше. Люди, які займаються маркетингом, повинні мати дуже хороші навики комунікації, вони мають вболівати за інтереси користувачів:

Читайте також: Українська платформа для пошуку репетиторів залучила $4 млн

— Одним з прикладів початку маркетингової кампанії є SEO. Багато компаній зробили маркетинг саме завдяки «білому» SEO. Перевага пошукової оптимізації в тому, що це не потребує багато грошей. До речі, в Україні є сильна школа пошукової оптимізації. Важливим також є правильний PR, знати, як спілкуватися з аудиторією. Ми піарили кожен раунд наших інвестицій. Також ми працювали з PR-агенціями за кордоном. Сильна команда на перших етапах є дуже важливою. Секрет успіху насправді є в тому, наскільки якісно ми робимо продукт.

Робота з лідерами думок як один з найпопулярніших напрямків маркетингу

— Для багатьох це здається дуже дорогим інструментом просування. Проте я не бачу проблеми в тому, щоб заплатити $500, якщо ти заробиш $1 тис. Також важливо ставити конкретні цілі, чого саме ви плануєте досягнути і в який термін.

Популярним зараз також є штучний інтелект, чимало компаній створюють чат-боти для кращої комунікації з клієнтами. За цим напрямком варто слідкувати.

«Завжди продавай свій продукт». Як компанія Preply вийшла на міжнародний ринок

— Потрібно розуміти, що в різних країнах канали працюють по-різному, тому потрібно знати про специфіку. Для нас, до прикладу, цікаві країни з великими ринками

Специфіка ринку та технічні аспекти локалізації та інтернаціоналізації

Європейський ринок має свою специфіку, розповів Дмитро:

— У Німеччині на доменну зону .com реагують погано, повинен бути їхній локальний домен. Також німці дуже прискіпливо перевіряють інформацію про компанію, частіше користуються комп’ютерами, ніж смартфонами. На Філіпінах, до прикладу, не будуть купувати нічого, де є цифра 4 — такі місцеві забобони.

Як змусити європейців дати інвестиції стартапам

Читайте також: Михайло Притула, Preply: «Кожен є модельєром своєї роботи»

— Коли ми розповідаємо іноземцям-інвесторам про нашу компанію, то наводимо приклади успішних українських компаній. Ми дуже наполегливо показували результати нашої роботи. Інвестиції — це бізнес, тому від того, як ти ростеш, залежить те, як у тебе інвестуватимуть. Комунікація з інвесторами може бути дуже довготривалою. З 2015 року ми писали інвесторам, які вирішили проінвестувати нас у 2018 році. На пізніх стадіях капіталовкладень найбільшу роль грають особисті і персональні зв’язки з інвесторами.

Share
Написати коментар
loading...