Реклама

🌅 10 фільмів, де життя перемогло смерть, а світ — темряву

Čytaty latynkoju
🌅 10 фільмів, де життя перемогло смерть, а світ — темряву
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 🌅 10 фільмів, де життя перемогло смерть, а світ — темряву
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Сьогодні ми в Україні переживаємо історичні часи. І хоча правда — за нами, що й гарантує нашу неминучу перемогу, та іноді в кожного бувають сумніви. Коли лунають постріли артилерії та сирени повітряної тривоги, коли немає зв’язку зі своїми, коли зривається черговий гуманітарний коридор, здається, що надія гасне.

Це нормально і не варто корити себе за ці хвилини слабкості, та все ж зараз дуже важливо підтримувати бадьорість та бойовий дух, попри все. А ще — давати собі відпочивати, якщо така можливість є.

Ми підібрали для вас 10 кінострічок, які доведуть: найтемніший час — перед світанком, а ті, хто стоїть за праве діло, врешті решт завжди перемагають.

Темні часи / Darkest Hour (2017)

Вінстон Черчилль очолює Велику Британію на початку Другої Світової, коли Польща окупована, Франція відступає і здається, що Гітлера нічого не може зупинити.

Ошелешені поразкою союзників у Франції, британські чиновники вимагають від прем’єр-міністра перемовин і миру з нацистами. Але Черчилль та британський народ демонструють відвагу і потужну силу волі, що й дозволить переламати ситуацію на західному фронті.

«Темні часи» яскраво показують найважчі моменти участі Великої Британії у Другій Світовій і доводять, що ті, хто захищає Батьківщину від загарбників, завжди вийдуть переможцями — якою б важкою не здавалася боротьба.

Смерть Сталіна / The Death of Stalin (2017)

Зворотній бік будь-якої грізної і суворої диктатури — театр абсурду, який її оточує. Тиранів з роздутим егом врешті решт оточують блазні, головним талантом котрих є вгадувати бажання вождя і догоджати йому всіма можливими методами.

Хоча «Смерть Сталіна» і вважається карикатурною сатирою, українці сприймають цей фільм значно серйозніше — ті, хто бачив совєцьку систему наживо чи навіть стикався з її спадком, розуміють, що зображене у цій стрічці навряд чи пішло далеко від правди.

«Смерть Сталіна» — це не лише екскурс у чортзна-що, яке творилося у Москві після сконання диктатора, але й можливість підглянути за лаштунки сучасності. Повірте на слово, ситуація відрізняється не принципово.

Голодні ігри / The Hunger Games (2012-2015)

Напевно, найвідоміша в сучасній попкультурі антиутопія показує, що навіть кілька сміливих людей може знищити диктатуру, якщо має досить мужності та сміливості.

Кролик Джоджо / JoJo Rabbit (2019)

Подивитися на моторошні події не лише через призму страху і відрази, але через світлу іронію та з надією на те, що після темних часів настане світанок — саме це допоможе вам зробити «Кролик ДжоДжо».

Рома / Roma (2018)

«Рома» схожа на монументальне полотно, яке не можна охопити лише одним поглядом. На передньому плані ми бачимо історії звичайної покоївки та заможної мексиканської родини, в якій вона працює і живе (яку режисер Альфонсо Куарон малював зі своєї сім’ї). Тим часом, на фоні відбуваються воістину історичні революційні події, які змінюють як історію всієї Мексики, так і долі героїв.

Переживати історичний момент — важко, але тих, в кого вистачить витримки й самовіддачі, очікує катарсис і продовження життя. Напевно, цей меседж зі стрічки буде найбільш актуальним у нашій ситуації.

Диктатор / The Dictator (2012)

Ще одна яскрава сатира на життя тиранів. Якщо ж подивитися на все з відстані, то можна побачити, що реальна диктатура виглядає навіть смішніше, ніж будь-яка комедія про неї. І тому вона приречена.

Трилогія «Хроніки Нарнії» / The Chronicles of Narnia (2005-2010)

Хоча всі сім книг Льюїса Керрола так і не отримали екранізацій, наявна кінотрилогія також стане чудовим натхненням на боротьбу, а ще розкаже про природу зради та силу прощення.

Трилогія «Володар перснів» / The Lord of the Rings (2001-2003)

Бувають війни через суперечки між народами, а бувають екзистенційні битви з абсолютним злом. Такою була Друга Світова, такою є наша теперішня війна, і саме таку війну можна побачити у «Володарі перснів».

Трилогія «Матриця» / The Matrix (1999-2003)

Боротьба з брехнею та пропагандою не може бути легкою, тож сестрам Вачовскі знадобилося цілих три стрічки для того, щоб висловити цей меседж (серед багатьох інших). І зараз саме час його пригадати.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...