Реклама

💸 В Україні вводять в обіг нову монету номіналом в 10 гривень — вже з 3 червня

Нові монети замінять відповідні банкноти, які потім поступово зникнуть з обігу.
Čytaty latynkoju
💸 В Україні вводять в обіг нову монету номіналом в 10 гривень — вже з 3 червня
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 💸 В Україні вводять в обіг нову монету номіналом в 10 гривень — вже з 3 червня
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Нові монети замінять відповідні банкноти, які потім поступово зникнуть з обігу.

Нові 10 гривень

Заміна відбудеться у рамках оновлення банкнотно-монетного ряду гривні, що розпочали у 2014 році. Введення в обіг нових обігових монет номіналом 10 гривень завершить цей процес. Через зміни номінальний ряд гривні скоротиться до 12 номіналів, серед яких 6 монет (10 та 50 копійок, 1, 2, 5 та 10 гривень) і 6 номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 та 1 000 гривень).

У Національному банку України зазначають, що таке співвідношення є не лише зручним для здійснення розрахунків і задовольняє потреби української економіки в готівці, але й відповідає практиці провідних центральних банків (Канади, Великобританії, Австралії, Данії, Угорщини, Чехії, Японії та інших країн).

Заміна обумовлена тим, що монети мають значно більшу тривалість життя, ніж їх паперовий еквівалент. Монети перебувають в обігу близько 20-25 років, в той час коли банкноти можна використовувати лише 1-2 роки.

Читайте також: 💰 Нацбанк знизив облікову ставку до 8% — що це означає

Також таке рішення дозволить державі заощадити близько 1 мільярд гривень, оскільки не треба буде додруковувати нові банкноти.

Вже з 3 червня монети номіналом 10 гривень стануть дійсним платіжним засобом на території України, ними можна вільно розрахуватися в торговельній мережі або здійснювати операції в банках.

На першому етапі в НБУ планують увести в обіг понад 5 мільйонів нових монет. Поступово — у результаті природного зношення — 10-гривневі банкноти будуть замінюватися в обігу монетами. Обмінювати банкноти не потрібно — вони також залишаться законним платіжним засобом в Україні, просто поступово їх ставатиме все менше.

Також у Національному банку зазначили, що станом на 1 квітня поточного року в обігу перебувало 179,3 мільйона банкнот номіналом 10 гривень.

Раніше ми вже писали? 1000 гривень номінували на найкращу банкноту року, як 1000 гривень номінували на найкращу банкноту року.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...