Реклама

🌿 Як влаштувати карпатський день у великому місті

Яскраві вогні, завантажені вулиці й карколомний темп життя великого міста — як не крути, але ми любимо наші мегаполіси за неповторну атмосферу та великі можливості. Та іноді все одно так хочеться зупинити час і віднайти гармонію зі світом. Для цього ми з карпатськими йогуртами «Галичина» пропонуємо вам пройти разом 9 кроків, що допоможуть хоч на день віднестися у карпатські гори та пожити у гармонії з природою навіть у великому місті.
Čytaty latynkoju
🌿 Як влаштувати карпатський день у великому місті
  1. Головна
  2. Спецпроєкти
  3. 🌿 Як влаштувати карпатський день у великому місті
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Яскраві вогні, завантажені вулиці й карколомний темп життя великого міста — як не крути, але ми любимо наші мегаполіси за неповторну атмосферу та великі можливості. Та іноді все одно так хочеться зупинити час і віднайти гармонію зі світом. Для цього ми з карпатськими йогуртами «Галичина» пропонуємо вам пройти разом 9 кроків, що допоможуть хоч на день віднестися у карпатські гори та пожити у гармонії з природою навіть у великому місті.

Партнер матеріалу — «Галичина»

Перейти на сайт

Карпати здавна вважаються місцем сили та відновлення, що не залишає байдужим нікого. І влітку, і взимку безліч мандрівників приїжджають до полонин, аби помилуватися запаморочливими краєвидами, зануритися у прохолодні води річок та відпочити під тінню столітніх дерев. Серед величі гірських схилів ми дозволяємо собі на мить забути про буденність, уповільнитися та знов відчути себе безтурботними, спокійними й вільними.

Це саме те, чого нам так не вистачає у другий карантинний рік. Тож наповнимо міські будні справжньою карпатською атмосферою. Нумо карпатитись разом з нами!

1. Використовуйте діалектизми

Галичина має строкате минуле: разом з українцями тут проживали й поляки, і австрійці, і євреї та багато інших народів. Завдяки цьому місцева говірка наповнилася низкою цікавих діалектизмів, за якими легко визначити притаманність до того чи іншого регіону.

Додайте до свого щоденного лексикону кілька діалектних галицьких слів і вам тут же захочеться відшукати бруківку у центрі Києва, щоб сповна відтворити для себе атмосферу наших західних міст. Наприклад, замість звичного слова «добре» кажіть «файно», а «чашку» з кавою замініть на «філіжанку» чи «горнятко».

А ось ще слова, які можна замінити:

 

  • Ґаляретка — желе, мармелад

 

  • Коцик — ковдра

 

  • Кульчики — сережки

 

  • Кумпель — товариш

 

  • Пательня — сковорідка

Нові слова виникають майже щодня та непомітно вкорінюються у наше мовлення. Пропонуємо використовувати українські відповідники відомим англіцизмам.

  • Самознимка — селфі

 

  • Равлик — собачка (@)

 

  • Оновлення — апдейт

 

  • Зворотний зв’язок — фідбек

 

  • Вподобайка — лайк

Якщо хочете ще більше урізноманітнити мову та мати особливі секретні слова з друзями, скористайтесь унікальним словником неологізмів від компанії «Галичина».

  • Кефіритись — куражитись

 

  • Йогуртично — феєрично

 

  • Карпатитись — відпочивати, оздоровлюватись

2. Пориньте у звуки Карпат

До речі, знайти цікаві слова та водночас насолодитися українським співом допоможе наш плейлист. Ми зібрали треки українських сучасних виконавців, у піснях яких можна відшукати гуцульські мотиви. Просто заплющте очі, вставте навушники, натисніть кнопку Play та перенесіться подумки на карпатські полонини.

А також Deezer та YouTube Music.

3. Приготуйте традиційні страви

Вплив різних культур та народів наклав свій відбиток і на галицьку кухню, основною відмінністю якої є еклектичність. Тут поряд на столі можуть знаходитися форшмак, струдель, флячки, банош та багато іншого. Попри таке різнобарв’я, ми все-таки пропонуємо приготувати найбільш традиційні страви цієї місцевості: банош, солодкі зупи та андрути.

Банош

Основною стравою нашого столу стане банош — густа каша з кукурудзяного борошна, яку варять на вершках або сметані.

Продукти

  • 2 склянки сметани «Галичина»

 

  • 1 склянка води

 

  • 1,5 склянки просіяного кукурудзяного борошна

 

  • Бринза до смаку

Рецепт

У каструлю влити воду і сметану, довести до кипіння та всипати борошно. Не розмішувати. Дати сметані закипіти, проварити борошно 3-4 хвилини. Після цього дерев’яною ложкою розділити борошно на дві частини та знову дати покипіти 2-3 хвилини. Зменшити вогонь до мінімуму.

Не знімаючи з вогню, обережно, круговими рухами, розтирати борошно доти, доки замість сметани на стінках каструлі не з’явиться масло. Подавати банош з бринзою та карпатським йогуртом «Галичина».

Солодкі зупи

Одним з наріжних каменів галицької кухні є зупи (супи). Взимку їх варять густими та поживними на м’ясних відварах, а влітку готують холодні солодкі зупи з малини (малинівка), яблук (ябчанка), суниць (суницівка) тощо.

Рецепт

Візьміть п’ять яблук, розваріть їх у невеликій кількості води та перетріть через сито. Додайте трохи води та цукру (на смак) і поставте на малий вогонь, помішуючи.

Поки яблука доходять до кипіння — розколотіть у пів літрі молока 2-3 ложки борошна. Додайте трохи цинамону та ванільний цукор. Як закипить яблучне пюре — долийте молоко з борошном та помішуючи доведіть до кипіння. За густиною воно має бути як кисіль.

Андрути

Львівські андрути вважаються відповідником віденському Пішінґеру — торту з п’яти вафель, перекладених кавово-горіховим кремом. У галицькому варіанті віддавали перевагу масляному крему зі згущиком, додаючи будь-які смаколики, які були вдома: конфітюри, горіхи, шоколад, галяретки тощо.

Ми пропонуємо такий варіант начинки: 3 шари крему зі згущику + 3 шари смородинового чи абрикосового конфітюру + 3 шари крему зі згущику.

4. Знайдіть місця сили у власному місті

Крім мальовничих краєвидів та природних пам’яток, Карпати здавна славилися місцем, наповненим легендами та містики. Шалена енергія гір надихає нас та наповнює могутньою силою, спонукаючи до розвитку та змін.

Забудьте на день про справи та знайдіть у своєму місті власні місця сили, які спонукатимуть вас уповільнитися та перезавантажитися.

Місця сили у Києві

  1. Володимирська гірка
  2. Лиса гора
  3. Зелений театр
  4. Київський водоспад
  5. Голосіївський парк

5. Не забудьте про карпатський перекус

Плануючи насичений та активний день, не слід забувати про перекуси. Класним варіантом стане карпатський йогурт «Галичина», який увібрав у себе найкращі кисломолочні традиції регіону. Його готують з чистого молока та особливих заквасок, рецептуру яких компанія тримає у секреті.

«Галичина» віднайшла та відродила унікальний карпатський йогурт у сучасному форматі – з ніжним вершковим смаком, природною жирністю, без цукру, штучних ароматизаторів і барвників.

98% сировини компанія отримує з фермерських господарств. 40% молока — із Карпатського краю, а саме з Івано-Франківської та Львівської областей. Решта із Волинської, Тернопільської, Черкаської, Хмельницької, Вінницької областей.

6. Подивіться фільми

Краса безмежних просторів Карпат спонукала творити багатьох письменників, художників та режисерів. Оберіть будь-яку стрічку з нашої мінідобірки та подивіться, як гірська природа або галицька історія виглядають у фільмах.

«Жива ватра»

Стрічка розповідає про життя вівчарів. Остаточна версія фільму нараховує 72 хвилини, заради яких знімальна група відзняла 600 годин матеріалу та підіймалася у гори за будь-яких погодних умов, аби показати справжнє життя пастухів.

Загалом стрічка чудово передає тонкощі гуцульського світогляду, показує гірську автентику та документує ремесло вівчарів, яким останніми роками займаються все менше й менше.

«Віддана»

Екранізація роману «Фелікс Австрія» Софії Андрухович, що написаний у форматі щоденника головної героїні та розповідає про життя в австро-угорській Україні у місті Станіславів (Івано-Франківськ) XIX століття.

У фільмі розкішно показали галицьку кухню: під час перегляду ви зможете знайти лини, запечені з травами, грибну зупу, морозиво з цитринами, цвіклі тощо. Автентичності стрічці додає галицький діалект, яким розмовляють актори.

«Гуцулка Ксеня»

Фільм-мюзикл, сюжет якого розгортається у 1939 році за кілька тижнів до окупації Західної України більшовиками. У Ворохту приїздить американець українського походження Яро, щоб одружитися з українською красунею та успадкувати величезні статки батька. Проте, Яро знайомиться з гуцулкою Ксенею, яка змінює його плани.

Особливої родзинки стрічці додає участь фрік-кабаре «Dakh Daughters», які виконують більшість музичних саундтреків у фільмі.

7. Насолодіться SPA по-гуцульськи

Відчути гармонію з природою найкраще у традиційних карпатських чанах, купання у яких перемежовують зі стрибками у холодну воду. Історично, чани виникли в старовинному карпатському селі Лумшори, але зараз такий варіант SPA по-гуцульськи можна знайти й у місті.

Якщо не хочете покидати домівки, то радимо просто прийняти ванну з аромаолією та скрабом з карпатських трав. Натуральний скраб можна придбати або зробити власноруч.

Для цього лише потрібно змішати сіль, цукор, мелені карпатські трави, ефірні олії ялівцю та оливкову олію до приємної для вас консистенції.

Після водних насолод рекомендуємо заварити чаю із запашних карпатських трав.

8. Підтримайте ремісників

Зробити чаювання особливим можна за допомогою посуду, виготовленого місцевими ремісниками. Наприклад, відомою на весь світ є косівська кераміка, яку у 2019 році навіть внесли до списку нематеріальної художньої спадщини людства ЮНЕСКО. Її виготовляють за особливою технологією та розмальовують лише трьома кольорами: зелений, жовтий та коричневий.

Малюнки видряпують за допомогою техніки сграфіто — вирізання у певних місцях кольорового шару. Сюжети керамічних виробів зображують історичні події, побут, фольклор, вірування і звичаї гуцулів, а також навколишню флору і фауну.

9. Зберіть сім’ю разом

Пити чай на самоті не по-галицьки. Збирайте родину, розливайте чай, діставайте залишки андрутів та присвятіть вечір собі та своїй родині. Зберіть всі сили, отримані за день, та обмінюйтесь з близькими. Так, ніби ви в Карпатах!

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...