Реклама

⚡ Депутатська недоторканність скасована Верховною Радою у другому читанні – що це змінить

З 1 січня 2020 року депутати стануть «доторканними» без згоди Верховної Ради та нестимуть кримінальну відповідальність за свої дії.
Čytaty latynkoju
⚡ Депутатська недоторканність скасована Верховною Радою у другому читанні – що це змінить
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. ⚡ Депутатська недоторканність скасована Верховною Радою у другому читанні – що це змінить
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
З 1 січня 2020 року депутати стануть «доторканними» без згоди Верховної Ради та нестимуть кримінальну відповідальність за свої дії.

Верховна Рада схвалила проєкт закону про внесення змін до ст. 80 Конституції України, у якому йшлося про позбавлення народних депутатів недоторканності.

У другому читанні за проєкт проголосували 373 народних депутати (для ухвалення необхідно було мінімум 300 голосів).

? Про закон

Законопроєкт №7203 був внесений до Верховної Ради попереднього скликання ще п’ятим президентом України Петром Порошенком. Тоді він пройшов одне голосування та був направлений до Конституційного Суду України, який визнав проєкт конституційним. Але далі часу на голосування в депутатів не знайшлося.

✅ Депутатська недоторканність – що це таке

Це юридична гарантія, яка убезпечує депутатів від притягнення до кримінальної, адміністративної або іншої відповідальності без згоди на це Верховної Ради України. На момент ухвалення поправки до Конституції про недоторканність вважалося, що вона сприятиме ефективній роботі депутатів та захистить їх від політичних переслідувань з боку виконавчої та судової гілок влади.

Наразі, щоб арештувати народного депутата, провести обшук його особистих речей або здійснити прослуховування, потрібна згода Верховної Ради.

Депутатська недоторканність

❌ Тобто, депутатів не карали

Існувала спеціальна процедура позбавлення недоторканності народного депутата. Для цього генпрокурор вносив подання до Верховної Ради. Після чого нардеп міг використати своє право на подання письмового пояснення у регламентний комітет, який надавав свій висновок. Згодом тільки питання виносилося на голосування парламентарями. На такі бюрократичні питання витрачалося багато часу.

За історію незалежності України всього 21 депутат був позбавлений недоторканності.

? Депутатська недоторканність скасована – що зміниться 

У ст.80 Конституції залишили лише одне положення про те, що народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнені до відповідальності за висловлювання у парламенті та його органах, окрім відповідальності за образу чи наклеп.

Отже, з 1 січня 2020 року депутати стануть «доторканними» без згоди Верховної Ради та нестимуть кримінальну відповідальність за свої дії.

❓ Чи можуть бути політичні переслідування

У Конституції залишили пункт про те, що депутатів не можна буде притягнути до відповідальності за висловлювання та діяльність у парламенті та його органах.

Читайте також про те, що прем’єр-міністр Гончарук назвав?? Гончарук назвав головні цілі уряду: зростання економіки на 40%, фокус на екологію та подолання рейдерства головні цілі уряду на 5 років.

Share
Написати коментар
loading...