Реклама

🎬 10 дивовижних фактів до 20-річчя фільму «Гаррі Поттер та філософський камінь»

Перший фільм з серії пригод Гаррі Поттера вийшов на екрани 20 років тому, стрічка має своїх відданих шанувальників і продовжує здобувати нових
Čytaty latynkoju
🎬 10 дивовижних фактів до 20-річчя фільму «Гаррі Поттер та філософський камінь»
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 🎬 10 дивовижних фактів до 20-річчя фільму «Гаррі Поттер та філософський камінь»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Перший фільм з серії пригод Гаррі Поттера вийшов на екрани 20 років тому, стрічка має своїх відданих шанувальників і продовжує здобувати нових

Перший показ фільму відбувся ще 4 листопада 2001 року в Luxe Leicester Square Odeon (кінотеатр для прем’єр). А загалом фільм стартував у Великій Британії з 10 листопада, в США — з 16, а в Україні на великі екрани вийшов вже в березні 2002 року.

Попри те, що фільму 20 років, мільйони людей все ще чекають на листи з Гоґвортсу. Гаррі Поттер увірвався до списку найцікавіших пригодницьких фільмів для молоді та залишиться там надовго. А ось кілька цікавих фактів про фільм «Гаррі Поттер та філософський камінь».

1. Що побачив Дамблдор у дзеркалі Яцрес

Дзеркало Яцрес — один із найцікавіших магічних предметів, з якими ми стикалися у світі Поттеріани. За словами Альбуса Дамблдора, гігантське дзеркало показує «найглибші й найвідчайдушніші бажання наших сердець». То що ж побачив Дамблдор, коли глянув у Дзеркало? В інтерв’ю журналу TIME Джоан Роулінг зізналася, що Дамблдор бачив свою сім’ю — цілу і неушкоджену, яка живе в гармонії.

2. Правило Джоан Роулінг

Один із маловідомих фактів про Гаррі Поттера полягає в тому, що американський актор і комік Робін Вільямс висловив бажання знятися у фільмі безкоштовно, але він отримав відмову, оскільки не був британцем. Ліаму Ейкену спочатку пропонували роль у фільмі (він мав зіграти Гаррі). Проте пропозицію відхилили наступного дня — після того, як з’ясувалося, що актор також не є громадянином Великобританії. А все через те, що Роулінг мала правило — всі актори у фільмі повинні бути британцями. Єдиний актор Філософського каменю, який не британець, а ірландець, — співак та актор Річард Харріс (Дамблдор).

3. Режисером фільму міг бути Стівен Спілберг

Спочатку режисером першої частини мав стати Стівен Спілберг. Однак за кілька місяців він пішов у відставку, заявивши, що фільм не є для нього достатнім викликом. Друга причина — небажання знімати фільм, у якому головні герої — лише діти. Кріс Коламбус зайняв його місце, і як ми бачимо недаремно.

Кріс Коламбус і Деніел Редкліфф

Кріс Коламбус і Деніел Редкліфф

4. Зовнішність Гаррі та Герміони

Продюсери хотіли, щоб у Деніела Редкліффа були зелені очі, як у Гаррі Поттера в книзі, а Герміона Грейнджер мала великі зуби. Але це не спрацювало, тому що Редкліфф мав алергію на контактні лінзи, а Емма Вотсон не могла чітко говорити.

5. Девіз школи

Девіз школи чарівництва та чаклунства Гоґвортс «Draco dormiens nunquam titillandus!». Цей латинський текст перекладається як «ніколи не лоскочіть сплячого дракона!». Проте Гаррі, Рон і Герміона, мабуть, забули про нього, враховуючи їхні пригоди у всіх семи книгах та восьми фільмах.

6. Ексклюзивність зйомок

Сцену у відділі заборонених книг було знято у приміщенні принца Гамфрі в Бодліанській бібліотеці в Оксфорді. Це одна із найстаріших європейських бібліотек. Існують дуже суворі правила для відвідування цього місця, а про зйомки не могло бути й мови! Творцям цього фільму було дозволено першими зламати їх за сотні років.

7. Вжитися у ролі

Актор, який грає прибиральника Філча, Девід Бредлі разом зі своїм котом замкнувся в орендованій ізольованій ірландській хатині на місяць! Таким чином, він хотів поспівчувати персонажу, який більшу частину часу проводить на самоті на своїй кухні.

8. Ніколас Фламель існував

Ніколас Фламель, у книзі чарівник, творець філософського каменю, насправді існував. Він народився близько 1330 року і був одним із найвідоміших алхіміків усіх часів. Легенда, говорить, що він винайшов зілля, що перетворює метал на золото і забезпечує безсмертя — Філософський камінь.

9. Навчання сов

Одним із найбільших завдань, які продюсери взяли на себе, щоб втілити в життя чарівний світ Гаррі Поттера, було кілька місяців навчання сов. В результаті Гедвіґа та її друзі-птиці справді доставили листи, адресовані акторам. Щоб надати всьому цьому ще більше реалізму, знімальна група написала від руки всі листи про прийом до Гоґвортсу, які сови доставили до будинку Дурслі.

10. Сумнів Сортувального капелюха

Сортувальний капелюх, який вирішує, в якому з чотирьох факультетів буде конкретний учень, ніколи не помилявся і (майже) ніколи не мав сумнівів. Одним із небагатьох випадків, з якими мав проблеми, був Гаррі. Проте, як з’ясувалося, він був єдиним. Авторка книг розповіла, що іншими «проблемними» людьми були Мінерва Макґонеґел (Капелюх не міг зробити вибір між Ґріфіндором і Рейвенкловом) і Пітер Петіґру (Ґрифіндор або Слизерин).

Світ Гаррі Поттера сповнений цікавих фактів та захопливих історій. А ось тут можете прочитати найцікавіше з інтерв’ю Кріса Коламбуса до 20-річчя фільму.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...