Реклама

Владислав Чечьоткін, CEO Rozetka.ua: «Нас відвідує 12 млн людей щомісячно»

Засновник і керівник одного з найвідоміших онлайн-маркетів країни Rozetka.ua Владислав Чечьоткін розповів про те, як можна заробляти за допомогою цього інтернет-магазину
Čytaty latynkoju
Владислав Чечьоткін, CEO Rozetka.ua: «Нас відвідує 12 млн людей щомісячно»
  1. Головна
  2. Історії
  3. Владислав Чечьоткін, CEO Rozetka.ua: «Нас відвідує 12 млн людей щомісячно»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Засновник і керівник одного з найвідоміших онлайн-маркетів країни Rozetka.ua Владислав Чечьоткін розповів про те, як можна заробляти за допомогою цього інтернет-магазину

У e-commerce склався стереотип, що Rozetka намагається «затиснути» дрібніших постачальників та продавців, ставши свого роду монополістом. Зараз, за словами Чечьоткіна, компанія працює над тим, аби змінити такі хибні уявлення про свою діяльність.

Чому інтернет важливий навіть для тих, хто в ньому поки не продає

60% українців користуються інтернетом регулярно, не рідше разу на тиждень, говорить CEO Rozetka.ua. 34% серед цих користувачів регулярно щось купують в інтернеті. Для тих, хто досі не продає товари в інтернеті, 71% однаково досліджують товари в інтернеті, перш ніж купити їх у магазині в офлайн-просторі. Тому до онлайн-просування та продажів є сенс придивитися уважніше, навіть якщо ви поки що нічого не продаєте в інтернеті.

Щомісячно сайт Rozetka.ua відвідують 12 млн унікальних користувачів. 63% користувачів вивчають відгуки, огляди та описи товарів, перш ніж придбати щось чи в інтернеті, чи за його межами. Кожен 5-й користувач українського сегменту інтернету починає свій пошук нових товарів саме з цього онлайн-маркету.

Як покупці обирають магазини

Вибір на користь певного магазину в інтернеті, за даними дослідження TNS Ukraine на замовлення Rozetka.ua — це сукупність таких параметрів (від найважливішого до менш значущого):

  • пропозиція найнижчої ціни;
  • позитивний досвід попередньої купівлі;
  • наявність потрібного товару на сайті;
  • можливість сплачувати за купівлю товарів банківською карткою;
  • зручна навігація по сайту та пошук товарів;
  • позитивні відгуки в інтернеті про цей магазин.

Як Rozetka стала маркетплейсом

Rozetka.ua намагається поєднати сервіс та зручність у роботі — і має один із найвищих показників у своєму сегменті. З 2011 року компанія намагається перейти в усі категорії товарів, а не лише торгувати електронікою та ґаджетами. Цей шлях до перетворення з інтернет-магазину на маркетплейс. Запуск маркетплейса відкладали, бо керівництво переживало, чи зможе компанія і бренд контролювати рівень якості дрібних продавців через свій сайт. Найкращі продавці щодоби мають понад 400 замовлень щодня через сайт Rozetka.ua.

Читайте також: Якою буде українська e-commerce сфера у 2018 році — прогноз EVO

Конкуренція стимулює дрібні та середні бізнеси працювати якісніше, тому для них маркетплейс є трампліном для зростання. Компанія створила низку інструментів та можливостей для надання маркетингової допомоги новим бізнесам:

  • безкоштовне необмежене розміщення товарів від продавців-партнерів;
  • низька комісія для маркетингових інструментів, які має Rozetka і надає їх у користування дрібним продавцям;
  • обробка замовлень та складські витрати на початковому етапі компанія забезпечувала сама, тепер дає доступ до маркетингових онлайн-інструментів;
  • компанія є найбільшим рекламодавцем в Україні;
  • можливість для комунікації дрібних продавців із клієнтами.

Інструмент двостороннього зв’язку дає понад 3 тис постачальникам та брендам комунікувати безпосередньо із покупцями — як задоволеними, так і не дуже. Також маркетплейс дає доступ до своїх інтерфейсів та API для роботи з товарами, цінами, асортиментом. Компанія також вже створила рекламний кабінет продавця, який має стати доступним продавцям у травні 2018-го.

Що стосується комісії, то вона складає від 3% за успішну угоду. Про конкуренцію та ранжування у пошуковій видачі Чечьоткін говорить, що конверсія та видача відбувається на основі об’єктивних параметрів, але точний алгоритм та особливості ранжування товарів від Rozetka та від сторонніх продавців він не розкриває. Прийняття нових партнерів та постачальників поки відбувається у «ручному» режимі, обирають найбільш вагомих постачальників. Для роботи з клієнтами та постачальниками Rozetka використовує CRM від Terrasoft. Кабінет для автоматичного схвалення партнерських заявок за принципом Amazon запустять згодом. Компанія також активно бореться із контрфактною продукцією, однак доволі часто постачальники висувають хибні звинувачення щодо продавців начебтно незаконної електроніки та техніки.

Share
Написати коментар
loading...