Реклама

🎼 За межами кіно — підбірка найвпізнаваніших саундтреків до фільмів

Čytaty latynkoju
🎼 За межами кіно — підбірка найвпізнаваніших саундтреків до фільмів
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 🎼 За межами кіно — підбірка найвпізнаваніших саундтреків до фільмів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Навряд на зорі становлення кінематографа хтось серйозно міг сприймати музику до фільмів. Дійсно, багато композиторів кіносаундтреків відзначають, що творці класичної музики іноді дещо зверхньо ставляться до їхніх творів через «залежність від кіно».

Однак важко посперечатися з тим, що багато саундтреків зуміли стати сучасною класикою та частиною не лише популярної культури, а й музичної спадщини.

Ми вирішили зібрати десятку кіносаундтреків, які хочеться слухати не лише заради однієї головної теми, а й заради усіх композицій в альбомі.

Трилогія «Володар перснів»

  • Рік: 2001-2003
  • Композитор: Говард Шор

Відкрити підбірку ми вирішили епічним саундтреком до кінотрилогії «Володаря перснів» Пітера Джексона за мотивами книг Дж. Р. Р. Толкіна. Оскільки всі три фільми є по суті одним великим твором, то й усі три саундтреки до них можна вважати одним цілим.

Музика для фільмів Пітера Джексона отримала визнання серед критиків та принесла Говарду Шору три статуетки «Оскар» за найкращий саундтрек до «Братства персня» та «Повернення короля», а також за пісню Into the West.

Цей саундтрек є прикладом дійсно кропіткої роботи, яка виконана з повагою до світу створеного Толкіном. Шор у роботі мав ледь не по 50 різних варіацій композицій лише для кожного головного персонажа.

Що заслуговує окремої великої поваги до композитора, так це те, що він використовував створені Толкіном мови у треках до фільму. Це власне зробило ці композиції не лише звичайним супроводом подій на екрані, а цілком самостійними творами, які можна слухати в прогулянці лісом, або ж для більш імерсивного занурення під час прочитання «Володаря перснів».

Загалом це дійсно унікальний саундтрек, який заслуговує на звання одного з найкращих в історії кіно.

«Гаррі Поттер та філософський камінь» — Джон Вільямс

  • Рік: 2001
  • Композитор: Джон Вільямс

Джон Вільямс написав величезну кількість неймовірних саундтреків, і цю людину можна назвати дійсно найплодовитішим композитором на культові композиції до фільмів.

Однак з великого масиву його творчості можна виділити магічну музику до «Гаррі Поттера». Хоча й жоден саундтрек до перших трьох фільмів про чаклуна й не приніс Вільямсу «Оскара», однак дав величезну любов фанатів цього чарівного світу, які наразі не можуть уявити його без музики композитора та головної теми, яка стала основою усіх наступних кіноекранізацій романів Джоан Роулінг.

Вільямсу дійсно вдалося у своєму неповторному стилі передати світ чарів та казкову атмосферу перших та по суті дитячих книжок про Гаррі Поттера.

Власне, це ще один чудовий приклад музики для кіно, яка цілком виходить за його рамки та є чудовим самостійним твором, який має власне життя серед слухачів.

Франшиза «Зоряні війни»

  • Рік: 1977-2015
  • Композитор: Джон Вільямс

Вище ми вже згадали, що Вільямс є плодовитим на хіти композитором, і не згадати про його роботу над «Зоряними війнами» було б просто неможливо. Світ далекої-далекої галактики став ще одним всесвітом, який своїм почерком назавжди визначив Джон Вільямс.

Звісно, що нічого б не було без епічного початку, який композитор поклав у 1977 році з першим фільмом франшизи. З того часу він продовжував писати музику до усіх основних фільмів франшизи і щоразу тішив фанатів новими композиціями.

До того ж музика Вільямса уміє «витягнути» здавалося б  не надто вдалі та цікаві з погляду багатьох фанатів фільми серії. Чого до прикладу вартує лише сцена першого епізоду під Duel of Fates.

«Хороший, поганий, злий»

  • Рік: 1966
  • Композитор: Енніо Морріконе

Хоча Енніо Морріконе зумів отримати свій «Оскар» за «Мерзенну вісімку» Квентіна Тарантіно аж у 2015 році, до цього композитор уже підходив уже в статусі культового творця музики для вестернів.

Саме тому у нашому списку ми відзначаємо його роботу для фільму «Хороший, поганий, злий». Можна на пальцях однієї руки назвати культові інтро і серед них точно буде вступна композиція до цього вестерну, яка уже давно асоціюється не так з самим фільмом, як з жанром в цілому.

Хочете зануритися до атмосфери Дикого Заходу США, ковбоїв, розбійників, невимовної спеки та небезпек? Тоді цей саундтрек саме для вас. До того ж це чудова річ, аби слухати під час тренувань завдяки своїй епічності та заряду енергії.

Недарма перед початком кожного свого концерту гурт Metallica вмикає запис The Ecstasy of Gold, що грає наприкінці фільму, щоб розпалити натовп глядачів.

«Пірати Карибського моря: Прокляття Чорної перлини»

  • Рік: 2003
  • Композитор: Клаус Бадельт

Якщо згадувати про саундтреки до фільмів, які можна вважати визначальними для своїх жанрів, тоді можна сміливо згадати й про музику Клауса Бадельта, яку він написав для першого фільму у франшизі «Пірати карибського моря».

Хоча й уся слава у музиці для цієї серії фільмів згодом відійшла Гансу Циммеру, який її спродюсував, однак саме Бадельт створив те звучання, яке визначає цю піратську сагу. Завдяки його композиціям можна відчути суворість моря, жорсткі хвилі, океанський бриз та усі небезпеки, яку несуть пірати.

Хоча свого часу саундтрек оглядачі піддавали критиці, однак це та річ, якій вдалося витримати випробування часом та стати невідємною частиною не лише франшизи з Джеком Горобцем, а й як попкультурного уособлення піратства.

«Твін Пікс»

  • Рік: 1990
  • Композитор: Анджело Бадаламенті

Єдиний представник цього списку, який є не саундтреком до фільму, а серіалу. Однак це дійсно культовий музичний супровід не менш легендарного шоу Девіда Лінча.

Навряд «Твін Пікс» вдалося б здобути свою славу та неповторну атмосферу без розкішного та чуттєвого саундтреку від Анджело Бадаламенті. Справді, якщо вам навіть не сподобався серіал, або ж ви як і автор цього матеріалу не змогли його додивитися до кінця, то ви точно змушені визнати, що музика у шоу дійсно чарівна.

У цьому саундтреці є усе — від сентиментального інтро до більш зловісних треків та навіть джазових композицій, що граються з вашими емоціями у доволі дивний спосіб і вас дійсно ніби переносять через портал до іншого світу.

Загалом цей саундтрек є гарним супроводом для осінніх прогулянок парком навіть без обовʼязкового перегляду серіалу.

«Хрещений батько»

  • Рік: 1972
  • Композитор: Ніно Рота

Ще одна музична кінокласика у нашому списку. Головну тему цього фільму зуміє впізнати кожен з перших нот.

Загалом це чудовий музичний супровід для кримінальної історії про сицилійську мафію, яка дозволить відчути себе «хрещеним батьком» до якого варто приходити з повагою.

Однак окрім цього ви зможете відчути справжні італійські нотки та теплий подих Сицилії.

Також саундтрек до другої частини «Хрещеного батька» зумів принести Ніно Роті статуетку «Оскар» за найкращий музичний супровід до фільму. Щодо саундтреку до першого фільму, то він теж номінувався на «Оскар», однак його прибрали зі списку після того, як деякі члени журі помітили самоплагіат Роти з його музики до іншого фільму. У «Хрещеному батьку» він використав схожі мотиви зі стрічки 1958 року Fortunella.

Однак попри це навряд можна заперечувати культовість композиції для мафіозної саги. Про це як мінімум може говорити те, що її виконання стало однією з фішок гітариста Слеша, який виконує її майже на усіх своїх концертах.

«Інтерстеллар»

  • Рік: 2014
  • Композитор: Ганс Циммер

Ми уже опосередковано згадували Ганса Циммера вище, і ось прийшла його черга потрапити до нашого списку. Ми вирішили обрати його музику до науково-фантастичного фільму Крістофера Нолана «Інтерстеллар».

Композиції з цього саундтреку нам дають можливість відчути трагічну пустоту неосяжних космічних просторів та разом з тим власну мізерність у величезному всесвіті, який знаходить за межами знайомої нам Землі.

Загалом це величний та емоційний саундтрек, який поряд зі своєю космічністю також неймовірно змальовує переживання окремих персонажів фільму, що дозволило цій музиці до фільму стати частиною інтернет-культури.

«Космічна одіссея 2001 року»

  • Рік: 1968
  • Композитор: Різні

У продовження науково-фантастичної теми важко було б не згадати про саундтрек до класичного фільму Стенлі Кубрика «Космічна одіссея 2001 року».

У цьому фільмі режисер вирішив використати композиції з класичної музики, які після цього стали невідʼємною частиною популярної культури.

Так до прикладу ми у фільмі чуємо композицію «Так казав Заратустра» Ріхарда Штрауса. Поема німецького композитора, натхненна Ніцше, в поєднанні з візуальними образами мавп, що б’ються кістками, стала одним з культових зображень проклятої траєкторії людства.

Чи сцена з космічною станцією у невагомості під вальс Йоганна Штрауса ІІ «Голубий Дунай», що наче робить нас частинкою великої вічності.

Усе це стало класичними прийомами кіно, які в подальшому багатьох надихнули на таке ж використання класичної музики, або ж стало джерелом великої кількості популярних відсилань.

«Пурпурний дощ» — Принц

  • Рік: 1984
  • Композитор: Принц

Завершимо ми наш список дещо незвичним саундтреком до фільму Purple Rain, який багатьом скоріше відомий як один з найкращих однойменних альбомів Принца.

Однак це дійсно був саме саундтрек до мюзиклу з Принцем у головній ролі.

Власне цей альбом-саундтрек приніс музиканту величезну кількість нагород та безумовне визнання серед критиків. Артист отримав «Оскар», «Ґреммі», а сама платівка стала першою в карʼєрі музиканта яка досягла першого місця у чартах Billboard.

Що можна казати про культовість, якщо до прикладу Rolling Stone у своєму списку 500 найкращих альбомів в історії розмістив Purple Rain на восьмому місці.

***

Звісно визначати найкращі саундтреки до фільмів — справа невдячна, адже загалом існує багато неймовірних музичних творів, які створювалися для кіно.

Тому бонусом ми хочемо згадати й кілька найвпізнаваніших головних тем до фільмів. Тут ми підібрали композиції теж з огляду на їхній культурний вплив.

«Мисливці за привидами»

  • Рік: 1984
  • Композитор: Рей Паркер мол.

Головна тема «Мисливців за привидами» це та композиція, яка стала одним із впізнаваних елементів цієї франшизи.

Пісня навіть отримала номінацію на «Оскар», однак програла не менш впізнаваній I Just Called to Say I Love You Стіві Вандера, яку він написав для фільму «Жінка в червоному».

«Живи та дай померти»

  • Рік: 1973
  • Композитор: Wings

У 1973 році Пол Маккартні вирішив дати епічний старт карʼєрі Роджера Мура у ролі Джеймса Бонда та записав зі своїм гуртом Wings головний трек для стрічки «Живи і дай померти».

Загалом ця пісня цілком справедливо вважається одним з найркащих тайтл-треків цієї франшизи та навіть стала однією з візитівок гурту Guns N’ Roses, який за кавер на Live and Let Die отримав «Ґреммі».

«Пет Ґерретт і Біллі Кід»

  • Рік: 1973
  • Композитор: Боб Ділан

Пісня Knockin’ On Heaven’s Door, яку написав Боб Ділан для вестерну Сема Пекінпа, в якому артист навіть сам знявся, стала візитівкою для усіх його майбутніх концертних виступів.

Після фільму пісня стала жити власним життям та отримала величезну кількість каверів, серед яких знову ж знайшлося місце культовому виконанню від Guns N’ Roses з легендарним соло від Слеша.

«Лихоманка суботнього вечора»

  • Рік: 1977
  • Композитор: Bee Gees

Головний трек Bee Gees для цього фільму ви точно чули, і загалом говорити про його популярність багато не потрібно. Одна з тих пісень, які у танцювальній та позитивній манері доносять важливе повідомлення ля усіх нас — варто Stayin’ Alive.

«Індіана Джонс»

  • Рік: 1981
  • Композитор: Джон Вільямс

Джон Вільямс — просто майстер створювати геніальні та впізнавані музичні композиції до фільмів і його головну тему для «Індіани Джонса» можна назвати ultimate-треком для будь-якого пригодницького фільму.

«Щелепи»

  • Рік: 1975
  • Композитор: Джон Вільямс

Навіть сидячи у своїй кімнаті закутаним у свою теплу ковдру під час перегляду цього фільму можна відчути жах від акули, яка наближається до вас.

Власне не дарма саундтрек до цього фільму приніс Вільямсу його перший «Оскар».

«Парк Юрського періоду»

  • Рік: 1993
  • Композитор: Джон Вільямс

Ще одна композиція Джона Вільямса, яка визначила дух цілої кінофраншизи, цей величний та епічний трек чудово зумів передати не меншу величність динозаврів, які колись правили світом.

«Король лев»

  • Рік: 1994
  • Композитор: Елтон Джон

Цій пісні у дитинстві підспівував кожен. Вона також була номінована на «Оскар», як найкраща пісня для фільму, однак програла іншій композиції з «Короля лева».

Примітно, що у 1994 році у цій категорії замагалося одразу три пісні Елтона Джона.

«Титанік»

  • Рік: 1997
  • Композитор: Джеймс Горнер

Ще одна пісня, які кожен пробував підспівувати. Ця потужна балада Селін Діон стала один з найбільш продаваних синглів усіх часів та є по суті синонімом до слова «Титанік».

Ця пісня поряд зі сценою, де Леонардо Ді Капріо і Кейт Вінслет обіймаються на передній палубі «Титаніка» стали візитівками цього надуспішного фільму.

«Безтурботний наїзник»

  • Рік: 1968
  • Композитор: Steppenwolf

Пісня, що вийшла у 1968 році уже наступного року потрапила до саундтреку культового фільму, що передає дух 1960-х рр. та в багатьох сенсах стала культовою.

Born to Be Wild стала гімном для байкерів та багатьох представників контр-культури того часу.

До того ж вважається, що це перша пісня у жанрі геві-метал, де навіть у тексті вперше вживається це словосполучення (heavy metal thunder), хоча й не на позначення цього жанру.

***

Оскільки кінематограф має величезну кількість чудових саундтреків, то діліться й ви своїми улюбленими композиціями у коментарях.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...