Реклама

💊 Нідерландські вчені, можливо, знайшли антитіла проти коронавірусу (але це не точно)

Щоправда, препарат ще повинні протестувати на людях, а також його мають оцінити інші експерти перед тим, як матеріал буде опублікований в журналі Nature.
Čytaty latynkoju
💊 Нідерландські вчені, можливо, знайшли антитіла проти коронавірусу (але це не точно)
  1. Головна
  2. Техно
  3. 💊 Нідерландські вчені, можливо, знайшли антитіла проти коронавірусу (але це не точно)
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Щоправда, препарат ще повинні протестувати на людях, а також його мають оцінити інші експерти перед тим, як матеріал буде опублікований в журналі Nature.

Науковці з медичного центру Університету Еразмус у Роттердамі (Нідерланди) і Університету міста Утрехт опублікували дослідження про знаходження антитіл, що здатні блокувати віруси SARS1 і SARS2.

Одним з авторів дослідження є професор клітинної біології Френк Гросвельд, з ним разом у роботі брали участь ще 10 науковців. Вони стверджують, що знайшли антитіла до SARS2, коронавірусу, який викликав нинішню пандемію (COVID-19). Щоправда, препарат ще повинні протестувати на людях, а також його мають оцінити інші експерти перед тим, як матеріал буде опублікований в журналі Nature.

Про журнал

Nature — найпрестижніший науковий журнал світу. Критерії відбору статей у Nature надзвичайно жорсткі. Більшість статей навіть не доходять до стадії рецензування, оскільки результати досліджень повинні пропонувати вагомий прогрес у якійсь галузі науки. Саме в Nature були опубліковані статті: про відкриття рентгенівських променів, про відкриття нейтрона та багато інших.

Дослідження присвячено антитілам, які виділили ще до нинішньої пандемії та які перехресно реагували (наукове визначення відштовхування чужорідної речовини) з різними коронавірусами. Загалом, антитіла запобігають інфікуванню вірусом та допомагають виявити віруси.

Як виявили антитіла

Близько 15 років тому Гросвельд розпочав власне дослідження антитіл людини (білків, вироблених у відповідь на антигени, такі як віруси). Це призвело до створення компанії Erasmus MC: Harbor Antibodies BV з філіями у Шанхаї, Бостоні та Роттердамі, де знаходиться відділ інновацій. В основному, вони працюють над антитілами для лікування пухлин.

Нещодавно науковці з Erasmus MC: Harbor Antibodies BV разом з відділенням дослідження вірусів та відділом вірусології факультету ветеринарної медицини Утрехтського університету приєдналися до європейського проекту: ZAPI (Zoonosex Anticipation and Preparedness Initiative).

Його метою було виявити антитіла проти MERS, SARS та іншого гонконгського коронавірусу (OC-43). У цьому проєкті науковці знайшли антитіла, які перехресно реагували з цими трьома різними вірусами та не давали ними заразитися.

Також ми зберегли з попереднього дослідження антитіла, які не реагували з усіма трьома мутаціями, але реагували з SARS1. Коли спалахнув SARS2, ми негайно перевірили, чи реагують ці антитіла на SARS2.

Френк Гросвельд

Що далі

Наразі науковці намагаються долучити до своєї роботи фармацевтичну компанію, яка зможе виробляти антитіла в промислових масштабах, як ліки. До цього препарат має пройти масштабне тестування і перевірку на токсикологічні властивості.

На додаток до розробки лікарського засобу, науковці планують використовувати антитіла для виробництва експрес-тесту, який кожен може зробити вдома, щоб легко дізнатися, чи є у нього коронавірус.

Різниця між ліками та вакцинами

За словами Гросвельда, винайдені антитіла допоможуть людям одужати, але у випадках пандемії, важливіше ефективна профілактика. Якщо вакцина створює так звані клітини пам’яті, які запобігають проникнення вірусу, то антитіла діють виключно як ліки, тому пацієнт не виробляє антитіла самостійно.

Що таке коронавірус

COVID-19 або просто коронавірус — респіраторний вірус, що може спричинити хворобу різної тяжкості: від звичайної застуди до тяжкої респіраторної хвороби.

Вірус пішов від китайського міста Ухань (провінції Хубей) і зараз розповсюдився на Європу. Нині зафіксовано понад 170 тисяч випадків хвороб у світі

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...