Реклама

🧚 YouTube змінює умови для дитячого контенту. Що це означає

YouTube вводить обов'язкове маркування відео для дітей. Воно урізує купу функцій, погіршує монетизацію і робить заробіток на дитячому контенті складніше в цілому. Про зміни та що вони означають для ринку розповідає маркетолог Дмитро Бурковецький у своїй колонці.
Čytaty latynkoju
🧚 YouTube змінює умови для дитячого контенту. Що це означає
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 🧚 YouTube змінює умови для дитячого контенту. Що це означає
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
YouTube вводить обов'язкове маркування відео для дітей. Воно урізує купу функцій, погіршує монетизацію і робить заробіток на дитячому контенті складніше в цілому. Про зміни та що вони означають для ринку розповідає маркетолог Дмитро Бурковецький у своїй колонці.

В чому справа

У США існує COPPA — закон про захист конфіденційності дітей в Інтернеті. Він обмежує збір персональної інформації дітей молодше 13 років особами або організаціями під юрисдикцією США.

Щоб його дотримуватися, YouTube зобов’язав позначати всі відео як зроблені для дітей чи ні — незалежно від того, в якій країні ви перебуваєте. У США діти — це люди до 13 років, але YT радить брати до уваги ще й закони вашої країни.

І що тепер

Треба обов’язково вибирати, для якої аудиторії зроблений контент. Це можна зробити на рівні каналу або відео.

Починаючи з січня, якщо вибрати дітей на рівні відео, то у нього зникнуть:

  • коментарі,
  • персоналізована реклама,
  • підказки,
  • кінцеві заставки.

Якщо вибрати дітей як аудиторію для всього каналу, то у нього пропадуть:

  • історії,
  • спільнота,
  • підписка на повідомлення про нові відео,
  • можливість зберігати відео в плейлисти та «Переглянути пізніше».

Заробляти на дитячому контенті стане складніше, адже багато функцій буде прибрано вкупі з персоналізованої рекламою. YouTube в офіційному відео підтверджує: «Дохід деяких авторів може знизитися».

Що робити

Щоби зрозуміти, для кого ваш контент, YT радить подумати про наступне:

  • тема відео;
  • чи будуть дивитися відео в першу чергу діти;
  • чи знімаються в ролику юні актори або моделі;
  • чи є в відео популярні серед дітей персонажі, зірки або іграшки;
  • чи говорять в відео простою мовою, зрозумілою для дітей;
  • чи є в ролику активності, які цікаві дітям;
  • чи є в відео пісні, розповіді або вірші для дітей;
  • будь-які додаткові ознаки, що можуть допомогти визначити аудиторію відео.

YouTube використовуватиме спеціально навчені алгоритми, щоб визначати відео для дітей, але сервіс все одно радить вказувати аудиторію відео самостійно. Це пояснюється тим, що автоматична оцінка не ідеальна.

Читайте також: YouTube Kids в Україні: які можливості надає новий застосунок

Що кажуть блогери

Блогери відреагували на зміни на YouTube неоднозначно. Вони занепокоєні як проблемами з монетизацією, так і тим, що їхні відео можуть помилково бути позначеними такими, що призначені для дітей:

Переклад: Нові правила YouTube, пов’язані з COPPA, вже працюють — більша частина мого каналу автоматично позначена як «для дітей» через покемонів та персонажів мультфільмів. Це означає, що 60-90% мого доходу зникне. Дуже круто. Дякую, YouTube. Це знищить мій канал.

Але далеко не всі так сприймають ці зміни. Наприклад, популярний блогер та аніматор Арін Гансон, відомий за ютуб-каналом Egoraptor, написав твітер-тред стосовно оновлень. Приводжу його переклад:

Зміни на YouTube стосовно дитячого контенту

COPPA — це не новий закон, він існує з 1998 року. Те, про що ви недавно почули, це штраф Google на 170 мільйонів доларів за його порушення. 1 січня — це день, коли Youtube повинен мати потрібну функціональність, щоб уникнути порушення COPPA знову. COPPA — це закон, який забороняє компаніям збирати дані про дітей віком 13 років та молодше. YouTube робив це за допомогою своєї автоматизованої рекламної системи. Вони не захищали дітей від неї. Федеральна торгова комісія США сказала їм, що так більше не можна.

Youtube надає функцію для самостійного контролю контенту авторами. Також він впроваджує алгоритми автоматичного вибору орієнтованого на дітей контенту та вилучення його з процесу збору даних. Тобто, це втрата монетизації. Якщо ваше відео позначено алгоритмом як призначене для дітей, ви зможете надіслати його для ручної перевірки. І більш ніж ймовірно, якщо ваше відео не є ВИКЛЮЧНО орієнтованим на дітей, воно буде схвалено для монетизації.

Люди бояться того, що COPPA є федеральним законом і має мінімальний штраф у розмірі 42 тис. доларів США, пов'язаний з його порушенням за кожне відео. Річ у тому, що як творець ви не порушуєте COPPA, а Google. Це не ви збираєте дані про неповнолітніх, а YouTube. Інший страх в тому, що значення терміну «орієнтовано на дітей» настільки широке, що будь-який контент може бути під загрозою.

Але, по-перше, єдиний ризик — втрата монетизації на YouTube (оскільки ваше відео потенційно змусить YouTube порушити COPPA). По-друге, Youtube зацікавлений в буксуванні цього процесу. Якщо він почне вимикати монетизацію на кожному відео, Google не зароблятиме з Youtube взагалі. Вони не зацікавлені в демонетизації відео, яке ви або хтось може аргументувати як орієнтоване на дорослих. Мені сказали, що з каналами, яким загрожує демонетизація, вже зв’язалися, оскільки Youtube сприймає це все дуже серйозно. Зрештою, це коштувало їм 170 мільйонів.

Отже, якщо ви створюєте контент, і ви можете пояснити, що він не орієнтований на дітей (навіть якщо це мультфільм, ігри тощо), вам не загрожує демонетизація. Можливо, вам доведеться вручну переглянути частину свого вмісту або навіть більшу його частину, але ви в безпеці.

Більше деталей

Офіційне відео YouTube:

 

Стаття «Як визначити, що контент призначений для дітей».

Share
Написати коментар
loading...