Реклама

👩‍❤️‍💋‍👩 Від консерватизму до фемінізму, або як Дісней змінив своє зображення принцес

Čytaty latynkoju
👩‍❤️‍💋‍👩 Від консерватизму до фемінізму, або як Дісней змінив своє зображення принцес
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 👩‍❤️‍💋‍👩 Від консерватизму до фемінізму, або як Дісней змінив своє зображення принцес
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Різні покоління людей знайомі з корпорацією Дісней і бачили хоч один продукт цієї студії. У більшості з нас в пам’яті закарбувалися образ хоч однієї з принцес, цілі покоління росли і спостерігали за цими жіночими образами які захоплювали дітей своєю елегантністю, витонченістю, та добротою яка зрештою дарувала їм кохання, і зрештою саме ці образи стали еталоном для наслідування для всіх дівчаток. Однак образи цих «прекрасних» принцес мали нещадних вплив в головах маленьких дівчаток, бо крім нав’язування задушливих гендерних ролей та наголошування на важливості зовнішнього вигляду він закріпив за жінками один шлях — тільки будучи красивою ти отримаєш увагу принца.

  • Існує два типи принцес Діснея: традиційні та нові.
  • І є три епохи: епоха класики, епоха Відродження та епоха Нового часу.

Епоха класики (1937-1959)

До принцес епохи класики відносяться — Білосніжка, Попелюшка та Спляча красуня. І були вони переважно пасивними та поміркованими. Вони чекали свого рятівника, який «звільнить» їх то від вічного сну то від домашнього рабства. Однак, обов’язково ці принцеси мали вписуватися в стандарти краси.

Білосніжка

Фільм «Білосніжка і сім гномів» підкріплює ідею про те, що цінність жінки повністю заснована на її красі. Королева, як зла мачуха Білосніжки, намагалася вбити Білосніжку лише тому, що Чарівне Дзеркало повідомило їй, що Білосніжка найгарніша. Одержимість королеви бути найкрасивішою підсилює ідею про те, що краса — це єдина важлива частина жінки, і це єдине, про що жінки повинні турбуватися.

Попелюшка

Цей фільм зображує пасивну дівчину-служницю, яка після повернення з балу, не робила жодних зусиль, щоб бути поруч з коханим. І все своє майбутнє поклала на плечі чоловіка, який навіть не памятав як та виглядала. Вся ця історія несе один посил — жінка не в змозі боротися та планувати своє життя і повинна очікувати, на чоловіка який її врятує.

Спляча красуня

Цей мультфільм про принцесу Аврору яку також від її проблем в змозі врятувати лише справжній любовний поцілунок. Образ Аврори покладений лише на її красу, яку їй подарували феї при народженні (не розуму чи сили!). А, так як, більшу частину фільму вона буквально спить, глядач не має можливості побачити глибину її характеру, а лише красу і витонченість. Ця історія створює ідею, що жінки безпорадні, пасивні та покірні.

Мультфільми Діснею цього періоду навчають молодих дівчат, що саме такі ролі виконують жінки, а так як з 1937- 1957 роки мультфільмів з сильними жіночими персонажами не було на ринку (якщо й були, то не мали якого успіху як продукт Діснея) такі стереотипні ролі залишалися єдиними для наслідування.

Епоха Відродження (1989-1999)

Епоха Відродження принцес Діснея стала запізнілою відповіддю на запит суспільства. Після двох хвиль феміністичних революцій, які так чи інакше боролися з проблемою нав’язування жінкам стандартних і стереотипних ролей, Дісней все ж змінив своє бачення жінок, але уже на початку третьої хвилі яка гучно заявляла що гендерні ролі є штучно створені суспільством. Ця епоха включає Аріель, Белль, Жасмин, Покахонтас і Мулан, не дивлячись що ці принцеси вже цікавилися світом, а не виконували роботу по дому, Дісней все ще дотримувався шляху — принцеса потребує принца.

Белль

У «Красуні і Чудовисько» Дісней вперше відмовився від ключової характеристики дівчини, наголошувавши не на красі як основної цінності дівчини, а на її розуму і любові до книг. Белль не вписується в суспільство, і навіть співає цілу пісню про те, як хоче від нього відірватися. Але це відривання від суспільства не говорить про якісь мрії Белль, вона не використовує свій розум задля здобування освіти чи стати в цьому суспільстві вагомою жінкою. Її розум все одно використали задля завоювання чоловіка.

Аріель

Аріель стала першим намаганням Діснея створити образ бунтівної принцеси. Аріель цікавиться як морським світом, так і надморським, який вона прагне дослідити не дивлячись на спротив батька. Аріель постає проти батька і це дає їй можливість діяти самій, що вже було великим прогресом. Але цей бунт проти одного чоловіка був створений лише задля завоювання іншого. Аріель жертвує своїм голосом, щоб ходити по землі, і все лише для того, щоб бути з чоловіком. Це буквально посил про те, що жінки повинні бути готові відмовитися від власного голосу заради чоловіків у реальному світі, що і зводить нанівець намагання створити бунтівну принцесу.

Жасмін

Принцеса Жасмін з мультфільму «Аладдін» має схожу роль. Вона також повстає проти свого батька і виривається досліджувати світ. Однак, Дісней знову створює стереотипний образ «дівчини в біді», яка більше не в змозі контролювати своє життя і врешті-решт, їй все одно доведеться чекати, поки чоловік (Аладдін) прийде і врятує її. Не великий прогрес, хоча Жасмін є першою кольоровою принцесою Діснея.

Покахонтас

Хоча Дісней зробив крок вперед із Жасмін, вони втрачають довіру з іншою кольоровою принцесою — Покахонтас. Покахонтас — перша спроба Діснея створити принцесу на основі реальної людини, але їм це не вдалося, вони перекрутили факти про її історію, зосередившись лише на її романі з Джоном Смітом, а не на її лідерських здібностей, хоробрості та намаганням принести мир.

Про Матоаку, це справжнє ім’я індіанської принцеси, можете прочитати тут.

Мулан

Принцесса Мулан є найкращим зразком цієї епохи. Вона перша хто сміливо порушила гендерні ролі, одягнувшись в чоловіка, щоб мати можливість вступити на службу, щоб врятувати свою країну. Вона бореться за свою країну і своє коріння, показуючи, що жінки можуть робити все, що хочуть, навіть якщо це суперечить традиціям. Крім того, вперше любовний інтерес принцеси залишається на задньому плані.

Навіть з такими очевидними покращеннями ця епоха все ще має свої проблеми. Наприклад, у діалогах переважають чоловіки, хоча жінки там виступають в головних ролях. Чоловіки говорять 77 відсотків часу в мультфільмі «Мулан», 68 відсотків у «Русалочці», 71 відсоток на «Красуні і чудовисько» і 76 відсотків у «Покахонтасі». Статтю про це можете прочитати за посиланням.

Ера нового часу (2009-до теперішнього часу)

Також цю епоху можна назвати «епоха незалежних жінок» є найновішою та найбільш рівноправною епохою Діснея. До принцес цього часу входять: Тіана, Рапунцель, Меріда, Ельза, Анна і їх образи вже менше обертаються навколо чоловіків.

Меріда

Меріда — незалежна і зовсім не хоче зациклюватися на чоловікові. Її клан намагається нав’язати їй чоловіка і весілля, але головна героїня відмовляється і вирішує втекти від цієї гендерно-обмежувальної відповідальності. Мультфільм також цікавий новою зв’язкою між Меріда та її матір’ю, що дає глядачам відпочити від принцеси, зосередженої виключно на чоловікові.

Ельза та Анна

Мультфільм має шалений успіх. Тут зображують дві незалежні жінки, які діють самостійно, і не зосереджується на чоловіках. Головним аспектом «Холодного серця» було показати нескінченний зв’язок між двома сестрами. Зосередження жінок на стосунках з іншими жінками суперечить усім старим стереотипам, що жінка без чоловіка ніщо. Принцеса Ельза навіть не мала романтичних любовних інтересів і прекрасно обходилася без нього, а принцеса Анна хоч мала такий інтерес, але любов до сестри пересилював. Вони обидві стали символізувати важливість незалежності та єдності жінок і їх прекрасного життя без чоловіка поруч.

Моана

Поки остання принцеса Діснея і вона продовжує тему незалежних жінок. У Моани є єдина ціль, вона рішуче налаштована врятувати своїх людей, незалежно від небезпек. І як вишенька на торті — жодного любовного інтересу, навіть на секунду.

У принцес епохи нового часу відбулося явне покращення у порівнянні з першими. Ми можемо сподіватися, що Дісней надалі буде кидати виклик шкідливим гендерним стереотипам і це буде стосуватися не лише жіночих персонажів, але і чоловічих на яких Дісней звертає менше уваги.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...