Реклама

🧛‍♂️ Чому не варто пропускати анімаційний серіал The Legend of Vox Machina?

Прем'єра відбудеться 28 січня на Amazon Prime.
Čytaty latynkoju
🧛‍♂️ Чому не варто пропускати анімаційний серіал The Legend of Vox Machina?
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 🧛‍♂️ Чому не варто пропускати анімаційний серіал The Legend of Vox Machina?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Прем'єра відбудеться 28 січня на Amazon Prime.

28 січня на стрімінговому сервісі Amazon Prime відбудеться прем’єра першого сезону анімаційного серіалу для дорослих The Legend of Vox Machina. Цей серіал засновано на першій кампанії Critical Role, найвідомішого інтернет-шоу за грою «Підземелля та Дракони». І якщо ви доволі умовно розумієте значення більшості з цих назв та термінів, то ця стаття саме для вас.

То що таке гра «Підземелля та дракони»?

«Підземелля та Дракони» (Dungeons & Dragons) – найпопулярніша гра у жанрі фентезі, яка зародилася у США на початку 1970-х. Вона поєднує в собі елементи настільних та рольових ігор і заснована на принципі кооперативної історії. Як це працює?

Майстер підземель (DM, dungeon master) – це умовний ведучий чи ведуча гри. Він чи вона займаються тим, що розповідають гравцям ситуації, в яких опиняються їхні персонажі. Наприклад, «Ви заходите у кімнату в закинутій будівлі посеред поля. Що ви хочете зробити?» Далі гравці описують, що саме планують зробити їхні персонажі. Перший гравець каже: «Я б хотів оглянути кімнату та зрозуміти, чи ми тут самі». DM просить гравця кинути двадцятигранний кубик та додати до нього показник уважності персонажа, щоб визначити, наскільки успішно йому вдасться це зробити. За високого результату DM розповідає детальніше: «Ви впевнено можете сказати, що знаходитися у будівлі одні. На підлозі немає ніяких слідів, все припало пилюкою. Схоже, що сюди давненько ніхто не зазирав. Єдиний предмет, який досі є у кімнаті – це стара скриня». Інша гравчиня хоче роздивитися скриню та визначити, чи вона відкрита, чи є на ній якісь пастки. Для цього вона теж кидає кубик та додає показник дослідження персонажки. Припустимо, що результат вийшов низький. DM розповідає: «Тобі здається, що це звичайна скриня. Ти підходиш до неї, торкаєшся її та раптом вона оживає й кусає тебе. Починається бій!»

Глобально, Майстер підземель намагається розповісти історію, головними героями якої є гравці. Вони не просто спостерігачі, а можуть безпосередньо впливати на неї та світ довкола своїми вчинками та словами.

Гравці створюють персонажів, обираючи їхні расу, клас, вигадують передісторію, описують зовнішність. Кидки кубиків допомагають визначити шість основних показників, що впливатимуть на здібності: сила, спритність, витривалість, інтелект, мудрість та харизма. Клас персонажа визначить, якими здібностями володітиме персонаж. Основних класів одинадцять: маг, чарівник, чаклун, слідопит, спритник, паладин, монах, жрець, друїд, варвар, боєць та бард.

Це базові знання, які необхідні для розуміння гри «Підземелля та дракони».

А хто такі Critical Role?

Одне з найвідоміших шоу, засноване на «Підземеллях та драконах» – це Critical Role. Це команда друзів/професійних акторів дубляжу з США, які з 2012 року публікують відеозаписи своїх ігор в D&D. Їхня історія розпочалася з домашніх ігор, які врешті переросли у відеошоу, кожен епізод якого дивляться мільйони глядачів.

Наразі Critical Role відіграли вже дві повноцінні кампанії (кожна має понад 100 епізодів) й торік запустили третю. Паралельно з цим на їхньому каналі можна знайти поодинокі ігри (one shots), міжсезонну мінікампанію, а також кілька різноманітних форматів шоу, що не пов’язані напряму з «Підземеллями та драконами». Вони є повноцінним продакшеном, мають власне видавництво настільних ігор та коміксів, подкаст, магазин мерчу, а також благодійний фонд, який займається підтримкою представників креативної індустрії.

Їхні стріми ігор виходять спочатку на каналі Twitch. У жовтні 2021 року у стрімінгу трапився масштабний витік даних й стало відомо, що команда лише на цій платформі змогла заробити понад 9,5 мільйонів доларів за період від серпня 2019 до жовтня 2021-го. Таким чином їхній канал очолив перелік тих, хто найбільше заробляє на платформі Twitch.

Записи ігор згодом також викладаються на YouTube. На їхній канал підписано півтора мільйона користувачів. Більшість епізодів кампанії збирають від 1 до 4.5 мільйонів переглядів.

Так, йдеться про чотиригодинні епізоди, в яких вісім людей англійською описують свої пригоди. І це дивляться мільйони глядачів.

Каст Critical Role. Джерело: twitter

Хто створює Critical Role? 

Як я зазначала, зараз компанія виросла до того, що має повноцінний продакшн. Але в основі все ж є команда гравців та майстер підземель.

Майстром Підземель є Метт Мерсер. Саме він створив світ, в якому відбуваються події кампаній (Екзандрія), прописав країни, пантеон, історію та культуру. За цим світом вийшло вже декілька офіційних книжок з правилами до D&D.

Серед його гравців професійні актори та акторки дубляжу, найбільше відомі за відеоіграми та аніме: Ешлі Джонсон (Еллі з Last of Us), Лора Бейлі (The Last of Us Part II), Сем Ріґел (Blue Exorcist, Code Geass, Lucky Star), Ліам О’Браєн (Гаара з Naruto), Талісон Джеффі (Kurokami, Fairy Tail), Маріша Рей (більше відома як креативна директорка Critical Role) та Тревіс Вілінгем (Тор у кількох анімаційних серіалах Marvel).

Звідки з’явилася ідея зробити серіал The Legend of Vox Machina?

Як я й казала, Critical Role грають вже третю кампанію в D&D. Перша з них розповідала про групу шукачів пригод, які називалися Vox Machina. Після успіху їхніх трансляцій, у 2019 році компанія запустила збір грошей на Kickstarter, щоб випустити коротку двадцятихвилинну анімацію про передісторію персонажів. Для цього вони хотіли зібрати 750 тисяч доларів. Але трапилося дещо неймовірне.

За першу добу кампанії було зібрано понад 4 мільйони доларів. Critical Role оголосили додаткові цілі, щоб розширити цей анімаційний епізод до серіалу й у результаті зібрали понад 11 мільйонів доларів. Вона увійшла в історію Kickstarter як одна з найбільш швидко фінансованих в історії платформи.

Вже після цього з’явилися чутки, що серіалом зацікавився Netflix, але наприкінці 2019-го оголосили, що права на серіал викупив Amazon Prime. Вони замовили 12 епізодів першого сезону, а також другий сезон.

Про що розповість The Legend of Vox Machina?

Перший сезон The Legend of Vox Machina розповість про походження команди шукачів пригод та зосередиться на історії звільнення міста Вайтстоун від тиранії подружжя-вампірів Браєрвудів.

Головні герої серіалу – це команда Vox Machina: близнюки напівельфи Векс’алія та Вакс’ілдан, друїдка напівельфіка Кіліт, лорд-стрілець Персіваль Фредрікштайн фон Мюсел Клоссовсі де Роло третій (або просто Персі), гном-бард Скенлан Скорокуцик, голіаф-варвар Ґроґ Міцнобород та гномка-жриця Пайк Плутоступ.

Увесь каст Critical Role озвучить свої ролі, а Мерсер, який вів кампанію, подарує голос головному антагоністу першого сезону – лорду Браєрвуду.

Також серед акторів, що долучилися до касту The Legend of Vox Machina: Девід Теннант («Доктор Хто», «Добрі передвісники»), Стефані Беатріс («Бруклін 9-9», «Енканто»), Грей Гріффін (Азула з «Аватар: Останній захисник»), Домінік Монаґан («Володар Перснів»), Харі Пайтон («Ходячі мерці»), Рорі Маккан («Гра престолів»), Джина Торрес («Final Space», «Край «Дикий Захід»»), Індіра Варма («Гра престолів», «Карнівал Роу»), Келлі Ху («100», «Стріла») та інші.

Чи є вже якісь відгуки про серіал?

Так, наразі на сайті Rotten Tomatoes рейтинг критиків складає 100% за результатами п’яти оцінок. Очевидячки, це змінюватиметься з виходом серіалу, але якесь уявлення про реакцію преси скласти можна.

Скріншот з Rotten Tomatoes, зроблений 24 січня

Polygon: «Це не високе мистецтво, але чудова розвага».

NPR: «The Legend of Vox Machina навряд захопить аудиторію, яка не любить усталений фентезі троп про хмельну та сварливу команду найманців-невдах. Але у сценарії прописано хороші жарти, персонажі мають простір для розвитку, а серед касту відомі зірки.

Ні, анімаційний серіал не зрівняється з оригінальним шоу, але він і націлений на ширшу аудиторію. І з цієї перспективи, він дає все, щоб досягти своєї мети.»

Inverse: «Legend of Vox Machina для Prime Video доповнює й без того розлогий жанр фентезі приголомшливим артистизмом, стараннями від самого серця та гумором. Перші репліки серіалу сповнені панікою, позацензурним «Якого хуя?» та за кілька хвилин сценою, в якої гном із волоссям на грудях вдовільняє оголену ельфійку.

Такі жарти ніяк не суперечать захопливому темному фентезі, що розкривається далі. Так само вони не заважають розкриттю важливих тем, як знайдена родина, помста та егоїстична експлуатація влади елітами. Але саме унікальні пустощі Vox Machina закріплять за серіалом славу найбільш сміливого та бунтарського шоу з усього, що зараз транслюють.»

IGN: «Неважливо, чи чекали ви на екранізацію світу Critical Role чи ви нові прихильники, які люблять D&D, це приємна пригода від самого початку.»

Якщо я вперше чую про Critical Role, чи є мені сенс дивитися серіал?

Було б абсурдним припускати, що такий гігант як Amazon Prime випустили б мультсеріал на два (поки що) сезони лише для фанбази Critical Role. Шоу відійде від оригінальної арки з кампанії, що є цілком передбачуваним, адже вона тривала чотирнадцять кількагодинних епізодів у Critical Role. Глядачів повноцінно познайомлять з сюжетом та персонажами, тому й орієнтуватиметься серіал на загал.

Якщо у вас все ж є бажання зануритися в атмосферу серіалу, то Critical Role випустили кілька коміксів про Vox Machina. Перший з них навіть перекладено українською й можна придбати у видавництві «ТУОС Комікс» за 250 грн. Він розповість передісторію персонажів.

Якщо ж вам захотілося спробувати подивитися саме шоу Critical Role, то я все ж рекомендую починати з другої кампанії. Вона розповість не про Vox Machina, а іншу команду шукачів пригод. Починати з неї я раджу, бо персонажі в ній стартують з першого рівня, гравці краще розбираються у правилах гри, а продакшн забезпечує стабільний звук та зображення.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...