Реклама

Гра ФОПів: як зрозуміти, що відбувається, коли всі жадають крові

Весь тиждень ви могли спостерігати в свої соціальних стрічках продовження млявої війни між прибічниками та противниками використання механізму ФОП для оформлення стосунків з працівниками. Ми розділили всіх експертів на чотири Великі доми і спробували розібратися, хто на чиєму боці.
Čytaty latynkoju
Гра ФОПів: як зрозуміти, що відбувається, коли всі жадають крові
  1. Головна
  2. Історії
  3. Гра ФОПів: як зрозуміти, що відбувається, коли всі жадають крові
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Весь тиждень ви могли спостерігати в свої соціальних стрічках продовження млявої війни між прибічниками та противниками використання механізму ФОП для оформлення стосунків з працівниками. Ми розділили всіх експертів на чотири Великі доми і спробували розібратися, хто на чиєму боці.

Що відбулося?

Міністерство соціальної політики на початку місяця запропонувало за наявності деяких ознак визнавати стосунки між ФОПом та компанією, яка його винаймає, трудовими замість комерційних. Усього пропонованих ознак сім, і якщо очистити їх від юридичного мотлоху, виходить так:

  • оплата ваших послуг схожа на виплату зарплати (регулярна і приблизно однакова)
  • ви виконуєте роботу особисто за конкретною посадою і під контролем компанії-замовника
  • гроші від однієї компанії – єдине або майже єдине джерело ваших доходів
  • ви працюєте в офісі компанії-замовника і дотримуєтеся її трудового розпорядку
  • ви виконуєте таку ж або схожу роботу, що її виконують штатні працівники компанії-замовника
  • компанія-замовник надає вам інструменти для роботи
  • ваш робочий день, перерви і відпустки визначаються компанією-замовником

Для того, щоб ваші відносини з замовником визнали трудовими, достатньо наявності трьох із них. І хоча Андрій Рева, міністр соціальної політики, каже, що законопроект не направлений проти представників IT чи реально самозайнятих людей, збудилися абсолютно всі.

Важливо розуміти, що це лише проект. Зміни ще мають пройти суспільне обговорення (це відбувається зараз, як ви могли помітити), потім їх повинен прийняти уряд і направити до парламенту, слід за цим прийняти Верховна рада у двох читаннях, і врешті підписати президент.

Тож, які є думки?

Насправді ділити публіку на дві групи в цьому питанні – це спрощення. Спектр думок набагато ширший. Настільки, що можна поділити всіх експертів та лідерів думок на кілька Великих домів. Їх буде дещо менше, ніж у Вестеросі, але й ставки в нас не такі високі, якихось 5% Єдиного податку.

Прибічники змін

Я вважаю, що ФОП в Україні має використовуватися за прямим призначенням: спрощення ведення обліку, сплати податків для малого та сімейного бізнесу. Як і в усьому світі

Денис Довгополий, GrowthUP Group

Самозайняті особи, власники невеликих магазинів, лікарі з приватною практикою – всі вони мають право на спрощенку. Необхідно лише виключити фактично штатних співробітників великих корпорацій з цієї системи. По-перше, вони отримують привілей, не сплачуючи податок у повному обсязі. По-друге, водночас працедавець їх обкрадає на майбутню пенсію, сплачуючи лише мінімальний внесок. А заодно – і теперішніх пенсіонерів, бо в солідарній пенсійній системі сьогоднішні працівники сплачують пенсію сьогоднішнім пенсіонерам.

Аргументи

Спрощенкою користуватимуться ті, для кого її створювали. Система не була призначена для оптимізації податкових видатків на великих підприємствах. Її метою спочатку було відкрити світ бізнесу для людей, вихованих у плановій економіці, а потім – спростити життя тим, хто не сидить на шиї в держави, а годує себе сам.
Більше грошей до бюджету та Пенсійного фонду. Штатні співробітники мають платити податки в повному обсязі незалежно від роду діяльності, так само як і робити внесок в Пенсійний фонд, щоб мати в старості гідну пенсію. Це справедливо і в довгостроковій перспективі виграшно для всіх.

Головне питання

Формулювання в проекті виписані так, що по суті зачепитися можна за будь-що. Визначати, ви підприємець чи співробітник, буде чиновник, тому можна готуватися, що хабарі з бізнесу можна буде трясти за ще одним приводом. Окрім того, контрактна форма відносин між працедавцем та співробітником – нормальна практика в розвинутих країнах, і вона дуже подібна до нашої системи з ФОПами.

Консерватори

Враховуючи, що в айтішників найбільший в цій країні арсенал ухиляння – я вірю, що ним почнуть користуватися миттєво. А ефект від відходу в інші юрисдикції ми відчуємо вже коли ніхто і не згадає, хто такий революціонер Рева. Там все інертно

Давид Браун, засновник TemplateMonster

Не ламати те, що працює, – гасло цього Великого дому. Спрощена система оподаткування існує з 1998 року. І досі живі старожили, що пам’ятають оголошення на кіосках “Працюємо за єдиним податком” – тоді це було конкурентною перевагою, бо означало нижчі ціни. За 20 років система перетерпіла досить багато змін. Втім, на думку багатьох саме спрощенка зробила можливим саме існування українського IT, та й в інших сферах допомогла розвиватись бізнесу в умовах корумпованого чиновництва, для якого бізнес був лише джерелом заробітку на хабарях. Позбавлятися чи радикально реформувати її – не на часі.

Аргументи

Стабільність. Все лишається як є, нікому не доведеться нічого міняти та звикати до будь-яких нових правил.
Пільги для IT. Звісно, офіційно це ніякі не пільги, але по факту спрощена система дійсно дозволяє українському IT бути конкурентоздатним за цінами на глобальному ринку.

Головне питання

Можна питання в світлі дискусії в галузі: я правильно зрозумів, що українська індустрія тримається не на талантах наших девелоперів, а виключно на податкових (точніше, однієї-єдиної) схемах?

Денис Довгополий, GrowthUP Group

Визнати те, що українська IT-сфера тримається на спрощеній системі оподаткування, а без неї все зламається і всі роз’їдуться – це також визнати, що насправді нічого за всі ці роки побудовано не було. Якщо бізнес живе лише за рахунок пільг від держави, то це не бізнес. В такій площині він мало чим відрізняється від олігархічної схеми.

Скарбничі

Люди і бізнеси, які протестують проти пропозиції уряду, насправді протестують проти підвищення ставки податків, якщо ФОПи не можна буде використовувати. Але це різні речі – створення прозорих і однакових правил гри для всіх і збільшення податків. Можна відмінити ФОПи і одночасно зменшити офіційні податки

Тимофій Милованов, Київська школа економіки

Спрощена система дійсно надала неабиякий поштовх для української економіки та навчила пострадянських українців, що таке підприємництво та бізнес. Проте, час рухатися далі, вважає дехто. Необхідно скасувати привілейовану спрощену систему оподаткування. Всі мають працювати в однакових умовах і платити однакові податки. В якості компромісу, частина прибічників такого варіанту пропонує трохи знизити податки для всіх та суттєво спростити процедури. Хоча друге назріло вже давно безвідносно проблеми.

Аргументи

Більше грошей до бюджету та Пенсійного фонду. Замість невеликого єдиного податку всі платять 18% (або трохи менше) ПДФО, а також чесний ЄСВ – не з мінімальної зарплатні, а з реальних доходів, що зменшить дефіцит Пенсійного фонду.
Немає дискримінації. Всі знаходяться в однакових умовах: і вчителька, і лікар, і програміст.

Головне питання

IT-компанії, як і інші бізнеси, таким чином просто доручать процес виплати заробітної платні коворкінгу, зробивши кожного свого співробітника повноцінним підприємцем і єдиним арендатором робочого місця

Ілля Кенігштейн, СЕО Creative States

Очікується, що після скасування спрощенки всі почнуть платити податки на загальній системі. Проте, скоріш за все люди перестануть платити їх взагалі, або в кращому для держави випадку отримуватимуть мінімальну зарплатню на папері. Що краще для бюджету: щоб програміст заплатив зі своїх 50 000₴ – 2 500₴ єдиного податку чи 1 000₴ мінімальної зарплати (отримавши залишок у конверті), зате вбілу?

Лібертаріанці

Нам треба не спрощенку ліквідовувати, а загальну систему оподаткування зменшувати та скорочувати, причому разом з чиновниками

Володимир Поперешнюк, співзасновник Нової пошти

Економічні дива Сингапура та інших країн, що здійснили радикальні податкові реформи, – головний аргумент прибічників зниження податків для всіх. Умовні лібертаріанці погоджуються з тим, що «схема з ФОП» дискрімінує тих, хто працює вбілу, і пропонують вирішити це питання просто – якщо ФОПи платять 5% (а деякі групи навіть менше), то хай і всі інші платять не більше.

Аргументи

Детінізація зарплатні. Платити 5% і спати спокійно, не хвилюючись за штрафи та майбутню пенсію. Хто від такого відмовиться?
Прискорене зростання зарплатні. Роботодавці отримають більше ресурсу для підвищення зарплатні, якщо не віддаватимуть її частину державі.
Споживацький бум. Гроші залишаються в людей, люди купляють більше товарів та послуг. Все просто.

Головне питання

Для довідки: жодна з компаній, які приносять 4% ВВП, не входить у топ-100 платників податків України

Денис Довгополий, GrowthUP Group

У 2018 році в зведений бюджет України зібрано майже 227 мільярдів гривень Податку на доходи фізичних осіб, що складає майже чверть усіх доходів. Більше половини цих грошей надходить у місцеві бюджети. Тобто, саме їх витрачають на дороги, лікарні, школи та іншу інфраструктуру в містах та селах. Споживацький бум – це добре, але на які гроші все це будувати і ремонтувати?

Поспішати не варто

Втім, деякі експерти і бізнесмени взагалі вважають, що не варто спішити з висновками та займати позиції в дотах. Реформування спрощенки неминуче, але говорити, як саме зміниться ситуація рано, за словами Олексія Федорова, керівника студії deco.agency.

Було зрозуміло, що рано чи пізно спрощенці прийде кінець. Це пов’язано з необхідністю гармонізувати українське законодавство з європейським. Хотілося б пізніше, ніж раніше. Проте, впевнений, що до виборів у парламент жодних різких рішень не буде прийнято, а після – ми не знаємо, яку картину спостерігатимемо. Хтозна, може за рік взагалі криптовалюти легалізують, тоді взагалі все з ніг на голову. Тож можна розслабитися та працювати на благо бюджету

Олексій Федоров, власник студії веб-розробки deco.agency

Обрати собі Великий дім чи створити свій, запропонувавши власний варіант реформи – вибір за вами. Обговорити законопроект, окрім фейсбуку та твітеру, можна на офіційному сайті Мінсоцполітики.

Share
Написати коментар
loading...