Реклама

Як виглядає, чим цікавиться та скільки заробляє український YouTube

Ваша дитина вже теж мріє стати відеоблоґером? Це нормально: судячи з охоплення провідних YouTube-каналів, ми живемо в епоху, коли навіть «телевізор» все частіше «мовить» в інтернеті, а не навпаки. Нижче подано спробу поглянути на те, що відбувається із українським ринком YouTube-перегляду — і про що все це свідчить
Čytaty latynkoju
Як виглядає, чим цікавиться та скільки заробляє український YouTube
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як виглядає, чим цікавиться та скільки заробляє український YouTube
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ваша дитина вже теж мріє стати відеоблоґером? Це нормально: судячи з охоплення провідних YouTube-каналів, ми живемо в епоху, коли навіть «телевізор» все частіше «мовить» в інтернеті, а не навпаки. Нижче подано спробу поглянути на те, що відбувається із українським ринком YouTube-перегляду — і про що все це свідчить

Хто вони, українські глядачі YouTube?

У вас теж виникає відчуття, що ви нічого не розумієте, після відкриття вкладки «Популярне» для української аудиторії? Вітаю у клубі: деякі трендові відеоприколи, кліпи та відеоблоги, які чомусь стають за лічені години чи дні аномально популярними серед українців, викликають чи то саркастичну посмішку, чи то фейспалм. Тим не менше, співгромадян не переробиш — а працювати саме з цією аудиторією редакторам, журналістам та оглядачам доводиться щодня (вже мовчу про піарників та маркетологів). Відеоринок на підйомі — і показники досліджень свідчать про це якомога красномовніше.

Kantar TNS поділилася даними по профілю аудиторії YouTube за травень 2018 року — і у блозі IAB Ukraine відшукали ось таку таблицю та трохи супровідної інформації до неї:

Як виглядає, чим цікавиться та скільки заробляє український YouTube

Інші цікаві факти:

  • 25% аудиторії – фахівці, але не керівники,
  • 52% на їжу витрачають 26-50% сімейного доходу,
  • у 72% є домашні тварини,
  • 58% – не палить,
  • 68% – власники смартфонів,
  • 90% п’ють чай, а ось натуральну каву – 78%.

Гра «Відосів»

Все у тому ж блозі IAB Ukraine наведено трохи статистики.  За даними gemiusAdReal (травень 2018, ПК, 14-69) у травні 2018 року на YouTube з персональних комп’ютерів і ноутбуків було згенеровано майже 400 млн показів відеореклами. При цьому рекламодавці охопили на цій платформі понад 60% аудиторії УАнету. 43% показів відеореклами в Україні були відображені на сервісі Google, що вдвічі більше, ніж у травні 2017 року. 85% рекламних роликів показувалися у видимій зоні екрану (viewability rate), в середньому протягом близько 16 секунд (viewability time).

Магазини електроніки стали лідерами за розміром охопленої аудиторії відеорекламою, яка знайшла своє відображення в сервісі на ПК. Інтернет-магазин Rozetka охопив на YouTube 5,1 млн інтернет-аудиторії країни (показник Real Users), Allo.ua – 2,7 млн.Також в ТОП-5 рекламодавців за кількістю охопленої аудиторії увійшли Jacobs Douwe Egberts (4,0 млн), Pepsico (3,7 млн), L’oreal (3,6 млн) і Henkel AG & Co (3,5 млн).

Доповідь Мері Мікер (а ми розібрали кожен із її 290+ слайдів«Інтернет у 2018-му» від Мері Мікер: гроші, тренди та компанії) теж значною мірою стосується відеоконтенту та конкуренції платформ і соцмереж за час перегляду та аудиторію користувачів. Лихоманку — як не дивно — спричинив не YouTube і не Instagram, а Snapchat та Twitch. Можливо, саме цим пояснюється заявлена днями можливість створювати годинні стріми, яку протягом найближчих тижнів запустять для користувачів Instagram, а також поява можливості стрімів з телефона у популярному на українських теренах сервісі знайомств Badoo.

Візуальний контент — причому не статичний, як фото, а динамічний, як відеоролики, стріми, GIF-файли та «коуби» / «вайни» — головна ознака того, що інтернет перейшов до рук так званого «покоління Z». Це — діти, народжені після 1996-1999 року, і в їхньому житті візуальна культура та комунікація завжди домінували над текстовою.

10 млрд переглядів відеороликів у Snapchat за добу, 9 млрд — у Facebook

Видання «Деловая Столица» згадує про прогноз компанії Cisco. Згідно із ним, до кінця 2018 го до 82% всього інтернет-трафіку буде складатися з відео. Уже сьогодні ролики стали захоплювати навіть найбільш консервативні майданчики, спочатку створені під інші цілі, — Twitter та LinkedIn. Орієнтація тінейджерів на формат відео вже радикально змінила розстановку сил на ринку. Згідно з квітневим дослідженням Pew Research Center YouTube став найпопулярнішою онлайн-платформою серед підлітків (його використовують 85%), на другому і третьому місцях ідуть Instagram і Snapchat (72% і 69% відповідно). У той же час Facebook використовує лише 51% неповнолітніх. Почесне друге місце Instagram також не великий привід для радості Марка Цукерберґа. Лише 15% підлітків використовують Instagram частіше за інші майданчики, тоді як 32% назвали своїм пріоритетним сайтом YouTube, а 35% — Snapchat.

В тіні російсько(мовно)го ринку

Поки що головна проблема українського (за цільовою аудиторією та територіальним розташуванням креаторів) ринку YouTube- та Instagram-відеоблоґерів — це наслідування. Автори здебільшого копіюють манеру та мову відеоканалів із РФ, а також послуговуються російською мовою та орієнтуються на так звані країни СНД» (попри очевидну штучність цієї культурно-ментальної мапи та штампів, які за собою тягне подібна «орієнтація»).

Що й говорити, коли вже вкотре в Україні відбувається масштабна конференція відеоблоґерів, де половину гостей складають «світила» з країни-агресора, бо власної експертизи та кейсів успішного відеоконтенту за межами телеканалів (котрі активно виходять в інтернет) поки що — на превеликий жаль — недостатньо, аби зібрати бодай одну повністю україномовну панель спікерів.

Один із спикерів секції «ВідеоЖара для брендів» Андрій Радевич (Industry Manager у Google «Україна») поділився статистикою. Виявляється, найактивніше українці дивляться на Youtube огляди ґаджетів і взагалі ролики про техніку. Далі — перегляд моментів із футбольних матчів. НАступні — автомобілі та ролики про собак і котів.

Розважальний контент штовхає український сегмент YouTube вперед. На тій же конференції прозвучала інформація, що станом на весну 2018-го в Україні майже 600 каналів з аудиторією в понад 100 тис та 48 каналів-мільйонників.

«Відеоконтент на 70% ефективніше, ніж фото або текст. Перевірте це у себе на Фейсбуці. Зробіть спочатку текстовий пост, а потім такий же, тільки з відео. Він буде на 70% активніше », — Анже Йереб, виконавчий креативний директор BBDO Worldwide, BBDO Україна і Центральна Азія. —«Ми схильні довіряти простим людям, адже на телевізорі все брешуть і що купується. Тому блогери — це нові можливості. Мої колеги з іншої країни зробили 3-річну колаборації для реклами молокозаводу з двома місцевими блогерами-гумористами. Їхня цільова аудиторія — молодь. І тепер молодь п’є молоко».

«Зараз відбувається якісна еволюція контенту на YouTube. Сюди прийшли хлопці, які професійно працювали з відео на каналах – зірки, що ведуть. За останні 2 роки у нас з’явилося близько десятка великих і маленьких каналів бізнесменів. Тому контент стає все більш цікавим, різноманітним і якісним. А завдяки контенту на Youtube приходить більш доросла аудиторія. Наприклад, свій канал дуже успішно розвиває майстер шостого розряду Сергій Олександрович, якому вже за 60. Він розповідає, як робити щось своїми руками. І це заходить!» — розповідає директор агентства AIR Brands Віра Сливінська.

Один зі спікерів конференції Андрій ФедорівЗасновник агенції fedoriv: «Для перевтілень вам потрібен маленький спецназ» (власник незалежної креативної компанії Fedoriv) вважає: щоб зрозуміти, як розвивати себе або свій продукт в інтернеті, потрібен приблизно рік: «Ідеальне рішення потрібно намацувати. Хочу дати пораду брендам, які планують просувати продукт за допомогою відео-контенту: знімайте як можна більше відео і не бійтеся експериментувати. Проблема людей в тому, що вони бояться здатися дурними і зробити щось дуже неякісне. Але краще пробувати і помилятися, ніж не робити нічого».

Світу «кайфово» від музики

Щодо музичних відео, то в 2017 році був побитий рекорд за кількістю переглядів кліпу Psy ‒ «Gangnam Style», який тримався 5 років. Лідером з 5,5 млрд переглядів (станом на середину червня 2018-го) досі є Luis Fonsi із треком «Despacito» (який навіть згодом примудрилися хакнути чи то сирійські, чи то ще якісь хакери). У десятку найпопулярніших музичних відео цього року увійшли пісні від артистів з Пуерто-Ріко, Колумбії, Франції, Іспанії, Куби, США і Великої Британії.

«А у нас в квартирі... Гриб»

А що найчастіше дивилися в Україні в 2017 році? Тут рука мимоволі тягнеться у позицію «фейспалм», адже для українського YouTube-глядача найкраще за усе танув лід від нині вже неіснуючої команди «Гриби» (186 млн переглядів станом на червень 2018 року):

Але й решта топової відеодесятки розважального контенту не надто зігріває. Ось вам наприклад єдиний україномовний кліп у лідерах (13,6 млн переглядів станом на червень-2018):

Що стосується найпопулярніших не музичних відео року на YouTube, то тут серед українських користувачів є популярним дитячий і комедійний контент, а також телевізійні шоу: вони теж завели власні канали на YouTube.

Скільки заробляють популярні YouTube-канали

Одразу зауважу: всю інформацію доводиться брати з відкритих джерел — і в цьому допомагає аналітична платформа SocialBlade. Ось, наприклад, скільки заробляє та збирає глядачів популярний телевізійний проект пошуку талантів від телеканалу «СТБ»:

Як виглядає, чим цікавиться та скільки заробляє український YouTube

Трохи краще йдуть справи у схожого формату телевізійного шоу — але про танці:

Як виглядає, чим цікавиться та скільки заробляє український YouTube

Ну й один із лідерів за чисельністю переглядів серед талант-шоу — знову на «СТБ»:

Як виглядає, чим цікавиться та скільки заробляє український YouTube

«Голос країни»не так давно отримав свій перший 1 млн підписників на YouTube і заробляє від $70тис на рік (а верхня оцінка доходить до $1 млн):

Як виглядає, чим цікавиться та скільки заробляє український YouTube

Лідер електронної комерції Rozetka.uaВладислав Чечьоткін, CEO Rozetka.ua: «Нас відвідує 12 млн людей щомісячно» заробляє не лише на продажу товарів — але й трохи на відеооглядах:

Як виглядає, чим цікавиться та скільки заробляє український YouTube

Вище я вже згадував телеканал СТБ — він має ще й окремий загальний YouTube-канал, не лише для передач, але й загалом для моментів ефіру та новин, і там теж 1+ млн глядачів:

Як виглядає, чим цікавиться та скільки заробляє український YouTube

Якщо вірити цій статистиці, то коміки зі студії Володимира Зеленського за рік заробляють на відеороликах в інтернеті більше $1 млн:

Як виглядає, чим цікавиться та скільки заробляє український YouTube

Чи не найвідоміший інтернет-персонаж (після Дзідзьо та Гуся) теж має власний канал — насправді його веде не 1 людина (як ви могли подумати із назви, якщо раптом уся українська мемологія пройшла повз вас), а команда креаторів, яка вже назбирала понад 1,7 млн глядачів:

Як виглядає, чим цікавиться та скільки заробляє український YouTube

Переможну ходу розважального контенту з телеекрану в інтернет несе й «Новий канал» — трохи більше 1,9 млн підписників:

Як виглядає, чим цікавиться та скільки заробляє український YouTube

Зважаючи на суспільні реалії, «Маша та Ведмідь» мають не лише версію для ринку РФ. Український канал із пригодами анімаційних героїв трохи не дотягує до 2,5 млн глядачів, за минулі 30 днів згенерував понад 72 млн переглядів на YouTube та заробляє щонайменше $218 тис на рік:

Як виглядає, чим цікавиться та скільки заробляє український YouTube

Автори текстів, що увійдуть в історію української поп-культури як найбільш нав’язливі пісні, що звучать періодично ледь не з кожної праски (не кажучи вже про супермаркети, таксі та кафе), мають трохи більше 2 млн глядачів на YouTube, які назбиралися за майже 8 років. Канал генерує від $113 тис до понад $1 млн на рік — непогана монетизація для «Імені 505»:

Як виглядає, чим цікавиться та скільки заробляє український YouTube

Улюбленець усіх матусь та бабусь доктор Комаровський теж непогано монетизує свою інтернет-аудиторію (не телевізором єдиним). І нехай його канал у чільну 10-ку не входить, свої мінімум $11 тис на рік та майже 720 тис глядачів він приносить:

Як виглядає, чим цікавиться та скільки заробляє український YouTube

А це — найпопулярніший український YouTube-канал за кількістю підписників (їх понад 10 млн), створений майже 6 років тому, котрий має усього 234 відеоролики, генерує по 46 млн переглядів і заробляє на рік від $138 тис (гадаємо, верхня оцінка у майже $2 млн є все-таки оптимістичним, а не реалістичним поглядом на стан справ):

Як виглядає, чим цікавиться та скільки заробляє український YouTube

Замість підсумків

Як бачимо, український YouTube за інформацією з відкритих джерел:

  • все ще переважно російськомовний;
  • все ще багато в чому є залежним від телевізійних проектів та форматів;
  • вже навчився заробляти непогані гроші;
  • в основному монетизується завдяки дитячому, розважальному та провокаційному контенту.

А отже, є куди рости та змінюватися у кращий бік.

Share
Написати коментар
loading...