Реклама

🚑 У Києві створять платформу «зеленої хвилі» – вона забезпечить пріоритетний проїзд спецтехніки

Тестовий запуск пілотної платформи планується на початку 2020 року. Вона забезпечить безперешкодний проїзд для спецтранспорту та дозволить оптимізувати дорожній рух таким чином, щоб швидка та інший спеціальний транспорт завжди мали зелене світло.
Čytaty latynkoju
Unsplash
🚑 У Києві створять платформу «зеленої хвилі» – вона забезпечить пріоритетний проїзд спецтехніки
  1. Головна
  2. Місто
  3. 🚑 У Києві створять платформу «зеленої хвилі» – вона забезпечить пріоритетний проїзд спецтехніки
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Тестовий запуск пілотної платформи планується на початку 2020 року. Вона забезпечить безперешкодний проїзд для спецтранспорту та дозволить оптимізувати дорожній рух таким чином, щоб швидка та інший спеціальний транспорт завжди мали зелене світло.

Над створенням платформи для розумного міста, яка буде виконувати завдання щодо оптимізації трафіку та забезпечення пріоритетного проїзду спецтехніки, працює компанія GlobalLogic.

пріоритетний проїзд

Пріоритетний проїзд

Якщо подивитися на рух спецтранспорту по місту, то є велике поле для оптимізації. На жаль, культура водіння в Києві залишає бажати кращого - частина водіїв порушують правила руху, зокрема, займають виділену смугу для громадського транспорту. Наприклад, для карет швидкої допомоги фактично немає умов для пріоритетного руху. Через це з'являться безліч проблем зі швидким та безпечним проїздом транспорту екстреної допомоги

Юлія Дубова, віце-президент з інжинірингу GlobalLogic

Компанія хоче допомогти забезпечити безперешкодний проїзд для спецтранспорту, оптимізувати дорожній рух таким чином, щоб швидка та пожежна автівка завжди мала зелене світло, так звану «зелену хвилю». Основним показником ефективності роботи служб порятунку є час, за який вони приїжджають на виклик, гасять пожежу або доставляють потерпілого до лікарні, тощо. Чим коротше цей час, тим більше людей врятовано.

пріоритетний проїзд

За словами Ярослава Нижника, молодшого віце-президента з інжинірингу GlobalLogic, це приклад, з якого хоче починати компанія, тому що він здається максимально зрозумілим, ефективним та простим для реалізації. Окрім цього, в компанії вже є досвід впровадження подібних проектів для розумних міст в США.

Як працюватиме платформа

В Україні вже існує багато різних напрацювань у цьому напрямку: камери на дорогах, керовані світлофори з підключенням до Інтернету, гарне 4g-покриття у великих містах. Також на ринку з’являються автомобілі, які можуть підключатися до мережі та спілкуватися навіть між собою.

пріоритетний проїзд

Проте, проблема полягає в тому, що наразі міста та містечка мають досить різноманітну інфраструктуру – щось нам дісталось у спадок з радянського союзу, а щось встановлене сучасне. І оскільки всі ці системи не під’єднані до Інтернету та між собою ніяк не взаємодіють, впровадити технологічні рішення – досить комплексна задача.

Саме через це, для управління трафіком в першу чергу необхідно підключити світлофори та інші об’єкти інфраструктури до Інтернету, створити хмарне середовище для збору та обробки інформації. Окрім цього, необхідні й інші засоби збору даних – камери відеонагляду, засоби для виміру швидкості транспорту. Це поступово запроваджується в Києві і здатне суттєво підвищити ефективність управління міським трафіком.

«Зелена хвиля»

Наступний крок – об’єднати різні елементи автомобільної індустрії та інфраструктури міста. Інженери GlobalLogic створюють рішення, яке збирає дані з автомобілів спецтранспорту, дорожньої інфраструктури, інформацію про затори тощо. За результатами звернення про допомогу до ситуаційного центру, система допомагає прокласти оптимальний маршрут для спецтехніки.

пріоритетний проїзд

Далі, використовуючи алгоритми машинного навчання і штучного інтелекту, рішення може автоматично перемикати світлофори таким чином, щоб забезпечити мінімальний час проїзду для спецтехніки, водночас не створюючи затори навколо. Комплекс цих двох етапів – і є «Зелена Хвиля», яка неможлива без підключеної до Інтернету інфраструктури світлофорів, камер та роботи ситуаційного центру.

Представники GlobalLogic активно спілкуються з КМДА та адміністраціями інших міст та пропонують пілотні проекти з інтеграції системи до існуючої інфраструктури. Оскільки цінність полягає саме в інтеграції з наявною інфраструктурою, це можуть бути як міста-мільйонники, так і деякі обласні центри, де є ситуаційні центри.

На додачу до невидимої оку хмарної системи, що об’єднує спецтехніку та розумну інфраструктуру, існує також мобільний додаток для відстеження маршруту, управління та налаштування пріоритетного проїзду спецтранспорту.

пріоритетний проїзд

Коли запустять

Тестовий запуск планується на початку 2020 року. Створені всі необхідні компоненти хмарної системи та мобільні додатки. Наступний крок – інтеграція та тестування системи спочатку на закритому полігоні, далі – на реальних вулицях, а вже потім – повноцінне впровадження в систему розумного міста.

Найбільш технічно готовим до впровадження «зеленої хвилі» серед українських міст є безумовно Київ, де вже понад півтисячі світлофорів мають підключення до мобільного інтернету та можуть керуватися дистанційно. Сучасний ситуаційний центр та розгалужена система відеоспостереження за ситуацією на столичних дорогах здатні зробити систему інтелектуального керування трафіком та проїздом спецтехніки більш ефективною.

Проте представники інших міст також цікавляться перспективами впровадження системи, тож цілком ймовірне впровадження пілотного проекту в містах меншого масштабу.

GlobalLogic не планує робити проект комерційним продуктом та веде переговори з адміністрацією ряду міст, щоб розгорнути його у якості пілотного проекту.

Читайте також про те, що в Україні закодують? Супутникове ТБ закодують: як дивитися канали після вимкнення сигналу супутникове ТБ: як дивитися канали після вимкнення сигналу.

Share
Написати коментар
loading...