Реклама

💰РРО для ФОП, кешбек, онлайн-сервіси податкової та коли запрацює — відповіді глави ДПС

26 листопада голова Державної податкової служби України Сергій Верланов зустрівся в UNIT.City з представниками IT-бізнесу та відповів на питання стосовно РРО для ФОП, кешбеку, цифровізації податкової та коли все запрацює.
Čytaty latynkoju
💰РРО для ФОП, кешбек, онлайн-сервіси податкової та коли запрацює — відповіді глави ДПС
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 💰РРО для ФОП, кешбек, онлайн-сервіси податкової та коли запрацює — відповіді глави ДПС
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
26 листопада голова Державної податкової служби України Сергій Верланов зустрівся в UNIT.City з представниками IT-бізнесу та відповів на питання стосовно РРО для ФОП, кешбеку, цифровізації податкової та коли все запрацює.

На початку зустрічі глава податкової Сергій Верланов попередив, що не відповідатиме на політичні питання, бо за них відповідальний другий заявлений спікер.

Ним був заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Дмитро Романович, який на зустріч не з’явився. Тому питання про п’яту групу ФОП та майбутнє оподаткування IT-галузі залишилися без відповіді.

Розвиток податкової служби

За словами Верланова, вони сприймають податкову службу як fintech-компанію, що надає сервіс 5 млн клієнтів, з яких 1,8 млн — це ФОП. Керівництво податкової ставить перед собою завдання змінити процеси так, щоб клієнти могли сплатити податки та подати звіт просто зі свого смартфону.

Для цього потрібно вирішити питання з книгою доходів, яка залишається єдиним аналоговим документом, що існує тільки у паперовому вигляді. Ми будемо це змінювати. Можливо, переведемо книгу в електронний формат або повністю відмовимося від неї

Сергій Верланов

Як пояснює глава ДПС, незручність онлайн-кабінету податкової випливає з того, що у державному секторі технічне завдання IT-рішень базується на нормативно-правових актах.

Так і виходить, що процес створення сервісів складається на 95% з роботи над функціональністю, яка прописана в актах, та лише 5% приділяється зручності користування.

Які функції будуть у податковому кабінеті

  • РРО у смартфоні;
  • аналітичні сервіси (планується розробка);
  • сплата податків;
  • подання звітності у зручній формі;
  • замовлення та отримання довідок;
  • онлайн-консультації;
  • push-up нагадування про звітність та заборгованість.

РРО для 3 групи ФОП

Окрім можливого введення п’ятої групи та майбутнього оподаткування ФОП, представників IT-сфери найбільше цікавило питання запровадження касових апаратів для 3-ої групи.

Нещодавно сам Верланов в інтерв’ю заявив?‍? ФОПам третьої групи потрібен РРО у разі операцій з платіжними картками (оновлено), що ФОП третьої групи повинні будуть використовувати РРО навіть при безготівкових переказах. Це спричинило хвилю обговорень у соцмережах, хоча пізніше цю інформацію спростували.

На зустрічі глава податкової запевнив, що закон про РРО не поширюється на ФОП третьої групи, які отримують гроші з банківських рахунків. А стосовно переказів через Приват24 та Monobank, які покриті банківською таємницею, то податкова не має права їх контролювати.

Тож люди мають самі визначити, чи підлягає їхній переказ оподаткуванню та чи потрібно його подавати у декларацію. Якщо так, то з цих коштів має бути сплачено податок у розмірі 18% + 1,5%.

У випадку, якщо клієнт у касі банку перерахував кошти на підприємницький рахунок продавця, застосовувати РРО та відправляти чеки клієнтові також не потрібно.

Кешбек

Найбільш скандальним пунктом закону про РРО став кешбек, суперечки навколо якого не вщухають досі. Суть кешбеку в тому, що коли покупець придбав товар або послугу на суму понад 850 грн, він може перевірити чек на спеціальному сайті. Якщо чек виявиться не фіскальним (тобто, дані про продаж товару не надіслані до податкової служби), то клієнт має право подати скаргу через власний е-кабінет (анонімним залишитися не вийде) та повернути 100% вартості придбаних товарів або послуг. Гроші надійдуть покупцю лише після сплати штрафу продавцем.

У податковій пояснюють, що головна мета кешбеку — це знизити ризики невидачі чеків та зменшити кількість відвідувань податковими інспекторами.

Податкова у смартфоні означає, що не тільки громадяни, але і податкові інспектори, зможуть вирішити всі питання онлайн

Сергій Верланов

Терміни запуску кешбеку та РРО

У законі про РРО чітко прописані дедлайни, які податкова не збирається порушувати. Спіймати нечесного продавця та отримати кешбек можна буде не раніше 1 жовтня 2020 року.

Ми презентуємо перший прототип РРО презентують 1 січня 2020 року. 19 січня будуть опубліковані нормативні акти, які можна вважати технічним завдання до розробки РРО, а 19 квітня всі, хто вже використовує касові апарати, зможуть перейти на РРО

Сергій Верланов

1 жовтня 2020 року на РРО перейдуть ризикові груп бізнесу, до яких входять ФОП, що торгують ювелірними виробами, фармою та окремими видами автозапчастин.

З початку 2021 року на РРО повинні перейти всі ФОП 2 та 3 групи, які мають це зробити за КВЕД.

Відкрите API

Верланов підкреслив, що податкова зробить відкрите API, щоб будь-яка компанія мала змогу зробити РРО та продати його на ринок. Водночас, держава має надати власне безкоштовне рішення РРО для бізнесу.

Вже у травні великі ритейли зможуть позбавитися від паперового чека. Наприклад, ви завантажуєте додаток, йдете у магазин, обираєте продукти та одразу їх скануєте через смартфон. На виході вам потрібно лише пробити картку лояльності на касі та вийти з магазину з покупками

Сергій Верланов

Перший реліз додатку «Дія»

За словами Верланова, у першому релізі додатку мають представити три продукти: електронні водійські права, електронний техпаспорт, а разом із ними ідентифікаційний код.

Реєстр ідентифікаційних кодів — це найбільш актуальна та повна база громадян України. Якщо ви працюєте, то щоквартально роботодавці здають по вас звіт, а держава бачить, що ви існуєте

Сергій Верланов

У другому релізі запланована реєстрація ФОП. Наразі його можна зареєструвати онлайн, але з великими труднощами. Після вирішення проблеми з книгою доходів цей процес стане доступний за кілька кліків у смартфоні. Такою ж простою через додаток має стати, на думку Верланова, і ліквідація ФОП.

Раніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів? Електронні водійські права запрацюють у середині грудня, що перший реліз додатку «Дія» планують представити під час презентації «100 днів уряду», яка пройде у середині грудня.

Цифровізація держави

Наразі в Україні можна отримати ЕЦП, Mobile ID та BankID, але впровадити їх масово, на думку Верланова, дуже важко.

Це можливо було зробити у 2004 році, якби всі при купівлі першого телефону брали SIM-карти за паспортом

Сергій Верланов

Цікаво, що голова податкової вважає хибним використовувати Естонію, як приклад електронної держави для наслідування Україні. За його словами, варто зважати, що в Естонії проживає 700 тисяч повнолітніх людей, а в Україні — 30 мільйонів. Верланов впевнений, що балтійську країну скоріше можна порівняти зі Львівською областю, в межах якої можна швидко запровадити електронну ідентифікацію за допомогою однієї IT-компанії.

Share
Написати коментар
loading...