Реклама

😷 Як віднайти життєвий баланс в умовах тотальної невизначеності та карантину

Останні зміни у світі тримають нас у стані невизначеності. Карантин, мінливі умови сьогодення, перехід на віддалений режим роботи та самоізоляція не додають впевненості у собі, а дезорганізують та, здебільшого, вводять у паніку. У таких напружених умовах важливо вміти створювати та підтримувати баланс. Тому перше, що варто зробити — заспокоїтись та повернути собі емоційну стабільність.
Čytaty latynkoju
😷 Як віднайти життєвий баланс в умовах тотальної невизначеності та карантину
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 😷 Як віднайти життєвий баланс в умовах тотальної невизначеності та карантину
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Останні зміни у світі тримають нас у стані невизначеності. Карантин, мінливі умови сьогодення, перехід на віддалений режим роботи та самоізоляція не додають впевненості у собі, а дезорганізують та, здебільшого, вводять у паніку. У таких напружених умовах важливо вміти створювати та підтримувати баланс. Тому перше, що варто зробити — заспокоїтись та повернути собі емоційну стабільність.

Зараз, коли можливість фізичного руху обмежена, у нас з’явився час проаналізувати своє життя та опрацювати ті сфери впливу, які раніше  залишалися поза нашою увагою. Ситуацію з карантином можна сприймати не як кінець світу, а як челендж, що мотивує до змін та самовдосконалення. У цьому нам допоможе усвідомлене самоспостереження на усіх рівнях:

  • фізичному (дієта, спорт);
  • душевному (відпочинок, підтримання стосунків з іншими людьми);
  • інтелектуальному (читання, навчання, курси);
  • духовному (медитація, наставництво);
  • особистого життя та рівні самоідентичності (хто я є?).

Адже в умовах самоізоляції ми всі отримали змогу залишитись з самим собою наодинці та почати краще розуміти себе. Тут у нагоді стануть такі інструменти, як спіральна динаміка Грейвза, колесо життєвого балансу та піраміда логічних рівнів Ділтса. Коротко зупинимось на кожному з них:

Спіральна динаміка

Це одна з найкращих моделей, яка допомагає визначити пріоритети, вирішуючи  завдання, пов’язані з навчанням та управлінням. Людина у своїх щоденних рішеннях керується глибинними образами мислення, які ще називають мемами. Існують вісім мемів:

  • бежевий (виживання, інстинкти);
  • фіолетовий (містичні та етнічні вірування);
  • червоний (влада, бунтарство, егоїстичні прояви);
  • синій (законність, честь, благодійність);
  • оранжевий (амбіції, зміни, конкуренція);
  • зелений (відносини, толерантність, відкритість);
  • жовтий (адаптивність, самоорганізація, свобода);
  • бірюзовий (глобальність, динамічний розвиток, порядок) тощо.

Меми формують наші основні життєві пріоритети та впливають на поведінку. Саме з поведінки ми й можемо визначити, який мем на даний момент керує людиною. Як тільки ви починаєте розуміти, на якому рівні перебуваєте самі, і на якому інші люди — ви бачите, хто вас гальмує своїм мисленням, а хто рухає вгору; що спонукає до зростання, а що рано чи пізно призведе до кризи.

Колесо життєвого балансу

Це найбільш дієва коучингова вправа, що дозволяє проаналізувати усі сфери вашого життя. Візьміть аркуш паперу та зробіть всередині крапку, а потім проведіть 8 променів від неї, аби можна було утворити 8 рівних секторів: здоров’я, фінанси, кар’єра, особистісний ріст, духовний розвиток, оточення, стосунки, подорожі та хобі, тощо. Крапка в центрі буде точкою відліку — початком (0 балів), остання поділка є максимальною (10 балів).

Прислухайтесь до себе. На якій відмітці ви себе відчуваєте? Яким є ступінь вашої задоволеності? Зробіть позначку у кожному секторі. Заштрихувавши певні зони, зверніть увагу саме на ті сфери, які потребують доопрацювання, щоб отримати в результаті гармонійне коло. Далі для кожної сфери пропишіть цілі та завдання. Вправа дозволяє краще зрозуміти себе та свої бажання, а також створити умови для балансування на усіх рівнях.

Піраміда Ділтса

Це універсальний інструмент, який допомагає проаналізувати ситуацію, у якій ми знаходимося, та виробити стратегію змін, яка б дозволила нам трансформуватися і досягти якісно нового рівня. Піраміда Ділтса має шість логічних рівнів:

  • перший – оточення;
  • другий – поведінка;
  • третій – здібності, уміння, можливості;
  • четвертий –  цінності, переконання;
  • п’ятий –  ідентичність;
  • останній рівень – місія.

Наприклад, якщо ми запитуємо себе «Чому ми маємо те, що маємо?», то відповідь слід шукати рівнем вище, тобто «Що ми робимо?». Якщо нас не влаштовує те, що ми робимо — шукаймо відповідь на рівні поведінки: «А як ми це робимо? Якщо нас не влаштовують наші здібності, уміння та можливості, тоді шукаємо розв’язок на рівні цінностей і переконань: «Чому ми це робимо?». Якщо нас не влаштовують наші цінності та переконання (те, чому ми вчиняємо саме так?) — відповідь знаходиться на рівні ідентичності: «Хто я? Яка в мене особистість? Які функції та ролі я виконую?». Якщо нас не влаштовують наші соціальні ролі, тоді ми звертаємося до найвищого рівня (рівень місії): «Навіщо я все це роблю? Яке все це має значення?». Це духовний рівень, який забезпечує перехід особистості до зв’язку з більш масштабними системами: сім’я, фах, суспільство, планета, Всесвіт. Отже, для аналізу будь-якої життєвої ситуації слід піднятися рівнем вище, адже суть знаходиться за межами існуючої системи.

Після того, як ви подивились на себе зі сторони та визначилися з цілями, пропоную кілька порад, які допоможуть збалансувати себе на усіх рівнях та організувати життєвий простір так, щоб в ньому було зручно жити, працювати та розвиватися в умовах самоізоляції:

Прийняття. Прийміть невизначеність як даність. Піддаючись емоціям, ви витрачаєте ресурси на боротьбу з собою та обставинами, які вам непідвладні. Раніше ви постійно перебували у минулому або у майбутньому. Наразі можливості планування обмежені одним днем — теперішнім. Тому плануйте, перебуваючи у моменті, і використовуйте те, що маєте сьогодні.

Конкретика. Дайте своєму мозку максимальну конкретику. Тут і зараз існуєте ви, ваш бізнес або робота, ваші досвід і знання, а також можливість діяти. Так ви знову відчуєте себе господарем становища і знизите рівень тривоги.

Режим дня. Прокидайтесь завчасно та розпочинайте свій день так, наче ви збираєтесь на роботу до офісу. Дисципліна допоможе не тільки підвищити працездатність, але й обдурити мозок. Адже звички, які створювались протягом довгого проміжку часу до карантину міцно вкорінилися у виді нейронних зв’язків і асоціюються зі звичними для нас умовами життя (зоною комфорту).

Соціалізація. Підтримуйте персональні контакти з колегами через онлайн-засоби комунікації. Це допоможе соціалізуватися та підтримувати мотивацію попри самоізоляцію.

Зосередженість. Інформаційний вир збиває з пантелику. Однак, практикуйте повне занурення у кожну задачу. Якщо складність завдання сильно перевершує ваші вміння — це область стресу. Якщо ви вмієте набагато більше, ніж потрібно зробити — це область нудьги. Балансуючи між стресом і нудьгою, ви зможете повністю зануритися в роботу і не відволікатися на подразники.

Розмежування. Віддалена робота розмиває межі між домашніми та робочими справами. Тому, є сенс, по можливості, мінімізувати робочі задачі у неробочий час та вихідні.

Антистрес. Хронічний стрес впливає на психічне здоров’я. Навчіться усвідомлювати свої емоції та знижуйте рівень напруги за допомогою фізичних вправ, релаксації, позитивних ритуалів — занять для тіла і душі. Це також підвищить ще й здатність до концентрації.

Хобі. У вільний від роботи час приділяйте час хобі, це те, що вас наповнить позитивом та дасть нові сили.

Тиша. «Цифровий детокс» — це не тільки сучасний тренд, але й необхідність. Вимикаючи телефон та інтернет ви заспокоюєтесь, перемикаєтесь на життя поза виром інформації, можете зосередитись на собі.

Бачення. Пам’ятайте, карантин – тимчасовий захід. А ваші інтереси та цілі наповнює життя сенсом. Якщо чіткого уявлення немає, настав момент знайти те, що подобається по справжньому, і поставити мету у цьому напрямку. Так, самоізоляція може стати для вас своєрідним перезавантаженням.

Тож сприймайте даний час як нову можливість. Адже непередбачувані обставини підштовхують нас до нових рішень та роблять нас сильнішими.

Читайте також 8 порад, як вижити під час карантину? Як вижити під час карантину — 8 порад з фільмів про епідемії та апокаліпсис, з фільмів про епідемії та апокаліпсис.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...