Реклама

Прощання з «Жуком» — якою була історія VW Beetle

Днями стало відомо, що Volkswagen закінчує виробництво свого легендарного «Жука» у 2019 році. Німецька компанія повідомила, що випуск продукції завершиться на заводі у Мексиці в липні наступного року. Згадаємо, якою була історія одного із найбільш упізнаваних європейських автомобілів планети
Čytaty latynkoju
Прощання з «Жуком» — якою була історія VW Beetle
  1. Головна
  2. Історії
  3. Прощання з «Жуком» — якою була історія VW Beetle
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Днями стало відомо, що Volkswagen закінчує виробництво свого легендарного «Жука» у 2019 році. Німецька компанія повідомила, що випуск продукції завершиться на заводі у Мексиці в липні наступного року. Згадаємо, якою була історія одного із найбільш упізнаваних європейських автомобілів планети

Як все починалося

У цього авто були усі шанси загинути разом із Третім Райхом, де воно й народилося як концепт «народного автомобіля» за постановою Адольфа Гітлера. Однак історія розвернулася в інший бік — і після зіркового успіху у поствоєнних Штатах та діснеєвських фільмах довгий час VW Beetle був справжнім хітом для автопрому не лише у Німеччині, але й на усіх континентах. Та згодом американський ринок, що став для «Жука» ключовим, зіграв злий жарт з цим брендом. За минулі декілька років продажі автівки впали — і це призвело у вересні 2018-го до рішення про закриття виробництва із 2019 року.

Споживачі у США все частіше звертаються до великих автомобілів, таких як кросовери та спортивні авто. Volkswagen, після скандалу довкола фальсифікування результатів із дизельними двигунами та рівнем їхньої екологічності та інвестицій у електричні двигуни, більше уваги приділяє сімейним та екологічно чистим автівкам — і для «Жука» у цьому плані не знайшлося належного місця. «Втрата Beetle після трьох поколінь, протягом майже семи десятиліть, викликає безліч емоцій у багатьох відданих фанатів марки», — зазначив Генріх Вейбкен, генеральний директор компанії Volkswagen Group у США.

Проте все починалося не у Штатах, а посеред Європи — у часи, які можна найзвати найбуремнішими в історії XX століття, з рішення одного диктатора забезпечити свій народ дешевими та доступними автівками.

Оригінальний Beetle створили у 1930-х за участі Фердінанда Порше на замовлення керівництва Третього Райху

Перші моделі

Друга Світова завадила розвиткові масового виробництва — бо автівки знадобилися не звичайним бюрґерам, а солдатам на передовій. Втім, на військових замовленнях оригінальний завод, що випускав VW для потреб нацистської армії, протримався лише декілька років — бомбування зруйнували виробництво дощенту, і після завершення війни союзники, котрі знищили потужності заводу, взялися за його відродження та конверсію.

Прощання з «жуком» — якою була історія VW Beetle

1945 — старт нової епохи для «народного авто»

Місто, у якому виробляли «народні автівки», перейменували на Вольфсбург. Тут раніше виробляли одразу декілька моделей для армії —  зокрема, KdF- 82. Відбудова заводу після періоду відновлення Німеччини перевела його на «мирну» продукцію. Тоді ж «народний автомобіль» (так перекладається VW з німецької) отримав свій другий шанс — уже без нашарування ідеології чи політичного популізму.

Прощання з «жуком» — якою була історія VW Beetle

1946 — перепрофілювання KdF Wagen

До 1946 року завод у Вольфсбурзі не мав фактичного власника — британський майор Херст очолив завод тимчасово, і британці замовили перші 20 тис автомобілів. З цього почалося перепрофілювання та випуск автівок, які мали тепер слугувати не окупантам, а союзним силам.

Прощання з «жуком» — якою була історія VW Beetle

1947 — зміни на фабриці Вольфсбург

Німецький завод здавався безперспективним, тому ні американські, ні британські виробники не збиралися брати його під опіку. Колишній очільник Opel Гайнц Нордгофф став найманим дректором — і налагоджує експорт автомобілів  заводу Wolfsburg Motor Works до Данії, Швеції, Бельгії та Швейцарії. Німецька економіка, як і її заводи, потребували валюти, аби піднятися після руйнування. «Жуки» купували і в Німеччині, проте купівельна спроможність місцевого населення після економічного колапсу 1945-1946 років була вкрай низькою. Обладнання теж постачали виключно з-за кордону — а купувати його треба було теж за валюту, а не за марки. Саме тоді Нордгофф звертає увагу на ринок Сполучених Штатів.

Прощання з «жуком» — якою була історія VW Beetle

1949 — поява кабріолету Karmann

У пошуках покупців за кордоном для VW керівник заводу знаходить у Нідерландах продавця, котрий реалізував одразу 56 автівок. На той час за океан вдається продавати лише автомобілі для офіцерів та солдатів армії США. Талановитого продавця звали Бен Пон, і саме йому доручають «розвідку» американського ринку — 1 автівка та комплект запчастин. Проте перша спроба була не надто вдалою — антинацизм у США переріс у антинімецькі настрої, і в такій атмосфері продавати щось німецьке було практично неможливо.

За деякий час Нордгофф робить другу спробу — вона теж буде невдалою. Того ж року керування заводом перебирає на себе уряд Західної Німеччини. 1949-го створено перший цивільний кабріолет — від компанії Karmann.

Прощання з «жуком» — якою була історія VW Beetle

1950 — «Жуки» на експорт

Лише третя спроба стане для німецького автопрому успішною на ринку США. Автодилер Східного узбережжя Штатів на ім’я Макс Гоффман стає ексклюзивним імпортером VW. Він продає ці автівки по усім Штатам. Досить часто їх продавали «в пакеті» на додачу до «поршів» та «ягуарів», на котрі був попит. Автівки з Німеччині порівняно дешеві, тож дилери переконані — на тлі люксових спорткарів їх буде можна продати швидко.

Дизайн здобув міжнародну популярність у 1960-х та 1970-х завдяки фільму Herbie The Love Bug. Далі настала епоха слави цього авто серед різних субкультур

Як мрія стала реальністю

1951-1952 — модернізація

Із 1951 року автомобіль починають удосконалювати — і постійно щось додають чи змінюють. Спочатку оригінальні гальма з тросовим приводом замінюють на гідравлічні барабани на усіх 4 колесах. Також додають карбюратор Solex, а потужність двигуна зростає до 30 кінських сил.

У 1952 році Volkswagen отримує синхронізатори для 2, 3 та 4 передач.

Як мрія стала реальністю

1952-1953 — зміна вікон та об’єму двигуна

Із легендарним «подвійним» вікном автомобіль прощається у 1953-му, а в 1954 році отримує двигун об’ємом 1192 куб. см. Тоді ж зростає й потужність — до 36 кінських сил.

1955 — перший мільйон

Мільйонний «Жук» вийшов з цеху заводу у Вольфсбурзі у 1955 році. Лише близько 9 тис автівок продано у США, ринок американських продажів все ще формується. А тим часом у Німеччині популярність цих автівок зростає, і дилери шикуються в чергу за новинками. Того ж розу в дизайні відбуваються зміни — нові габаритні та поворотні вогні.

Як мрія стала реальністю

1958-1966 — більше скла, більше  об’єму, більше реклами

Читайте також: Як зміниться володіння автомобілями?

Експерименти зі склом тривають. Заднє скло стає більшим, також вперше додають безкамерні шини.

У 1950 і 1960 роках відбувається розширення рекламного проникнення — часто тут вдаються до самоіронії, а це дало свої результати, і продажі «Фольксваґена» йдуть вгору. У 1961 році автівка отримує повну синхронізацію передач та нову потужність двигуна — 40 кінських сил.

1966 року двигун Volkswagen Beetle збільшується до 1285 куб. см, а потужність складає вже 50 к.с.

1967-го мотор отримує повторне збільшення, і ще одне — за рік, об’єм двигуна складає 1493 куб.см. Також «Жук» обзаводиться 12-вольтовою електронікою, 2-контурною системою гальм та 2-швидкісним склоочисником.

Як мрія стала реальністю

1967 — kit car від Volkswagen

Поява kit car — данина моді на перегони на «баґґі»-автомобілях. Beach-культура змінила Beetle-культуру в Каліфорнії. Такі «кіт-кари» використовували базу, двигун та трансмісії «Жуків» для створення автівок для пляжних перегонів.

1968 — поява «автоматики»

У 1968 році VW запроваджує Automatic Stick Shift. У звичайній 4-ступеневій коробці передач з механікою позбавляються першої передачі, додають вакуумне зчеплення, яке відключається щоразу при перемиканні ручки коробки передач. Достатньо було перемістити важіль на потрібну швидкість, відпустити і знову натиснути на педаль газу.  Цю технологію використовували спільно з Porsche (Sportomatic) — і це дало змогу причепити шильдик «Automatic» на автівку, хоча автоматичної коробки у ній не було. Замість успіху це вдосконалення спричинило автомобілеві низку проблем. У народі його навіть прозвали Beetle A.S.S., бо він став набагато повільнішим через таке нововведення і розганявся довше. Проте були й позитивні зміни — наприклад, нова підвіска, що суттєво покращила кермування автомобілем.

Прощання з «жуком» — якою була історія VW Beetle

1968 — успіх The Love Bug

Кінофільм студії Діснея про автівку із власним інтелектом The Love Bug дебютував цього року — і центральним персонажем там був саме Beetle, який за сюжетом мав свідомість та зумів стати успішним автомобілем для перегонів. Починається новий період «бітломанії» (цього разу — не від назви музичного гурту).

1969-1970 — зміни тривають

Американський ринок сприяє подальшому удосконаленню серійних моделей. Заднє скло обладнують обігрівачем, збільшується двигун. Автоматична трансмісія та розрізна вісь — ознаки тогочасних моделей.

1971 — Super Beetle

«СуперЖук» отримує збільшений передній багажник, перші порти для комп’ютеризованої діагностики та нові головки циліндрів двигуна. Загальна потужність зростає до 60 к.с. До 100 км/год автівка розганялася за 16,1 сек.

1972 — нові рекорди продажів

Рік небаченої популярності — завод випускає понад 15 млн Beetle.

Прощання з «жуком» — якою була історія VW Beetle

1970-ті — успіхи в раллі

Саме в цей період «жуки» стають учасниками автомобільних перегонів. Німецький автопром випускав хоч і кумедні на вигляд, але надзвичайно міцні автомобілі з потужною тягою на задній осі. Австрійський дистриб’ютор Porsche з Зальцбурга виходить на стартову лінію європейського автораллі в середині 1970-х. Одночасно автівки VW стають учасниками перегонів у Каліфорнії — це були Baja Beetle.

1974 — останній «Жук» на історичній батьківщині

Завод у Вольфсбурзі випускає останній німецький Beetle. Після цього виробничі лінії запускають в інших країнах — зокрема, у Мексиці.

1975 — поява нових технологій

З’являється електронне впорскування палива для Volkswagen Type I. Нові стандарти рейтингів потужності знижують максимальну потужність до 46 к.с. Також на автівки цієї моделі починають встановлювати бампери, що здатні поглинати енергію зіткнення.

Прощання з «жуком» — якою була історія VW Beetle

1976 — останні автівки для Північної Америки

Наступ конкурентів залишає «золоті часи» в минулому — частково «Жука» канібалізує VW Golf (так званий Rabbit для американського ринку). Beetle полишив ринок, який так багато дав можливостей для відродження німецького автопрому після завершення Другої Світової. Наступним ринком стає Південна Америка. У тій же Мексиці «жуки» стають, наприклад, муніципальними таксі.

1977 — епоха кабріолетів

Volkswagen продовжує продавати версію кабріо до 1979 року. Далі автівки випускають для Мексики та Бразилії. З 1986 по 1993 роки зроблено перерву, проте попит на дешеві автівки не скорочується. Відтак випуск автомобіля поновлено.

У 1974 завод Volkswagen випустив останнього «Жука», зібраного на німецькій землі. Надалі його збиратимуть у Мексиці та Бразилії

Реалії життя змінюють усе

У місті Пуебло їх збирали до липня 2003 року. У 1998 Volkswagen випустив на ринок модель «Новий Жук» (New Beetle — Typ 9C) із звичними обрисами від класичної оригінальної моделі, створеної Фердинандом Порше.

1998 — гучне повернення

Мода на «ретро» наприкінці 1990-х прзиела до «перезапуску» ретро-автомобіля.

Прощання з «жуком» — якою була історія VW Beetle

У продажу надійшла версія з двигуном на 115 к.с. та 2 л на бензині з водним охолодженням — а також 1,9 л дизельна версія TDI. Автівка також отримала передній привід. Наступного року до лінійки додають версію з 150 к.с. та 1,8-літровим двигуном. Цей автомобіль за 7,3 сек розганяється до 100 км/год.

2001-2003 — період експериментів з технологіями та зовнішністю

Volkswagen створив для європейського ринку модель 250 RSi. У цих автівок був двигун на 221 к.с. із 3,2-літровим V-6, приводом 4Motion на всі колеса та 6-ступеневою механічною коробкою перемикання передач та аерообвісом. 2002-го з’являється двигун Turbo S. Автівка розганялася до «сотні» за 6,7 сек, максимальна швидкість цієї версії склала 210 км/год.

2003-го у мексиканському Пуебло будують останню модель класичного Type I. Цей автомобіль за весь час існування продали тиражем у 21+ млн екземплярів. 2003-го «новий Жук» виходить у кабріолет-версії.

Прощання з «жуком» — якою була історія VW Beetle

2006 — новий New Beetle

Внаслідок додаткового редизайну New Beetle змінює вигляд та отримує двигун на 2,5 л із 5 циліндрами, а випуск дизельних версій TDI припинено.

2012 — і ще раз + кабріолет

Цього року концерн об’єднує напрацювання з низки інших моделей (навіть від седану Jetta), повертає колишній дизайн. Спочатку на ринку покупцям пропонують версію з двигуном на 170 к.с. з об’ємом 2,5 л та 5 циліндрами та 200 к.с. на 2 л. З’являється вибір між 5-ступеневою механічною коробкою перемикання передач та 6-ступеневою автоматикою та їхні модифікації для моделей Turbo та TDI. 2013-го версію для кабріолету модифікують і роблять агресивнішою.

Прощання з «жуком» — якою була історія VW Beetle

2016 — купе та кабріолет

Хоча «Жуки» заклали основу для баґґі-перегонів, у 2016-му вийшла версія Beetle Dune зі спортивним дизайном, яка не нагадувала про часи каліфорнійських перегонів.

Прощання з «жуком» — якою була історія VW Beetle

Несподіваний фінал

В цілому «Жуків» було випущено більше 21 млн екземплярів, що до 2002 року робило його наймасовішим автомобілем світу — аж допоки їх не обігнала модель Volkswagen Golf. Ходили чутки, що Beetle стане електричним — але цього так і не сталося. Американські споживачі, які шукають невеликого автомобіля Volkswagen, переважно надають перевагу седанові Jetta або компактному спортивному автомобілю Tiguan.

Volkswagen протягом перших 8 місяців 2018 року продав 11 151 VW Beetle. Це — на 2,2% менше, ніж за аналогічний період 2017 року. Так завершується ця історія

Share
Написати коментар
loading...