Реклама

😱 Metacritic назвав найкращі франшизи фільмів жахів

Čytaty latynkoju
youtube.com
😱 Metacritic назвав найкращі франшизи фільмів жахів
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 😱 Metacritic назвав найкращі франшизи фільмів жахів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Портал Metacritic вирішив напередодні Геловіну скласти список найкращих франшиз фільмів жахів згідно з оцінками на своєму сайті.

Відзначається, що до рейтингу потрапляли фільми, які мають як мінімум чотири огляди від критиків, адже багато франшиз з часом почали випускати фільми в обхід кінотеатрів і відповідно на них не робилося жодних оглядів.

Місце у списку визначалося середнім балом усіх фільмів на Metacritic.

Десятка найкращих франшиз фільмів жахів за версією Metacritic

10. [REC]

  • Середній Metascore: 55.3/100

Ця іспанська франшиза зомбі-горорів у стилі «знайдених кадрів» стартувала з вражаючого дебюту у 2007 році від режисерів Жауме Балагеро та Пако Плаза. Обидва режисери повернулися для меншого сиквелу 2009 року, а потім кожен з них самостійно зняв третю та четверту частини.

9. «Кінґ-Конґ»

  • Середній Metascore: 56.5/100

З кульмінаційним моментом, коли гігантська мавпа піднімається на Емпайр-Стейт-Білдінг, кидається на літаки і стискає жінку у своїй величезній лапі, фільм «Кінг-Конг» 1933 року від RKO є одним з найбільш знакових фільмів в історії кіно, а також одним з найрейтинговіших фільмів жахів усіх часів і народів.

8. «Франкенштейн»

  • Середній Metascore: 57.3/100

Починаючи з 1910 року (!), твір Мері Шеллі 19-го століття «Франкенштейн» — і, що важливіше, монстр Франкенштейна — з'являвся на екрані в тій чи іншій формі занадто багато разів, щоби їх можна було порахувати. (Це число легко перевищує 100.) Чудовисько зустрічалося з Ебботтом і Костелло, з'явилося в одному з найбільш культових фільмів жахів усіх часів і народів, і, звичайно ж, поставило бездоганну виставу «Puttin' on the Ritz».

7. «Крик»

  • Середній Metascore: 59.5/100

Найуспішніша франшиза Веса Крейвена мала шалений успіх у прокаті, і цей успіх ще більше вражає тим, що вона була знята під час спаду жанру. Насправді, оригінал 1996 року, як і його сиквели, є похмуро-гумористичною, часто «мета-версією» жанру, в якій герої знають конвенції фільмів жахів і використовують їх, щоб спробувати втекти від власної жахливої дилеми.

6. «Чужий»

  • Середній Metascore: 60.6/100

З режисурою Рідлі Скотта, дизайном від Г.Р. Ґіґера та зірковою роллю тоді ще нікому не відомої Сіґурні Вівер, класичний «Чужий» 1979 року не лише започаткував мультимедійну франшизу, але й фактично створив новий жанр: фільм жахів про космос.

5. «Ганнібал Лектер»

  • Середній Metascore: 62.6/100

Класика 1991 року «Мовчання ягнят» Джонатана Деммі — єдиний фільм жахів, який коли-небудь отримував «Оскар» за найкращий фільм. А чудовий, хоча й маловідомий на той час трилер «Мисливець на людей» 1986 року, знятий (як і слід було очікувати) Майклом Манном, - один із двох фільмів серії, де роль серійного вбивці Ганнібала Лектора не зіграв Ентоні Гопкінс.

4. «Психо»

  • Середній Metascore: 64/100

«Психо» — це, мабуть, перший слешер в історії, який також містить сцену в душі, настільки культову, що про неї зняли окремий документальний фільм.

Після смерті Гічкока «Психо» отримав два запізнілі сиквели. Звісно, вони не були такими ж хорошими, але напрочуд пристойними.

3. «Зловісні мерці»

  • Середній Metascore: 65.6/100

Задовго до того, як досягти великого успіху в режисурі «Людини-павука» 1, 2 і 3, Сем Реймі почав свою кар'єру з кількох малобюджетних інді-фільмів. Його друга повнометражна робота була саме таким фільмом: гумористична та винахідлива надприродна казка жахів з Брюсом Кемпбеллом у ролі Еша Вільямса, чоловіка, змушеного неодноразово битися зі своїми друзями та коханими після того, як вони стають одержимими демоном. Цей фільм, а також два трохи більш бюджетні сиквели Реймі тепер вважаються основним прикладом фрази «культова класика».

2. «Ніч живих мерців»

  • Середній Metascore: 66.7/100

Хоча фільми про зомбі з'явилися ще в 1930-х роках, цей піджанр жахів не отримав серйозного розвитку до проривної «Ночі живих мерців» Джорджа Ромеро 1968 року, яка встановила шаблон, якому слідували майже всі фільми про зомбі протягом 50 років після цього.

1. «Вторгнення викрадачів тіл»

  • Середній Metascore: 69.3/100

Не стільки франшиза, скільки серія ремейків, фільми про викрадачів тіл поєднують фантастику і жахи (а для деяких спостерігачів — і соціальний коментар) з розповідями про таємні інопланетні вторгнення, в яких інопланетні загарбники-рослини повільно замінюють людей на беземоційних, інопланетних клонів, вирощених у стручках.

***

З повним та детальним списком можете ознайомитися за посиланням.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...