Реклама

🤔 Чому «Моана» в українському перекладі стала «Ваяною»

Розповідаємо, чому в Україні діснеївська принцеса отримала ім’я Ваяна та до чого тут італійська порноакторка.
Čytaty latynkoju
🤔 Чому «Моана» в українському перекладі стала «Ваяною»
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 🤔 Чому «Моана» в українському перекладі стала «Ваяною»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Розповідаємо, чому в Україні діснеївська принцеса отримала ім’я Ваяна та до чого тут італійська порноакторка.

Глядачі та шанувальники мультфільму, ймовірно, вже плуталися через назву цього мультфільму від Disney. Згідно з оригінальним задумом, дочку полінезійського вождя звуть Moana, проте в українській версії вона стала Ваяною.

Зміна імені залежала не від бажання авторів української локалізації змінити ім’я принцесі — насправді Моана стала Ваяною через авторські права. Так, до виходу мультфільму в Європі назвою «Моана» вже володіла компанія Casa Margot — саме їй належить парфум Moana Bouquet, відповідно, і авторське право.

Варто зазначити, що зміна імені головної героїні стосується не лише України — також Моана стала Ваяною у Бельгії, Хорватії, Німеччині, Угорщині, Норвегії, Польщі, Португалії, Іспанії, Швеції та Нідерландах.

Сам Disney широко не коментував суперечку Casa Margot, але для України та інших європейських країн сиквел мультфільму також буде «Ваяна 2» — щоб не порушувати неймінг бренду.

Чому в Італії «Моана» стала «Океанією» та до чого тут порноакторка

Але найцікавішим прикладом зміни «Моани» на «Ваяну» стала Італія. Так, в країні мультфільм вийшов під назвою «Океанія».

Для італійських глядачів зміна назви стала необхідною не лише через авторське право, а й через особливе ставлення до імені «Моана». Так, наприкінці минулого століття в Італія була популярна акторка Анна Моана Роза Поцці, відома глядачам просто як Моана. Щоправда, відома вона була переважно дорослим — оскільки й популярність вона здобула як акторка порнофільмів.

Італійська Моана за своє недовге життя стало культовою серед італійців, і тому місцевий дистриб’ютор вирішив змінити назву мультфільму, щоб твір для дітей не асоціювався зі стрічками для дорослих. Саме тому назва мультика від Disney стала «Океанією», а головна героїня — Ваяною.

Чому «Моана» стала саме «Ваяною»

Звісно, зміна імені «Моани», в першу чергу, надиктоване небажанням Disney порушувати авторське право в кількох країнах. Проте не можна не помітити, що Ваяна — доволі гарний варіант імені головної героїні.

Наприклад, саме ім’я Моана взяте з мов полінезійських і гавайських племен і означає «Океан» — як ми пам’ятаємо, героїня здатна керувати водою. Ваяна у перекладі означає «Водяна печера», що також підходить до характеру героїні.

Та й італійський варіант «Океанія» також асоціюється з водою — загалом, можна дійти згоди, що усі адаптації «Моани» отримали влучні аналоги.

Що відомо про другу частину «Ваяни»

Нагадаємо, перший мультфільм «Ваяна», який вийшов в Україні 22 грудня 2016 року, розповідає про 16-річну доньку полінезійського вождя Ваяну, яка вирушає в подорож океаном у пошуках бога-героя Мауї, здатного повернути процвітання її острову.

Друга частина мультфільму має вийти 27 листопада 2024 року. Згідно з сюжетом, «Ваяна 2» возз’єднує Ваяну та Мауї через три роки після минулих подій. Стрічка розповість про те, як герої вирушать у нову захопливу мандрівку разом із командою не зовсім звичайних мореплавців.

Отримавши несподіваний поклик від своїх пращурів-мандрівників, Ваяна вирушає у далекі моря Океанії, у небезпечні, давно загублені води, щоб пережити пригоду, з якою вона ще не стикалася.

Синопсис сиквелу

Відзначимо, що спершу у Disney планували продовження «Ваяни» у вигляді мультсеріалу, але в процесі роботи студія змінила свою думку і шоу переробили у повноцінний мультфільм.

Також відомо, що Disney готує кіноадаптацію першої частини мультфільму, в якому Мауї зіграє Двейн Джонсон, а режисером стане Томас Кайл. За сценарій майбутнього фільму відповідають ті ж сценаристи, що й за мультфільм — Джаред Буш та Дана Міллер.

Раніше ми розповідали, що ігрова адаптація мультфільму «Ваяна» отримала режисера.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...