Реклама

🔎 UNI та Pancake свопи — порівняння

Розповідаємо про особливості, переваги та недоліки популярних децентралізованих бірж UNI та Pancake.
Čytaty latynkoju
🔎 UNI та Pancake свопи — порівняння
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🔎 UNI та Pancake свопи — порівняння
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Розповідаємо про особливості, переваги та недоліки популярних децентралізованих бірж UNI та Pancake.

? Що таке DEX?

Децентралізовані біржі (DEX) — це платформи, що працюють на алгоритмі розподіленого реєстру, тобто не зберігають персоналізовані дані користувачів і лише шукають відповідності по заявках купівлі та продажу криптовалютних активів. Таким чином, біржа виступає посередником між покупцем та продавцем. Тобто, якщо вам потрібно придбати криптовалюту — децентралізована біржа автоматично підбере для вас покупця.

Одними з найпопулярніших децентралізованих бірж наразі є UniSwap та PancakeSwap.

[/background_substrate]

? Що потрібно знати про UniSwap та PancakeSwap

UniSwap — це децентралізована біржа, створена у 2018 році Хайденом Адамсом. У цьому йому допоміг один із розробників Ефіріуму — Паскаль Ван Хекке. Uniswap — це не тільки назва самої DEX, а також і унікальний фінансовий протокол, що був розроблений тією ж командою.

Проєкт цієї платформи був створений ще декілька років тому. Перша версія UniSwap обслуговувала лише пари з Ефіріумом. У 2020 році платформа стала повноцінною DEX біржею, що почала приймати пари з токенами стандарту ERC-20. У цьому ж році DEX запустила власні токени UNI.

PancakeSwap — це біржа, що належить платформі Binance Smart Chain, і є ще однією DEX. На біржі можна продати або придбати спеціальні токени BNB, а також власні нативні токени CAKE. Сама ж платформа PancakeSwap дозволяє користувачам обмінювати токени BNB на інші монети.

Біржа PancakeSwap була створена 20 вересня 2020 року. Дивна назва біржі не є винятком на ринку децентралізованих платформ — за схожим принципом назвали BakerySwap та SushiSwap.

PancakeSwap називають автоматизованим маркет-мейкером (AMM), тобто, це ринок, який керується виключно алгоритмами. Біржа також пропонує сервіси зі стейкінгу — тобто, пасивного доходу з криптовалют. Ви можете заморожувати свої монети CAKE та отримувати за це відсотки — токени SYRUP.

У вас може виникнути перше питання — а чому серед усіх DEX часто порівнюють саме ці біржі? Насправді UniSwap та PancakeSwap дуже схожі як за концепцією, так і за технічною реалізацією.

Настав час порівняти ці дві біржі — і не тільки їхню програмну базу, але й функціональність. Наведемо трішки статистики:

PancakeSwapUniSwap
Рік створення20202018
Комісія за своп0.2%0.25-0.3%
Кількість торгових пар6902000+
Кількість різних видів токенів961600
Кількість активних користувачів52 470 00050 000 000
БлокчейнBinance Smart ChainЕфіріум
Гаманці, які підтримуєTrust Wallet, TokenPocket, WalletConnect, MathWallet, MetaMask.MetaMask, WalletConnect, Coinbase Wallet, Fortmatic Portis

Дані dappradar.com

? У чому схожі Pancake Swap та UniSwap?

Перевагою обох DEX є низькі комісії за проведення транзакцій, але при цьому, висока швидкість операцій з криптовалютою. Обидві платформи (як і майже всі інші DEX) не вимагають KYC-верифікації при реєстрації нового акаунту. Тобто, вам не потрібно вводити ніякі дані, що стосуються вашої ідентифікації, та підвантажувати особисті документи. І на Pancake Swap, і на UniSwap достатньо лише пройти стандартну процедуру реєстрації — як створити акаунт у соцмережі.

☝? Відмінності між Pancake Swap та UniSwap

Звичайно, першим очевидним недоліком Pancake Swap є нижча кількість торгових пар. Це пояснюється лише різницею у «віці» обох платформ, оскільки Uniswap є старшою. При цьому, як ви пам’ятаєте, платформа працює лише з токенами BNB, що обмінюються на інші криптовалюти.

При цьому, у Pancake Swap є кілька функцій, яких немає в UniSwap. По перше, у «сироповому» пулі (Syrup Pool) можна заробляти монети SYRUP на стейкінгу — тобто, отримувати пасивний дохід понад 100%. Сам же процес стейкінгу полягає у тому, що ви заморожуєте певну кількість монет на своєму рахунку й отримуєте за це винагороду.

По-друге, на платформі Pancake ви можете розіграти в лотерею як самі токени CAKE, так і предмети колекціонування. Гейміфікація — тобто, виконання певних завдань за винагороду в ігровому форматі — є ще однією перевагою Pancake від UniSwap.

На відміну від UniSwap, тривалість обробки одного свопу (обмінної операції) на PancakeSwap є меншою.

?? Хто зручніший?

І нарешті, який інтерфейс є найбільш зручним та краще підходить для новачків? Зручність використання — це ще одна значна різниця між обома платформами. Для того, щоб користуватися UniSwap, вам знадобиться додаткове програмне розширення (Metamask). Ціна за обробку транзакції залежить від того, скільки часу ви хочете витратити на її очікування. Щоб система обробила транзакцію за лічені хвилини (як PancakeSwap), вам потрібно буде заплатити найвищу ціну — не надто практично для малих транзакцій.

Використання UniSwap та Metamask. Джерело

Для роботи з PancakeSwap також потрібні додаткові розширення, але, як варіант, замість них ви можете інтегрувати гаманець Binance (Binance Chain Wallet). Таким чином на платформі можна швидко обмінювати найпопулярніші криптовалюти з Binance, переводячи їх в BNB (хоча і це не дуже зручно).

Ще один момент — наразі Binance Chain Wallet є не найстабільнішим застосунком, який може виводити неправильний баланс, або навіть не обробляти транзакції.

Binance Chain Wallet у браузері Chrome. Джерело

? Токени CAKE та UNI

Pancake Swap та UniSwap також мають власні нативні токени. UNI — це токен від UniSwap, який базується на блокчейні Ефіріуму (як і сама платформа DEX) та має стандарт ERC20. Монета UNI має лімітований випуск 1 млрд монет. Ціна монетки складає зараз $30.39, або ж у гривнях — приблизно 843 грн. Кількість монет в оберті становить 521 679 047 UNI.

Ціна Uniswap Coin. Джерело

Монетки CAKE випускаються на блокчейні Binance Smart Chain зі стандартом BEP20. Емісія не має ліміту, а для попередження інфляції розробники самі регулюють кількість випущених монеток в залежності від потреб. Токенів CAKE наразі є набагато менше, ніж UNI, що дає йому певну перевагу у ціновій перспективі.

Ціна PancakeSwap Coin на момент виходу матеріалу (29 березня 2021). Джерело

Отже, основні переваги UniSwap полягають у тому, що платформа є одним із перших гравців на ринку децентралізованих бірж, має більшу базу клієнтів і торгових активів.

PancakeSwap є більш інноваційним застосунком та має підтримку найбільшої криптовалютної біржі світу. Але судячи з усього, обидві DEX мають перспективне майбутнє на ринку криптовалют, адже поєднують дві його найбільші переваги — анонімність та децентралізованість.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...