Реклама

Їжа інтернетом — реалії онлайн-продажу в українських FMCG-мережах

Незважаючи на поки ще невеликі обсяги продажів в інтернеті, українські FMCG-рітейлери працюють над впровадженням онлайн-продажів. Чи вдається їм це?
Čytaty latynkoju
Їжа інтернетом — реалії онлайн-продажу в українських FMCG-мережах
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Їжа інтернетом — реалії онлайн-продажу в українських FMCG-мережах
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Незважаючи на поки ще невеликі обсяги продажів в інтернеті, українські FMCG-рітейлери працюють над впровадженням онлайн-продажів. Чи вдається їм це?

Динамічність українського ринку електронної комерції є істотною: згідно із різними оцінками, в 2016 році обсяги інтернет-торгівлі в Україні зросли на 30-50%. За прогнозами групи EVO, 2017 рік принесе зростання ще на 1/3 — в грошовому еквіваленті ринок сягне 50 млрд грн. Серед лідерів купівлі через інтернет для українських споживачів — побутова техніка, електроніка, одяг та взуття. А от продаж харчування через інтернет в Україні поки що відстає. Що роблять великі FMCG-рітейлери для подолання скепсису покупців?

Хто і як вже продає продукти харчування в інтернеті

За інформацією компанії GT Partners Ukraine, онлайн-продажі запустили вже близько 15 FMCG-мереж. Інтернет-магазини є у «Таврія В», «Фуршет» і Fozzy. Також співпрацюють з майданчиком онлайн-замовлення продуктів Zakaz.ua такі мережі, як NOVUS, METRO і «Ашан».

В NOVUS кажуть, що середня кількість замовлень через онлайн-сервіс поки складає близько 100 замовлень щодоби — в основному замовляють молочні продукти, м’ясо, безалкогольні напої, свіжі овочі та фрукти:

  • товари, що швидко псуються – 42% замовлень,
  • бакалія – ​​20%,
  • напої – 13%,
  • непродовольчі товари — 16%.

NOVUS поки не планує запускати свій окремий інтернет-магазин, але запустив ранкову доставку між 7 та 8 годиною. Вибір проміжку доби пояснюють аналізом попиту та побажань покупців.

У мережі METRO, яка також співпрацює з Zakaz.ua, кажуть, що канал e-сommerce з кожним місяцем все стрімкіше набирає обертів. Сервіс онлайн-доставки активно просувають у торгівельних центрах, і в METRO підкреслюють, що онлайн-сервіс не створює конкуренції офлайн-продажам, а навпаки — пропонує клієнтам різні варіанти для зручного здійснення покупок. Саме тому запровадили ще й мобільну версію сайту.

Велику увагу онлайн-продажам приділяє й лідер українського ринку FMCG Fozzy Group. Окрім співпраці з Zakaz.ua, компанія розвиває власний онлайн-магазин Fozzyshop — він працює із 2015 року, спочатку обслуговував Київ, а віднедавна — ще й Одесу. У планах — прихід в Дніпро, Харків, Рівне та Кременчук.

Чому українці не купують їжу в інтернеті

З найбільших гравців ринку не продають в онлайні «АТБ», «Рітейл Груп» (мережі «Велика Кишеня» і «Велмарт»). Скептично відгукуються про онлайн-замовлення і в «ЕКО-Маркеті». За словами керівника онлайн-напрямку мережі Віталія Бачинського, які наводить RAU, напрямок онлайн-продажів хоч і перспективний, але через мізерний обсяг замовлень в даний час є неприбутковим.

Згідно із дослідженням за квітень 2017 року від компанії GfK, за останній рік лише 10% українців купували в інтернеті продукти харчування і алкоголь. Для порівняння: техніку і електроніку в мережі купували 56% опитаних, а одяг – 49%

Неготовність українців купувати в інтернеті продукти може бути пов’язана з різними факторами:

  • менталітет та звичка обирати самостійно в магазинах, а не покладатися на службу доставки;
  • недосконалість сервісів доставки та замовлень;
  • відсутність цінового моніторингу;
  • невпевненість у якості товарів;
  • відсутність культури замовлень продуктів харчування.

Який стан ринку прогнозують

Учасники українського ринку FMCG-рітейлу не сумніваються, що онлайн-продажі зростатимуть. Питання лише в тому – наскільки швидко. Один із співзасновників «Нової Пошти»Майже як справжні: «Нова пошта» працює над віртуальними грошима В’ячеслав Клімов переконаний: продовольча група товарів – одна з найбільш перспективних для зростання в онлайн-сегменті. Цифри свідчать про це: понад 36% продуктового рітейлу впроваджує мультиканальні продажі. У США 31% інтернет-користувачів купують продукти через інтернет і понад 25% продуктових рітейлерів використовують мобільний додаток в своїх продажах. Впровадження цих технологій в українських реаліях — лише питання часу.

Share
Написати коментар
loading...