Реклама

🏦 Що таке криптобанк? У чому різниця?

Яка різниця між банком і криптобанком? Навіщо потрібен криптобанк?
Čytaty latynkoju
🏦 Що таке криптобанк? У чому різниця?
  1. Головна
  2. Історії
  3. 🏦 Що таке криптобанк? У чому різниця?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Яка різниця між банком і криптобанком? Навіщо потрібен криптобанк?

У статті ви дізнаєтесь:

  • Що таке «криптобанк»
  • Якими є криптобанки у світі
  • Чи може звичайний банк стати криптобанком
  • Чи є криптобанк в Україні

Криптобанк – це традиційний банк, який додав до своїх сервісів роботу з криптовалютами. В ці обов’язки входить управління криптоактивами, збереження приватних ключів та інвестиції у криптовалютний портфель. А децентралізовані платформи, які поєднують в собі риси бірж, обмінників і сервісів p2p-кредитування, додають корінь «банк», бо так звучить солідніше.

На думку авторів Cointelegraph, суттєвої різниці немає. Проте навіть найбільші гравці крипторинку можуть пропонувати кастодіальні послуги з лейблом банк, допоки місцеві регулятори дозволять їм у це грати (користуватися банківською ліцензією).

Які послуги пропонує криптобанк? Вони не обов’язково пропонують усі фінансові операції, за якими ми звертаємося до звичайного банку. Одні платформи можуть займатися кастодіарним сервісом, інші пропонуватимуть послуги із p2p-кредитування та депозитів.

Їх основне завдання – це створення сервісно-платіжної інфраструктури для зв’язку криптоспільноти з фіатним світом. При цьому про аналог традиційних банків в світі криптовалют мови не йде: ані в плані функціоналу, ані з точки зору принципу роботи.

– Криптобанк у світі

Виклик для блокчейну подвійний: він повинен відповідати чинному регуляторному середовищу та мати достатньо бізнес переваг для впровадження корпораціями. У місцях з прогресивними політиками, такими як Німеччина, організації, що працюють з фіатними грошима та активами, можуть легко брати участь у децентралізованій економіці через криптобанк. Так, наприклад, Bitwala стала своєрідним мостом між криптоекономікою та традиційною фіатною системою.

Інтерфейс криптобанку

https://www.bitwala.com

Регульовані Федеральним управлінням фінансового нагляду Німеччини депозити Bitwala страхуються за німецькою системою гарантування вкладів до 100 000 євро (близько 3.3 мільйона гривень), як і в інших банках країни. Його партнерство з SolarisBank, який регулюється ЄС, гарантує власникам рахунків Bitwala ті самі права, що і звичайний банківський рахунок. Тобто, отримувати гроші, сплачувати оренду та рахунки, обмінювати валюту, надсилати міжбанківські платежі та зберігати гроші як у фіаті, так і в криптовалюті.

Серйозним інвесторам та компаніям, які вважають за краще працювати на очах у податкових органів та регуляторів, доведеться звітувати про свою діяльність. Тож Coinbase Custody надає цю та інші можливості для легального інвестування фіату в токени. Відтепер сімейні офіси зі значними інвестиціями на крипторинку можуть скористатися перевагами «холодного сховища», насолоджуючись безперебійною інтеграцією з біржею Coinbase Pro, а ще страхуванням депозитів та аудитом відповідних фірм.

У вересні 2020 року біржа Kraken також розпочала свою діяльність як криптобанк. Компанія отримала банківську ліцензію у штаті Вайоминг, що дало їй можливість проводити депозитні операції у підрозділі Kraken Financial. При цьому, повноцінне ліцензування криптобанків поки що є можливим лише у Японії.

Криптобанк Кракен

За рік до проєкту Kraken, швейцарський регулятор FINMA уперше видав банківські ліцензії двом блокчейн-компаніям: SEBA Crypto AG та Sygnum AG. А найбільшим криптобанком вважається Galaxy Digital – проєкт, що належить Майклу Новограцу. При цьому криптобанк вважається інвестиційним. Він переважно працює з фінансуванням ICO, а значить, на криптобанк ринку все ще бракує рішень для проведення традиційних клієнтських операцій.

– Чи може звичайний банк стати криптобанком?

Звичайні банки все ще не демонструють великого інтересу до сфери криптовалют. Це можна пояснити значними інвестиційними ризиками, відсутністю законодавства та технічної інфраструктури. Однак ми рухаємося у вірному напрямку.

В лютому 2019 JP Morgan став першим світовим банком, що запустив власну віртуальну валюту – JPM Coin. Токен спершу використовуватимуть у міжнародних розрахунках великих корпорацій, допомагаючи пришвидшити транзакції, які в даний час займають день або більше через систему SWIFT.

Пізніше JPM Coin зробить ефективними казначейські послуги та операції з цінними паперами. Цікаво, що цей банк-гігант прославився серед криптоспільноти тим, що у середині 2017 року його генеральний директор Джеймі Даймон відкрито назвав біткоїн «шахрайством». З того часу минуло більше трьох років, а BTC подорожчав удвічі до 430 тисяч гривень.

– Криптобанки в Україні: чи можливо це?

Через відсутність легальної бази для створення криптобанків, деякі компанії змушені отримувати ліцензії за кордоном. У країнах Східної Європи такими прикладами є Crypterium (із реєстрацією в Естонії), Saifu (Чехія). Криптобанк Wirex, який зареєстрований у Великобританії, пропонує карту Wirex Visa — вона дає можливість розплачуватися криптовалютою всюди, де інтегрована Visa. Схожі можливості пропонують TenX та crypto.com.

Чи можливий криптобанк в Україні

Скріншот зі сторінки проєкту TenX

У 2019 році онлайн-сервіс обміну цифровими валютами Binance уклав угоду з Міністерством цифрової трансформації України. Ціллю співпраці було відкрити можливість для міжнародних криптовалютних компаній (у тому числі і банків) вільно вести свою діяльність в Україні. Новий законопроєкт № 3637 «Про віртуальні активи» покликаний легалізувати статус криптовалюти в Україні, а також надати можливість блокчейн-стартапам відкривати банківські рахунки.

Останнє оновлення документу передбачає новий правовий статус цифрових валют — з вересня 2020 вони вважаються нематеріальними активами. При цьому, повноцінних криптобанків в Україні все ще немає.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...