Реклама

Загорнутися в «Київ» — історія українських пледів Woolkrafts

Кажете, потрібно довго думати над стартапом, обов’язково створювати бізне-план, шукати інвесторів і клієнтів, а головне - невтомно працювати над своєю цільовою аудиторією? Лола Тер-Кюрегян, яка представляє цікавий український проект Woolkrafts, точно знає, що головне — ідея і бажання, а ще - знайти ту свою нішу, аби приносити користь і радість людям. Судіть самі, чи їй це вдалося
Čytaty latynkoju
Загорнутися в «Київ» — історія українських пледів Woolkrafts
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Загорнутися в «Київ» — історія українських пледів Woolkrafts
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Кажете, потрібно довго думати над стартапом, обов’язково створювати бізне-план, шукати інвесторів і клієнтів, а головне - невтомно працювати над своєю цільовою аудиторією? Лола Тер-Кюрегян, яка представляє цікавий український проект Woolkrafts, точно знає, що головне — ідея і бажання, а ще - знайти ту свою нішу, аби приносити користь і радість людям. Судіть самі, чи їй це вдалося

— Коли у вас з’явилася ідея відкрити власний бізнес? Чому саме пледи і чому така назва?

Прагнення займатись власною справою з’явилось ще у старших класах школи, хоча й геть абстрактне. Ми просто розуміли, що «колись» створимо бізнес-проект. Що саме робити, звичайно ж, не знали. До випуску з університету ми вже встигли попрацювати декілька років на «перших роботах». Було кілька ідей, які так і залишилися лише ідеями. Втім, пізніше дізнавались, що їх успішно реалізовував хтось інший. Це і дало поштовх нарешті наважитись на власний бізнес.

Нас ніколи не захоплював підхід «купи будь-який товар дешевше та перепродай дорожче». У цьому немає душі. Натомість завжди помітно, коли бізнес побудований на щирості та має зміст. Ми вважаємо, що пледи — це теплі емоції. Любов, піклування, моменти щастя та радості в єдиному продукті.

В основі назви Woolkrafts два слова: «wool» (вовна) та craft (справа, ремесло). Літеру «c» спеціально замінили на «k», щоб назва стала власною. А «s» додали для більш простої та звичної вимови.

— В Україні зараз створюється маса стартапів, велика частина з яких — саме у хенд-мейд сфері. Як ви напрацьовували з самого початку вашу аудиторію? Опишіть перші кроки по запуску бізнесу як такого

Ми не є «хенд-мейдом» у загальному розумінні. Пледи Woolkrafts є промисловим виробництвом. Це забезпечує сталу якість кожного товару. Від самого початку ми брали участь у найбільш популярних ярмарках, аби отримати зворотній зв’язок стосовно нашого продукту; спитати, що для них важливо, а що — ні. Ми намагались робити все якісно та з любов’ю до кожної деталі. Саме тому до нас повертались і приводили своїх друзів. Так отримали свої перші замовлення.

Бізнес-плану як такого не робили. На це просто не було часу. Натомість ми створили MVP7 помилок в культурі, які допускають стартапи (від англ. minimum viable product — мінімально життєздатний продукт) і запустилися. Далі — поступово його покращували, спираючись на відгуки клієнтів.

— А хто у вас займається креативом щодо ілюстрацій на пледах? Як відбувається процес створення нових моделей?

Більшість моделей розробляється нашим дизайнером. Окремі лімітовані моделі створюємо спільно із запрошеними дизайнерами та ілюстраторами.

Процес створення пледа починається з пошуку ідеї. Коли є концепція того, що ми хочемо зобразити, які елементи використати — готуємо варіанти дизайну. В процесі деякі ідеї «відпадають», інші — доопрацьовуються. Необхідно враховувати значну кількість аспектів: звіти трендів по кольорам та патернах на сезон, вподобання клієнтів, технічні можливості виробництва. І, звісно ж, впродовж роботи не загубити першочергову ідею.

— Є ті, ким ви надихаєтеся серед світових гуру (дизайнерів, архітекторів)?

Ми не стежимо за певними «іменами», більше, ніж за іншими. В роботі використовуємо різні стилі, тому спостерігаємо ширше за всім навколо. Вбачаємо багато натхнення в природних явищах — вони часто відображаються в наших продуктах.

— Скільки часу йде на виробництво?

Це — досить трудомісткий процес, але й дуже цікавий. Його можна розділити на чотири етапи. Перший — підготовка пряжі. Другий — процес ткання: дизайн, який ми спроектували, оживає. На наступному етапі пледи доводяться до м’якого стану, щоб бути приємними на дотик. На останньому — довершуємо їх декоративним оверлоком й брендованими етикетками та пакуємо у фірмові подарункові коробки.

Виробничий цикл для колекції пледів триває приблизно місяць.

— Як вважаєте, що потрібно робити в нинішніх умовах, щоб виділятися на фоні інших, зокрема у вашому бізнесі? Чим приваблюєте аудиторію?

Потрібно не забувати про людей, для яких ти, власне, робиш свою справу. На нашу думку, якісний сервіс — це перше, з чого необхідно розпочати. Це платформа, що дійсно виділить компанію з-поміж багатьох інших. І вже тільки потім варто думати про колекції, дизайн, «фішки» тощо.

— А «фішки» у вашому випадку — це…?

Дизайн наших пледів дуже відрізняється від звичайного сприйняття слова «плед». У нас є плед із зображенням топографічної карти Карпатських гір, плед-кавун, плед з картою Києва. Ще однією нашою фішкою є упаковка — велика чорна коробка з ручкою. Вона допомагає вирішити проблему пошуку подарункового пакування. Також ми робимо шкіряні ремені для пледів. Цей аксесуар дає змогу брати ваш улюблений плед із собою на прогулянки містом або пікніки.

— Який, на вашу думку, був найцікавіший плед, що ви робили?

Найцікавішим ми вважаємо плед з картою центру Києва, або ж «Плед по-київськи». Ми створили виріб, присвячений рідному місту. Такий, з яким можна піти на прогулянку, пікнік у парку, зустріти захід сонця над Дніпром або ж залишитись вдома, загорнувшись у нього. Патерном стала стилізована карта центру Києва. Знайома Бесарабка, Хрещатик з Майданом, «Пейзажка», Європейська та Поштова площіУ центрі Києва почали демонтаж зовнішньої реклами, «Ботсад» й Дніпро з Пішохідним мостом — лінії міста створили геометричний малюнок, давши змогу роздивитись його з нової сторони.

Наразі «київський плед» є одним з найбільш популярних серед всіх виробів Woolkrafts.

— Чи є у вас у планах розширюватися не у плані асортименту, а додати щось інше з декору?

Вже цієї осені плануємо представити новий продукт. Але поки — тссс! (сміється)

Share
Написати коментар
loading...