Реклама

📱 Міністр показав як виглядатиме електронний паспорт у застосунку «Дія»

Застосунок «Дія», так звана «держава в смартфоні», продовжує розвиватися. Наступним документом, який обіцяють оцифрувати, стане паспорт. Дивіться, який дизайн електронного паспорта пропонують розробники.
Čytaty latynkoju
📱 Міністр показав як виглядатиме електронний паспорт у застосунку «Дія»
  1. Головна
  2. Техно
  3. 📱 Міністр показав як виглядатиме електронний паспорт у застосунку «Дія»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Застосунок «Дія», так звана «держава в смартфоні», продовжує розвиватися. Наступним документом, який обіцяють оцифрувати, стане паспорт. Дивіться, який дизайн електронного паспорта пропонують розробники.

Що таке «Дія»

«Дія» — це цифрова платформа, за допомогою якої згодом можна буде отримати будь-яку державну послугу онлайн. Зараз уже доступний застосунок для смартфонів, де будуть працювати електронні версії всіх документів та будуть доступні дані про вас зі всіх державних реєстрів.

Наразі «Дія» є корисною лише для автовласників та водіїв, адже єдиними доступними документами є водійське посвідчення та техпаспорт.

Де завантажити застосунок «Дія»

Застосунок доступний як для власників iOS, так і Android. У нього також є окремий сайт.

До речі, застосунок знаходиться? Застосунок «Дія» посів 1 місце в українських App Store та Play Market: понад мільйон завантажень у топі завантажень на обох системах в Україні.

Електронний паспорт

Як ми раніше повідомляли? Електронні паспорти запрацюють у додатку «Дія» наприкінці лютого, вже наприкінці лютого у застосунку з’явиться електронний паспорт. Вчора міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров опублікував можливі варіанти дизайну електронного паспорта:

Варіанти дизайну електронного паспорта в застосунку «Дія»

 

На лицевій стороні документа буде видно фото, ПІБ та його номер. Всі інші дані будуть доступні за додатковим натисненням. Дизайн електронного паспорта розробив дизайнер Spiilka Design Buro Володимир Смірнов.

Оригінальність документа визначатиметься QR-кодом, який створюється кожні 3 хвилини. У момент створення застосунок звертається до реєстру та підтверджує чинність документа. За це час поліцейський або інша особа, що перевіряє ваш документ, має відсканувати код.

Для чого буде корисний електронний паспорт?

За допомогою паспорта в смартфоні у нас з вами буде можливість пересуватися країною на потягах та літаках, ідентифікувати особистість у державних установах, отримувати посилки (і ще багато життєвих ситуацій)

Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації України

Ось перелік ситуацій, в яких ви зможете скористатися електронним паспортом:

  • під час поїздок залізничним або повітряним транспортом у межах країни
  • на пошті
  • під час медичного обслуговування, банківських операцій
  • коли треба пред’явити правоохоронним органам та поліцейським документ, що посвідчує особу
  • під час отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг
  • при вході до адміністративних будівель
  • у разі повернення сплаченої за товар грошової суми
  • коли захочете придбати алкогольні, слабоалкогольні напої, вина столові або тютюнові вироби і треба буде підтвердити вік

Проте, електронний паспорт наразі не скасує необхідність отримувати чи замінювати звичайний. Також ви не зможете подорожувати за кордон за допомогою паспорта в смартфоні, навіть у ті країни, куди можна потрапити за ID-карткою.

Кому буде доступний електронний паспорт

За словами проджект-менеджера застосунку «Дія» Володимира Брусіловського, електронний паспорт від початку зможуть використовувати понад 18 мільйонів громадян — це ті люди, які оформили паспорт у вигляді ID-картки чи біометричний закордонний паспорт.

Якщо ж у вас немає ні того, ні іншого, для паспорта у смартфоні потрібно буде щось із цього отримати.

Доступ до яких документів буде доступним пізніше?

На сервісі державних послуг обіцяють, що в лютому також у застосунку будуть доступні цифровий поліс страхування авто та цифровий студентський.

У березні за допомогою мобільного застосунку можна буде отримати доступ до штрафів на авто, цифрового податкового номеру та ваших даних з реєстрів.

За словами розробників, також на порталі «Дія» найближчим часом з’являться ще такі послуги:

  • Реєстрація ФОП та інші послуги для підприємців
  • Кабінет забудовника — розділ для отримання дозволів на будівництво та інших послуг, пов’язаних із забудовою
  • єМалятко — для новоспечених батьків

Усього в застосунок планують перевести до 2000 послуг до 2024 року включно з е-Пенсією, ID-карткою та іншими. Крім цього, в планах міністерства — е-Резидентство за прикладом Естонії. Ця послуга дозволить іноземцям реєструвати компанії в Україні та керувати ними дистанційно.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...