Реклама

Що готує 2019 рік для бухгалтерів

Новий рік — це не лише привід для святкування й подарунків, а й хороша можливість розпочати щось нове. Для бухгалтерії 2019 рік принесе зміни як через Закон про бюджет, так і низку нововведень у Податковому Кодексі. Спробуємо розібратися в цих змінах
Čytaty latynkoju
Що готує 2019 рік для бухгалтерів
  1. Головна
  2. Історії
  3. Що готує 2019 рік для бухгалтерів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Новий рік — це не лише привід для святкування й подарунків, а й хороша можливість розпочати щось нове. Для бухгалтерії 2019 рік принесе зміни як через Закон про бюджет, так і низку нововведень у Податковому Кодексі. Спробуємо розібратися в цих змінах

    Яким буде прожитковий мінімум та решта показників?

    Проект Закону про Державний бюджет України на 2019 рік прийняли наприкінці листопада, і 7-го грудня законопроект було підписано Президентом. Перш за все, із січня 2019 року зростатиме мінімальна заробітна плата: 4173 грн в місячному розмірі та 25,13 грн у погодинному.

    Прожитковий мінімум зростатиме поступово. З січня він становитиме 1853 грн в розрахунку на одну особу:

    • для дітей до 6 років прожитковий мінімум складатиме 1626 грн,
    • для дітей від 6 до 18 — 2027 грн,
    • для працездатних осіб — 1921 грн,
    • 1497 грн для осіб, що втратили працездатність.

    Коли та як відбудуться підвищення мінімуму в 2019 році?

    Наступний раунд підвищення очікується в липні 2019-го:

    • мінімум в розрахунку на 1 особу зросте до 1936 грн,
    • для дітей до 6 років — 1699 грн,
    • для дітей від 6 до 18 — 2118 грн.
    • Мінімум для працездатних осіб зросте до 2007 грн, а для осіб, які втратили працездатність — 1564 грн.
    • Останнє підвищення заплановане на грудень. Мінімум в розрахунку на одну особу зросте до 2027 грн, до 1779 грн — для дітей до 6 років та до 2218 грн для дітей від 6 до 18. Для працездатної особи він становитиме 2102 грн, для непрацездатної — 1638 грн.

    Що готує 2019 рік для бухгалтерів

    Залежні від прожиткового мінімуму ставки також зміняться. Так, податкова соціальна пільга зросте до 960,5 грн, а поріг зарплати, що дає право на ПСП складатиме 2690 грн.

    Чи будуть переглядати ставку ЄСВ?

    Крім того, на розгляді Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення знаходиться законопроект №8322, який передбачає зміни щодо нарахування ЄСВ. Якщо законопроект буде прийнято, максимальна величина нарахування ЄСВ зафіксується на рівні 25 мінімальних зарплат. Для заробітної плати, яка перевищує 25 мінімалок запроваджується спеціальна регресивна шкала нарахування ЄСВ:

    • найбільший розмір — 20% для зарплат від 15 до 30 мінімальних,
    • найменший — 5% з частини бази нарахування ЄСВ, що перевищує 270 мінімальних розмірів заробітної плати.

    Які інші зміни до Податкового Кодексу передбачені у 2019 році?

    Правки в Податковий кодекс, що наберуть чинності з 1 січня перелічені в законопроекті №9260, підписаному Президентом 10 грудня.

    Перш за все, неоподатковувана вартість міжнародних посилок знизиться до 100 євро. Перевізники, кур’єри, та інші оператори, які ввозитимуть товари та сплачуватимуть відповідні податки за них визнаються податковими агентами. Разом з цією поправкою, планувалося обмежити кількість неоподатковуваних посилок до 3 штук в одні руки протягом місяця. Проте це обмеження так і не було затверджен е— поштові оператори просто не могли б відстежувати кількість посилок, отриманих однією особою.

    З 1 січня збільшиться й ставка екологічного податку. Для приведення ставок у відповідність з нормами ЄС та для заохочення підприємств до більш екологічної діяльності, податок за викид двоокису вуглецю виросте з 0,41 грн/тонна до 10 грн/тонна.

    Зростатиме також і рентна плата за користування природними надрами. Розробка нафти та конденсату подорожчає на 2%: з 29%/14% до 31%/16% в залежності від глибини залягання. Ставка за розробку джерел залізної руди виросте на 0,8% і складатиме 8,8%. Ставка рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів збільшується на 50%.

    Крім того, з 1 липня 2019 року акцизний податок з тютюнових виробів індексується на 9%. Надходження акцизного податку на паливо також очікується збільшити за рахунок удосконалення електронної системи контролю за паливом. Система електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП) моніторитиме рух палива в розрізі місць зберігання. Всі суб’єкти господарювання що займаються зберіганням, виробництвом, або ж продажем пального оптом чи в роздріб мають пройти ліцензування. Запроваджується окремий контроль за нецільовим використанням пального для авіатранспорту.

    Етиловий спирт, який використовується для технічних, косметичних та харчових цілей обкладатиметься акцизним податком за нульовою ставкою. Натомість, переміщення спирту підпадатиме під окремий облік в СЕАРП. Підприємства, що використовують такий спирт мають бути обладнані витратомірами та щоденно передавати дані з них до контролюючих органів. Відповідальність за порушення цих норм призначатиметься з 1 жовтня 2019 року.

    Що зміниться для ФОП?

    Для ФОП новий рік не несе жодних неприємних сюрпризів. Звісно ж, згадані зміни прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати відобразяться на бухгалтерії ФОП. Всупереч прогнозам, жодних скасувань 3-ї групи єдиного податку не передбачено: умови для 3 груп фізосіб та 3 груп юросіб залишаються такими ж.

    Правки в Податковому кодексі також можуть відбитись на роботі деяких ФОП. Всім фізичним особам-підприємцям, які працюють з паливом, спиртом або ж використанням лісових ресурсів слід звернути ретельну увагу на ці нововведення.

    Наразі, це основні зміни, що торкнуться життя бухгалтерів в 2019 році. Передбачити всі можливі нововведення на наступний рік неможливо — та це не означає, що за новинами в законодавстві можна не стежити: попереджений — значить озброєний, і чим більше часу на підготовку ви маєте, тим легше для вас відбудуться зміни в бухгалтерській справі.

    Share
    Написати коментар
    loading...