Реклама

Ніна Левчук, коуч у Google — про побудову персонального бренду

Ніна Левчук — сертифікований тренер із кар’єрного зростання. Вона керує відділом з розвитку клієнтів у Google. Під час конференції Future Lab 2018 Ніна поділилася переліком кроків, які допоможуть усім охочим зробити зі свого імені впізнаваний бренд
Čytaty latynkoju
Ніна Левчук, коуч у Google — про побудову персонального бренду
  1. Головна
  2. Історії
  3. Ніна Левчук, коуч у Google — про побудову персонального бренду
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ніна Левчук — сертифікований тренер із кар’єрного зростання. Вона керує відділом з розвитку клієнтів у Google. Під час конференції Future Lab 2018 Ніна поділилася переліком кроків, які допоможуть усім охочим зробити зі свого імені впізнаваний бренд

Навіщо вам потрібен персональний бренд

За даними Ніни, 70% роботодавців прагнуть наймати тих людей, у яких є особиста історія. Дослідження показують: коли у керівника компанії є свій бренд — плинність кадрів зменшується вчетверо. Саме тому важливість персонального бренду зростає: по-перше, він допомагає побудувати сильну емоційну асоціацію з вашим продуктом, по-друге — виділити вас серед тисячі конкурентів.

Зі сцени Ніна пригадує історію Ґарі Вайнерчака: підприємця, який зміг за кілька років підняти продажі свого винного бізнесу з $3 до $60 млн щороку. За її словами, в цьому йому допоміг його особистий бренд, який він будував завдяки відеоблогу та соцмережам. Сьогодні 17 осіб допомагає йому: пишуть контент для соцмереж, роблять ретвіти та фото.

Що робити тим, у кого немає 17 помічників

Персональний бренд не створюється за місяць — він формується протягом декількох років. Ця робота енергетично спустошує, адже цією ідеєю потрібно «горіти». Окрім цього, це й недешево: витрати будуть менші, якщо ви будете вкладати у просування вашого продукту засобами традиційного маркетингу. Проте персональний бренд — значно потужніший асоціативний інструмент роботи з вашим споживачем. Особистість працюватиме довше, тому інвестувати доведеться багато.

Які складові особистого бренду

  • Що ми про себе говоримо. На цю складову ми можемо впливати.
  • Як ми про себе говоримо. Цю теж можна змінити, звернувши свою увагу на те, як часто ми про себе говоримо та завдяки яким каналам.
  • Що кажуть про нас. На цей пункт ми не можемо вплинути. Але саме цей елемент змушує особистий бренд формуватися. Створюючи стратегію, дуже важливо продумати кожну деталь, як і в маркетингу, аби люди відразу мали асоціативний ряд ваших соціальних ролей. Вони будуть бачити вас такими, якими ви захотіли.

Формула досягнення особистого бренду

Понад 5 років Ніна займалася менторством. Вона розбирала зі своїми клієнтам поетапно, як їм будувати кар’єру. Кожен кейс мав 3 елементи, які допомагають досягати їхніх цілей:

  • Експертність. Якщо ви не професіонал або не вмієте розповідати про те, що ви професіонал — ви персональний бренд не побудуєте, зауважує Ніна.
  • Те, що вас відрізняє від інших професіоналів: особистість, харизма, хобі. Саме тому зараз так багато банкірів-спортсменів та інвесторів-співаків. Вони показують особисту історію, щоб зблизитися емоційно з вами та вибудувати правильну асоціацію.
  • Що у вас унікального? За що вас повинні запам’ятати?

Зо формулою Ніни, усі ці 3 елементи множаться на постійну комунікацію.

Кроки для формування персонального бренду

Як визначати мету

Поняття «персональний бренд» стає модним, тому люди стали масово навчатися цьому. Та поставте собі питання, перш ніж починати: навіщо мені це потрібно? Ніна каже: це важка робота, тому що вимагає зусиль. Тож якщо ви не розумієте, як це допоможе вашій кар’єрі та як монетизувати особистість — ви вигорите. Визначення мети — один з етапів, запозичені з традиційного маркетингу, адже людину можна просувати так само, як і продукт.

Якими мають бути соціальні ролі

Читайте також: Бренди платитимуть блогерам за пости у Facebook

Коли у нас немає відпрацьованої візитівки — нам складно якісно представитися перед аудиторією. Якщо нам складно — то й аудиторії складно запам’ятати. Саме тому більшість людей не запам’ятовують імена незнайомців — вони просто не вміють робити так, щоб їх запам’ятали. Так відбувається через тони: що ми любимо представлятися дуже нечітко, не роблячи навіть паузи між початком і кінцем нашого імені. А наше ім’я — це назва нашого бренду.

По-друге, потрібен єдиний меседж. У нас є купа ролей, якими ми живемо кожен день: людина може бути одночасно матір’ю, PR-менеджеркою та спортсменкою. Варто визначитися зі своїми соціальними ролями, щоб зрозуміти, як позиціювати себе. Для цього Ніна пропонує відповісти на 8 запитань — це технологія, розроблена в Оксфорді:

  • «Що я люблю робити?»

Ролей в персональному бренді має бути мінімум три. Наприклад, Ніна вибрала для себе 3 основних: керівник компанії, євангеліст по менторингу, коуч. Якщо ви запитаєте, хто така Ніна Левчук, люди будуть асоціювати її з один з цих напрямків — це саме те, що вона хоче чути про себе.

  • «За що мені готові платити?»

Не всі ролі мають монетизуватися. Наприклад, якщо ви — мама, водночас з цим у вас може бути магазин дитячого одягу і ви можете бути матір’ю-бігуном. Всі ці ролі розширюють аудиторію, допомагають знаходити перетин з цікавою аудиторією. Аудиторія приведе вас до ефекту «сарафанного радіо». Вибираючи ролі, ви обираєте, хто буде вашою аудиторією.

  • «Наскільки ваша історія довговічна?»

Якщо ви зненавидите біг через півроку — можна вважати, що ви проінвестували півроку в нікуди.

  • «Чи є в оточенні люди, які вас підтримують?»
  • «Чи використовуєте ви всі ресурси для просування бренду?»

«Facebook я користуюся, а Instagram не користуюся» — це ваш вибір, але меседж повинен бути єдиним на усіх платформах.

  • «Чи відповідає імідж персональному бренду?»

Якщо ви скажете, що ви — любитель тріатлону, але ваша фігура не спортивна — це спонукає не довіряти вам.

  • «Чи справляєтеся ви з обраними ролями?»

Ваші ролі стануть вашою рутиною. Пам’ятайте: особистий бренд — про любов до себе, до своєї справи. Допоможе лише правдиве позиціювання себе.

  • «Наскільки ви готові постійно крутити ці педалі?»

Оберіть ролі та проранжуйте їх від 1 до 10. Перші три — найбільш значні. Вони та є вашими соціальними ролями. Використовуючи їх, можна побудувати візитну картку — інформацію, яку ви будете доносити на всіх майданчиках: на заходах, у пресі, в Instagram. Вона повторюватиметься усюди, але не на LinkedIn — там інформація про вас більш поглиблена в бізнес.

Візитівка та її складові

Якщо йдеться про візитівку, то вона складається з:

  • Імені
  • Інформації про роботу, про продукт
  • 3-4 маркерів успіху («Моя компанія — національний лідер. Ми — понад 10 років в індустрії»)
  • Місії
  • Мети
  • Особистої історії
  • Побажання
  • Наступних кроків

Так побудовані візитні картки багатьох успішних людей. Ґарі Вайнерчак також презентує себе за цією структурою, коли виходить на сцену. Аби ефективно презентувати себе, варто вивчити ці 5-6 речень.

Ніна не радить пропускати жоден з пунктів, адже коли люди хочуть чогось від вас — вони відразу переходять до побажання: «Мене звати … Я менеджер компанії … У мене є до вас питання».

З цією проблемою часто стикається Стюарт Роджерс, автор у виданні VentureBeat. Стюарт — досить впливова людина у сфері технологій, адже пише про стартапи. Одна його публікація здатна допомогти компанії знайти інвестиції навіть на ранній стадії. Під час свого візиту до Києва він зазначив: «Якщо засновник стартапу, що підходить до мене познайомитися, не забуває розповісти про місію, відношенню до бізнесу і цілі — я його слухаю».

Визначення цільової аудиторії

Ви повинні розуміти, кого хочете бачити серед підписників у соцмережах. Нехай у вас буде 10 тис якісних фоловерів, ніж 150 тис проплачених. Приклад цього — сторінка в Instagram Влада Тісленко, CEO Conсepter. Попри те, що в нього всього лише 10 тис підписників, один пост набирає 3,5 тис переглядів. На думку спікерки, це — вдалий приклад, адже головне, щоб аудиторія була залучена. Так сталося у Влада: більшість фоловерів — люди з його сфери.

Як проводити аудит персонального бренду

Аудит можна проводити онлайн та офлайн:

  • Офлайн-метод — підійти до 5 людей і запитати, що вони думають про вас. Відгук — найкращий подарунок, тому навіть негатив — цінність.
  • Аби провести онлайн аудит, прогугліть своє ім’я та перегляньте мінімум 10 сторінок фото, статей, згадок, відео. Робіть це хоча би тричі на рік, щоби жодна зайва інформація про вас не спливла перед зустріччю з важливим інвестором.

Перевіряйте також теги в соцмережах і налаштування тегів. Знімайте ті позначки в Facebook, які вам «заважають».

Що допоможе просувати власний бренд

Плануючи особистий бренд, можна обирати з-поміж офлайн- та онлайн-каналів просування: ваш шлях — це блог чи конференція? Серед офлайн-каналів — позиціювання себе як експерта на публічних заходах і конференціях, публікації в журналах. Онлайн-інструменти — медіа, соцмережі, особиста сторінка. В онлайн-просторі можна починати з написання експертних колонок або коментарів для медіа у вашій ніші. Намагайтеся відпрацювати до ідеального стану всі ваші профілі у соціальних мережах.

Дякуємо комунікаційній групі Dentsu Aegis Network Ukraine за організацію Future Lab.

Share
Написати коментар
loading...