Реклама

🗺️ Як будувати сімейний бізнес та успішно продавати вироби у світі: 7 порад від Enjoy the Wood

Разом із брендом Enjoy the Wood ми підготували кілька порад для молодого бізнесу, як правильно розширювати бізнес, чому важливо розподіляти обов'язки на початку та як завоювати довіру клієнтів.
Čytaty latynkoju
🗺️ Як будувати сімейний бізнес та успішно продавати вироби у світі: 7 порад від Enjoy the Wood
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 🗺️ Як будувати сімейний бізнес та успішно продавати вироби у світі: 7 порад від Enjoy the Wood
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Разом із брендом Enjoy the Wood ми підготували кілька порад для молодого бізнесу, як правильно розширювати бізнес, чому важливо розподіляти обов'язки на початку та як завоювати довіру клієнтів.

    Матеріал підготовлено за підтримки

    Enjoy the Wood

    Enjoy the Wood — це український сімейний бренд, що виробляє та продає товари з дерева. Компанію заснували у 2014 році Ігор та Марина Фостенки, а їхня історія під назвою Enjoy the Wood розпочалася зі звичайної кухонної дощечки з гравіюванням героя відомого телесеріалу, яку вони зробили та виставили на продаж на одному з міжнародних торговельних майданчиків.

    Щоправда, бурхливий розвиток бренду приніс зовсім інший продукт — дерев’яні мапи, які з’явилися завдяки переїзду до нового офісу. У ньому Ігорю не сподобалася порожня стіна у кімнаті, тому він вирішив її прикрасити дерев’яною мапою, яку власноруч виробив за допомогою лазера для вирізання.

    За його словами, ідея перетворити мапу на повноцінний бізнес була спонтанною та виникла у нього з дружиною спільно навіть без чіткого бізнес-плану.

    Ми просто хотіли продавати товар на міжнародному ринку, тому шукали різні варіанти. Тоді якраз була криза у сфері, якою я займався. Побачивши перспективу у напрямку виробів з дерева, ми почали його посилено розвивати. Це була наша спільна ідея з дружиною, тому ми одразу обговорили, що хочемо робити, а чого не хочемо

    Ігор Фостенко, засновник Enjoy the Wood

    Загалом, Ігор вважає сімейний бізнес вдалим рішення, адже у родині існує довіра, тому немає потреби перевіряти свого бізнес-партнера або шукати підводні камені.

    У нас сімейний бізнес. Ми з дружиною і її батьки. Мій батько, брат, двоюрідний брат і інші родичі також працюють у нас. Водночас у нас є ієрархія, я не втручаюся у робочі процеси, мої родичі такі ж працівники, як і інші, і над ними теж є начальство. Важливо розуміти, що такий бізнес нічим не відрізняється від партнерського, тому потрібно навчитися відокремлювати сім'ю від робочих відносин

    Ігор Фостенко, засновник Enjoy the Wood

    ?‍?‍?‍? Порада №1: розподіліть обов’язки

    Щодо сімейних конфліктів, то вони, на думку Ігоря, найчастіше виникають, коли немає чітко розподілених ролей.

    Одним з перших серйозних питань, яке постало в Enjoy the Wood, було відсутність чіткого розподілу, хто і чим займається. Ми не обговорили обов'язки, що викликало певні ускладнення. Коли ж ми нарешті все обговорили, то стало менше розбіжностей. Зараз кожен займається своєю відповідальністю, і всі один одному довіряють. Звичайно, є недоліки. На роботі та вдома завжди обговорюєш роботу, але ми навчилися з цим жити та абстрагуємося від робочих тем

    Ігор Фостенко, засновник Enjoy the Wood

    За досвідом Enjoy the Wood, розподіляти обов’язки варто, ґрунтуючись на сильних сторонах кожного з членів родини, тому наразі обов’язки у сімейному бізнесі розподілені таким чином. Марина Фостенко займається акаунт-менеджментом та працює з менеджерами. Водночас Ігор взяв на себе керівну функцію та більше займається продажами та виробництвом, а також всім, що пов’язано з маркетингом та відділом продажів.

    ? Порада №2: обирайте якісних постачальників

    За шість років Enjoy the Wood, як компанія, виросла у понад 10 разів, розвиваючи справу виключно власними силами. Зараз вироби подружжя Фостенків продаються по всьому світу, найпопулярніші з них — це дерев’яні мапи кількох видів та розмірів трьома мовами на вибір. Клієнт може обрати мапу у різних кольорових варіантів, а також докупити кнопки у вигляді літаків та прапорів країн, щоб позначати місця, які відвідав, або прикріплювати фото з подорожей.

    Щоб досягти такого успіху, на думку Ігоря Фостенко, потрібно якісно будувати процес виробництва, адже компанії постійно стикаються з величезним потоком витрат, які йдуть на маркетинг, обладнання, оренду приміщень та врешті-решт виробництво. Усі мапи Enjoy the Wood створюються з березової фанери на власному виробництві української компанії.

    Загалом, бренд має три різних виробництва, на кожному з яких працює свій начальник, якому довіряє компанія. Також важливо навчитися уважно вибирати постачальників, адже виробництво продукту — це постійна робота та вдосконалення.

    У нас з початку бізнесу є пару кейсів, коли ми мали хороших оптових клієнтів, з якими закінчили роботу, тому що нам доставили матеріал, товар з якого не сподобався клієнту. Зараз це великі компанії, з якими ми могли б співпрацювати, але не працюємо, оскільки на старті ми не простежили за якістю матеріалу від постачальника

    Ігор Фостенко, засновник Enjoy the Wood

    ? Порада №3: доопрацьовуйте вироби

    У 2019 році Enjoy the Wood представив третю версію продукту, яку можна придбати у трьох розмірах: M (60 см на 100 см), L (90 см на 150 см) або XL (120 см на 200 см). Багатошарова дерев’яна мапа має кілька особливостей:

    • мапа ділиться на країни, кожна з них має свій колір і фактуру;
    • з’явилися написи, наприклад назви регіонів і океанів;
    • з’явилася підсвітка.

    Розробка останнього продукту зайняла близько трьох місяців, адже мапу кілька разів переробляли та експериментували з оформленням. Гроші на виробництво зібрали завдяки кампанії на Kickstarter, яка принесла компанії $533 тис. та стала найуспішнішою за історію бренду. До цього Enjoy the Wood вже двічі виставляв мапи на Kickstarter, збиравши $100 тис. та $56,5 тис. відповідно.

    Варто звертати увагу на якість товару. Коли придумуєш нову ідею, то товар хочеться відразу продавати. І ми не завжди ідеально тестували продукт, тому доводилося багато допрацьовувати та покращувати якість. Це завдавало шкоди репутації, проте ми виправляли та покращували

    Ігор Фостенко , засновник Enjoy the Wood

    Ще один плюс мапи — це просте встановлення, для якого не знадобляться спеціальні інструменти та багато часу, адже все необхідне вже знаходиться  в упакуванні. Багато покупців вважають процес встановлення захопливою грою, у якій бере участь вся сім’я, відмічаючи згодом всі країни, що відвідали.

    ? Порада №4: завоюйте довіру клієнта

    Після успіху на Kickstarter компанія розпочала продаж на експорт. Зараз 70% продукції Enjoy the Wood йде на експорт, в основному до США. Після запуску мало хто вірив, що подібний продукт може гарно продаватися в Україні, але виявилося, що це не так. Зараз компанія активно розвиває продаж на місцевому ринку.

    На думку Ігоря, найголовніше для розвитку бізнесу — це довіра клієнтів, адже без довіри люди не будуть купувати в інтернеті, тому варто боротися за кожного клієнта, особливо на початку побудови бізнесу. Зараз Enjoy the Wood має понад п’ять тисяч позитивних відгуків, а середній бал компанії на Facebook дорівнює 4,9 з 5,0.

    Багато людей купують у нас, конкретно шукаючи саме нашу компанію. І все через довіру, бо ми несемо відповідальність за відправку і даємо гарантії. Також ми ніколи не сперечаємося з клієнтами, якщо їм надходить зіпсована посилка. Ми відправляємо ще раз нову і розбираємося вже з поштовими службами. Клієнт не повинен від цього страждати. І коли клієнт отримує якісний продукт та гарний сервіс роботи, то продавати значно легше. Якщо цього немає, то вся реклама і зусилля будуть даремні

    Ігор Фостенко, засновник Enjoy the Wood

    ? Порада №5: аналізуйте ринок перед запуском

    Крім виготовлення виробів з дерева, бренд також займається товарами зі шкіри. Ігор розпочав цей бізнес, бо йому подобалося працювати зі шкірою, проте він не врахував, що у цій сфері дуже велика конкуренція. До того ж ринок виробів зі шкіри дуже складний. Тому, Enjoy the Leather (бренд виробів зі шкіри, заснований подружжям Фостенків) 1,5 року працював у мінус.

    Коли ви думаєте про розширення і хочете міняти нішу, потрібно враховувати, що не обов'язково має бути так, як було з першим продуктом і не треба думати, що ви все знаєте. Кожен новий товар — це нова і непередбачувана історія. Але ми раді, що у нас є це виробництво, воно росте, розширюється, з'являються оптові клієнти. Це посилило нас, хоча протягом якогось часу було тягарем

    Ігор Фостенко , засновник Enjoy the Wood

    ? Порада №6: одразу зареєструйте патенти

    Зі зростанням популярності компанія стикнулася з підробками власного продукту, тому радить вже на початку побудови бізнесу подумати, як надалі захищати свої продукти.

    Поки ваш бізнес маленький та непомітний, то йому майже нічого не загрожує. Проте як тільки проєкт стає успішним, то з'являється багато людей, які просто хочуть вкрасти ваш продукт. Патенти — це тривала робота. Потрібно витратити близько 8-10 місяців і зібрати багато документів, але воно того варте. Ми намагаємося всі наші товари і вироби патентувати, щоб не було історій з копіюванням товару і крадіжкою ідей

    Ігор Фостенко, засновник Enjoy the Wood

    ? Порада №7: не забувайте про благодійність

    Цього року Enjoy the Wood запустив благодійний проєкт: висадити 12 тисяч дерев по всьому світу за рік. Така кількість дерев допоможе компенсувати до 3 млн кг вуглекислого газу (CO2), який забруднює планету.

    За словами Ігоря, компанія давно шукала можливість висаджувати дерева. Але всі варіанти, які пропонували бренду, були або занадто дорогими, або місця під висадку не підходили, бо дерева там рубають для бізнесу. Ціль акції Tree-Nation, у якій бере участь Enjoy the Wood, — зупинити кліматичні зміни, компенсувавши викиди СО2 в повітря.

    Взагалі, ми вважаємо, що благодійність — це одна зі складових бізнесу. Ми не тільки дерева висаджуємо, але допомагаємо дітям і лікарням. Іноді проводимо акції, коли гроші від продажів передаємо різним людям, які цього потребують

    Ігор Фостенко, засновник Enjoy the Wood

    Купуючи товари Enjoy the Wood, клієнти автоматично стають учасниками акції, адже частину коштів з продажів EnjoyTheWood інвестуватиме у висадку дерев.

    Проходьте також тест — «Вгадай країну за мапою? Тест: вгадай країну на мапі», аби дізнатися, чи не позабували ви за час карантину, де знаходяться найцікавіші країни світу.

    Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

    Share
    Написати коментар
    loading...