Реклама

🧘🏻 Впав, встав і пішов далі. Як досягти психологічної стійкості?

Ви коли-небудь зустрічали людей, які в будь-якій ситуації, негативній чи стресовій залишаються спокійні та з посмішкою на обличчі? Ви хотіли бути схожими на них? Хотіли дізнатися в чому їх секрет?
Čytaty latynkoju
🧘🏻 Впав, встав і пішов далі. Як досягти психологічної стійкості?
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🧘🏻 Впав, встав і пішов далі. Як досягти психологічної стійкості?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ви коли-небудь зустрічали людей, які в будь-якій ситуації, негативній чи стресовій залишаються спокійні та з посмішкою на обличчі? Ви хотіли бути схожими на них? Хотіли дізнатися в чому їх секрет?

Матеріал підготовлений спільно з психологічною платформою

Mindly

Наше життя непередбачуване та різноманітне, і дуже часто воно підносить нам неприємні сюрпризи. Неприємні ситуації — це нерви, а нерви — це хвороба, а хвороба — це неприємна ситуація. Ось і виходить замкнуте коло, з якого дуже тяжко вибратися. Тяжко позбутись згубних переконань, яких ми дотримувались так довго. Проте ви не можете дозволити собі жити з ними далі, бо рано чи пізно у вашому житті настане час, коли вам буде потрібна уся сила духу, на яку ви тільки здатні.

Що це таке психологічна стійкість?

Спеціаліст Mindly, отець Андрій Зелінський — політолог, співзасновник Української Академії лідерства, викладач Інституту лідерства та управління УКУ, військовий капелан та автор книг визначає психологічну стійкість, як одну із найважливіших здатностей нашої психіки реагувати на світ навколо нас. Це здатність бачити у викликах можливості, рухатись, розвиватись, досягати власних цілей, реалізувати свою мету і мрію.

Наша психологічна стійкість дозволяє нам не стати заручниками зовнішніх обставин. Кожному із нас доводиться доволі часто зустрічатися із серйозними перешкодами на шляху до реалізації своїх цілей. Світ, у якому ми живемо, не до кінця прогнозований. Щодня з нами трапляються речі, до яких ми можемо бути неготовими, але реагувати у такий спосіб, який дозволяє нам виходити із кожного випробування в кращій формі, аніж ми були до нього, уміння вчитись на власних помилках, не відмовлятися від своєї мрії — все це дозволяє нам забезпечити особливий механізм під назвою психологічна стійкість.

«Бути психологічно стійким — це не просто вистояти, не просто не дозволити негативній ситуацій доторкнутись до себе, а й зробити так, щоб вона сприяла нашому з вами зростанню».

Карантин — перешкода бути психологічно стійкими?

Карантин, ніби летючий змій, непомітно взяв в полон життя людей по всій планеті. Як у такий момент зберігати психологічну стійкість? Спеціаліст Mindly, отець Андрій запевняє, що найважливіше людині усвідомити, що будь-які обставини сприяють подальшому її розвитку.

«Це мій час! Це найкращий час для мого зростання. Я не заручник ситуації, а композитор, який може диригувати симфонію, яка звучить навколо мене».

В житті людини завжди достатньо трагедії. Ми це знаємо ще з історії людства. Завжди життя дає серйозні виклики, але всі вони завжди будуть зустрічатися з нашим ставленням. Наше ставлення є вирішальним механізмом, воно надає значення, смислу та певного сенсу тому, що відбувається навколо нас.

Люди, які вміють знаходити сенс у дуже трагічних подіях, згадаємо Віктора Франкла, з його людиною, яка у пошуках сенсу здолала навіть нелюдські умови концтабору. Згадаємо, багато інших людей, які долали, здавалося б, абсолютно нездоланні виклики, але саме тому, що їхнє ставлення дозволило їм у момент викликів знаходити можливість для розвитку.

Життя — це рух, то стань рухом. Влийся в рух і рухом рухай. Це твоє життя, це твій час, і абсолютно немає жодного значення, що нам демонструють з екранів телебачення. «Моє ставлення є вирішальним». І це одна із складових психологічної стійкості.

Як приборкати психологічну стійкість?

Почати жити тут і зараз

Ця порада, на перший погляд, звучить дуже просто, але насправді це дуже потужний чинник, який здатен запустити механізм психологічної стійкості. Звучить він так: «Треба жити сьогоднішнім днем». Людині властиво постійно піклуватися про своє майбутнє чи про своє минуле. Насправді, це не погана звичка, адже, піклуючись про своє майбутнє, ми можемо вберегти себе від необдуманих кроків, але, як кажуть у народі: «Що занадто, то не здраво».

Іноді трапляється так, що звичайна турбота про своє майбутнє перетворюється на фобію. Людина починає занадто сильно боятися майбутнього та постійно перебувати у неврозі через це. Наприклад, уявимо ситуацію, що на роботі ви отримали від керівництва догану. Ви починаєте малювати в своїй голові картини, як вас вже звільняють, ви залишаєтесь без роботи, у вас немає фінансового забезпечення, вас виселяють з квартири за несплату і далі по сценарію. Чи, коли ви сідаєте у літак, ваше сердце починає скажено колотати, бо ви вже нафантазували собі, як цей літак впаде, бо відмовить якийсь двигун чи ще щось. У цих прикладах ще нічого не сталося, а людина вже починає уявляти собі негативні наслідки.

Не стати заручником своїх переживань про майбутнє — це головний принцип психологічної стабільності. Треба навчитися бути тут і зараз, сприймати емоції, які притаманні даному часі. Це зробити дуже непросто. Щоб освоїти цю техніку потрібні час та терпіння. У момент, коли ви починаєте помічати, що ваші думки стрибнули далеко вперед у можливе негативне майбутнє, зупиніться, зробіть глибокий вдих та спробуйте відчути всю палітру емоцій цього моменту.

Те ж саме з минулим. Минуле може здаватися кращим за сьогодення чи, навпаки, викликати страх, що може знову повторитися, але треба раз і назавжди усвідомити одну просту і водночас складну істину: «Минуле — пройшло, майбутнє — невідоме. У вас є тільки тут і зараз». Для цього потрібен час та бажання.

Змінювати те, що можеш та приймати речі, які неможливо змінити

Перше, що треба усвідомити: ніхто і ніщо ніколи нам з вами у цьому житті не може гарантувати. Гарантії не існує. Більшість людей завжди чекають, що життя буде розгортатися відповідно до їхнього сценарію. Але світ влаштований не так. Треба навчитися з гідністю приймати поразку та будь-які несправедливості життя. Забудьте дитячі казки, де добрі принци та принцеси отримують щасливий кінець, а злі відьми покарані долею.

Життя — несправедливе. Не треба сподіватися, що в один момент до вас прийде рятівник та зробить ваше життя казковим. Людині потрібно усвідомити, що вона має право жити якісно, так як хоче сама, не дивлячись на зовнішні обставини. Тільки вона може писати сценарій власної історії. Усвідомлення того, що гарантій не має, а є тільки власний рух, стає частиною того потужного механізму під назвою психологічна стійкість.

Змінюйте речі, які можете змінити. Та прийміть речі, які змінити не можете. Наприклад, багатьох молодих людей переслідує страх старіння. Вони бояться, що через декілька років стануть не такими здоровими, не таким привабливими, не таким життєрадісними, енергійними і життя скінчиться. Те ж саме зі страхом смерті. Ми можемо сховатися від цього, наносячи на себе омолоджуючі креми, але зупинити цей природній процес ми не можемо. Це треба усвідомити та прийняти. Віднестися до цього по- філософськи.

Не приймати все близько до серця

Більшість новин завжди погані, бо саме такі новини більше всього подобаються публіці. Саме погані новини отримають більше переглядів, тому не потрібно трагедію з екрану чи шпальт газет приймати як власну. Прочитавши погану новину (наприклад, про катастрофу), людина починає відчувати стрес та навіть неусвідомлено проєктувати себе на поганий день.

Або ваш друг розповів вам про хворобу своєї матері, ви сприйняли це дуже близько до серця та весь день думаєте про це. Так, турбота про близьких це дуже важливо. Нормально відчувати біль інших та підтримувати їх у тяжкий час, але не можна дозволити чужій трагедії стати вашою. У вашому житті достатньо власного стресу, тому треба навчитися сприймати все не так емоційно. Навіть особисті проблеми, закиди інших у ваш бік, не повинні зачіпати вашу душу.

Якщо думки інших людей, здатні впливати на ваш настрій, ваші плани, ваші цілі, треба це зупинити. Ким би не була ця людина: батьком, другом, родичем, керівником, її думка — це її думка, заснована на її досвіді. Ваша думка — це ваша думка. Не можна приймати близько до серця думки інших. Тим більше змінюватись заради них. Змінюватись треба тільки заради себе. Запам’ятайте ще одну істину: «Нічого і ніхто не може зупинити вас. Тільки ви самі.»

Налагодити режим дня та позбутися шкідливих звичок

Про роботу над своїми психологічними звичками ми поговорили, тепер настала черга поговорити про наші фізичні звички. Насправді, режим дня — це дуже важлива річ. Для більшості людей того часу, який призначений для роботи, не вистачає і вони забирають час, призначений для відпочинку. Великий відсоток людей страждають від хронічного недосипу. А недостаток сну призводить до психічної дестабілізації. Наш мозок починає гірше працювати, а психологічне здоров’я дуже страждати. Щоб бути в гарній формі — не тільки фізичній, а й психологічній — дуже важливо нормалізувати свій сон.

Те ж саме можна сказати про шкідливі звички. Часто люди, щоб сховатися від реальності та її проблем, починають пити, курити чи вживати різні речовини. Люди п’ють, бо щоразу, коли у них виникає щось погане, вони біжать до спиртного, щоб піти від цієї дійсності. Так виробляється умовний рефлекс. На цей час людина відчуває, що алкоголь допомагає їй в боротьбі з її проблемами, але це тільки міраж. Не можливо мати шкідливі звички та бути психологічно стійким, бо вже їх наявність говорить про зворотне. Починати треба саме з їх ліквідації.

Стати відважним

На останнок, людині треба відважитись на надзвичайно важливий крок: вилізти із власного окопу. Назовні страшно, там можуть стріляти, там може бути війна, там стільки всього відбувається, але залишитись в окопі — це відмовитись від самого життя. Це відчути себе заручником обставин, відчути себе жертвою власної слабкості.

Щоб зберегти цю стійкість, треба любити. Любити життя, радіти дрібницям, дивитись у світ і рухатись. Не відмовляти собі у мріях через зовнішні обставини, мріяти і діяти, відповідно до них. Це ті конкретні кроки, які можуть допомогти нам досягти власних горизонтів. Але все розпочинається із особистої відваги.

Стати психологічно стійким не так просто, але й не складно. Треба тільки почати працювати над собою. Описані вище кроки — це лише верхівка айсбергу, яка здатна направити вас на вірний напрямок, але координати задаєте ви.

Тому прямо зараз подумайте, які шкідливі психологічні звички заважають вам жити? Які згубні переконання заважають вам стати психологічно сильними? І який маленький крок ви можете зробити сьогодні? Прямо тут і прямо зараз.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...