Реклама

🇮🇱 Як приборкати ізраїльського інвестора та побудувати потужну українську екосистему в IT-галузі

В інноваційному парку UNIT.City відбулася друга міжнародна технологічна конференція Україно-Ізраїльський Інноваційний Саміт 2019. Na chasi відвідав захід, щоб дізнатися секрети успішної співпраці з ізраїльськими компаніями та як досвід країни стартапів може допомогти у побудові української екосистеми.
Čytaty latynkoju
🇮🇱 Як приборкати ізраїльського інвестора та побудувати потужну українську екосистему в IT-галузі
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 🇮🇱 Як приборкати ізраїльського інвестора та побудувати потужну українську екосистему в IT-галузі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
В інноваційному парку UNIT.City відбулася друга міжнародна технологічна конференція Україно-Ізраїльський Інноваційний Саміт 2019. Na chasi відвідав захід, щоб дізнатися секрети успішної співпраці з ізраїльськими компаніями та як досвід країни стартапів може допомогти у побудові української екосистеми.

З кожним роком наша країна все більше стає частиною західного світу, тож для Ізраїлю український ринок – це гарна можливість виходу на європейську територію. Щоб показати бізнес-потенціал України, проводиться Україно-Ізраїльський саміт, який об’єднує інвесторів та компанії з двох країн.

Na chasi відвідав захід, щоб дізнатися секрети успішної співпраці з ізраїльськими компаніями та як досвід країни стартапів може допомогти у побудові української екосистеми.

???? Україна та Ізраїль

Успіх стартапів насамперед пов’язаний з розвитком індустрії у країні. В Ізраїлі спочатку була побудована ціла екосистема, пов’язана з IT-сферою, а гучний розвиток стартапів став скоріше похідною від цієї успішної системи.

Попри гарні результати, країна продовжує чітко визначати пріоритети. Минулого року Ізраїль інвестував $500 млн у стартапи, які займалися розробками у сфері персональної медицини та штучного інтелекту. Решта отримала значно менше.

Внутрішній IT-ринок в Україні досить маленький, близько 4-5%. Основний ринок – зовнішній, одним зі стратегічних партнерів якого є Ізраїль. 30% аутсорса країни стартапів зосереджено в Україні.

Сервісна аутсорсингова сфера – це унікальне середовище, звідки згодом виходять люди, які створюють стартапи. Аутсорс генерує таланти, завдяки яким Україна здатна підкорити світовий ринок. Якщо раніше іноземні компанії приїжджали в Україну через низьку вартість робочої сили, то зараз вони залишаються через високу якість.

За словами ізраїльських експертів, Україні варто підлаштувати сервіси послуг під потреби їхнього ринку задля власного розвитку.

❓ Що варто запозичити з досвіду Ізраїлю

У країні стартапів існує культура, коли нація розуміє, що потрібно робити, щоб рухатися курсом інновацій. У ньому беруть участь всі: від 16-річного підлітка до 75-річного дідуся — будь-хто у будь-який момент може прийти до інвестора з власною ідеєю стартапу.

В Україні IT-галузь – це найбільш динамічний сектор, але ще не культура. Українські програмісти мають не нижчий рівень знань за ізраїльських, проте існує суттєва нестача у менеджменті та корпоративному управлінні. Ізраїльські інвестори переконані, коли будуєш екосистему та у тебе немає талантів, то нічого не вийде навіть з великою кількістю грошей.

В Україні приголомшливі компанії. Їх поки не тисячі, але вони є. В Ізраїлі зі 100% стартапів лише 1% досягає потрібного результату, інші дають поштовх розвитку індустрії. Якщо у вас є компанія, мисліть глобально з першого дня. Думки про світовий ринок часто не вистачає українським компаніям.

Безглуздо запроваджувати в Україні ізраїльську модель, але варто шукати свою.

? Проблеми української екосистеми

Між компаніями та урядом постійно виникають суперечки, коли порушується тема оподаткування та врегулювання. Під час активного розвитку сфери краще мати стабільність. Варто, щоб компанії витрачали гроші на співробітників, а не займалися лобіюванням та регуляціями.

Ще одна з головних проблем – це банківська система. В Ізраїлі звикли працювати не зі своїми грошима – 20% дає інвестор, а решту банк. У нас таке не можливо.

Важливо, щоб Україна не звикла до купівлі продуктів, водночас, не використовуючи власні інновації. Молоді IT-компанії отримують міжнародні знання та розвивають паралельні проекти, які варто підтримувати. Тоді через 5-10 років Україні буде що запропонувати назад ринку, у якого вона наразі купує.

✅ Як приборкати ізраїльського інвестора

Ізраїль – це нація стартапів, яка відрізняється від решти світу. Побудувати культурний міст краще за допомогою мови. Запам’ятайте ці кілька слів, які допоможуть досягти успіху у переговорах з ізраїльськими компаніями чи інвесторами.

Dugri – говори правду та прямо, не ухиляючись на інші теми. Ізраїльтяни також люблять сперечатися. Якщо ви вірите в те, що говорите, то зможете це захистити.

Tachles – це чудовий термін, який використовується, щоб позначити до чого ти ведеш (ближче до справи). Ізраїльтяни прагнуть дістатися до суті, не витрачаючи часу. Багато мешканців пройшли армію, де виконують чіткі завдання, тому абстрактні теорії працюють погано.

Freier – громадяни країни стартапів хочуть все кілька разів перевірити, бо вони не довіряться вам одразу. Будьте самодостатніми, вас не повинні нести, ви повинні себе нести.

Savlanut – терпіння. Це не означає, що ізраїльтяни терплячі, водночас, вони вимагають терпіння до них. Ізраїльтяни хочуть все одразу, бо динаміка вписана в ДНК. Планувати важко, єдина константа в Ізраїлі – це зміна.

Beseder – все буде добре. Ізраїль – це молода держава, яку багато разів намагалися знищити. Вони адаптувалися, бо жили сьогоднішнім та вірили у майбутнє.

Читайте також про те, що в Україні представили?? В Україні представили програму проєктів-магнітів для залучення інвестицій: запропонуй свій програму проєктів-магнітів для залучення інвестицій.

Share
Написати коментар
loading...