Реклама

Сонячні електростанції встановлять на багатоповерхівках — проект Міненерго

Міненерго пропонує ввести новий клас сонячних електростанцій — установки до 150 кВт на дахах багатоповерхівок, передає «ЕлектроВесті»
Čytaty latynkoju
Сонячні електростанції встановлять на багатоповерхівках — проект Міненерго
  1. Головна
  2. Новини
  3. Сонячні електростанції встановлять на багатоповерхівках — проект Міненерго
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Міненерго пропонує ввести новий клас сонячних електростанцій — установки до 150 кВт на дахах багатоповерхівок, передає «ЕлектроВесті»

В Україні активно встановлюють сонячні панелі на приватних домогосподарствах, але населення багатоповерхових будинків відрізано від цього процесу. У Міненерговугілля придумали, як запустити ринок сонячних і вітрових установок на дахах багатоповерхівок.

Ситуація з надлишковою «зеленою» енергією

Керівник експертної групи розвитку відновлюваних джерел енергії Директорату енергетичних ринків при Міністерстві енергетики та вугільної промисловості Олександр Мартинюк в коментарі ЕлектроВєсті поділився своїми прогнозами стосовно можливого зростання генерації на побутових сонячних установках.

«У базовій версії законопроекту №8449, пропонується розширити потужність безліцензійних установок СЕС і ВЕС, надлишкову генерацію яких викуповує обленерго, до 500 кВт. У законопроекті немає прив’язки до того, що це повинні бути установки на дахах. Такий підхід призведе до того, що у віддалених «депресивних» селах будуть купувати городи і забудовувати їх сонячними станціями або невеликими вітряками. Якщо це буде відбуватися масово, то лише десяток майданчиків, куплених за копійки, буде становити вже 5 МВт встановленої потужності, яку потрібно кудись застосувати. А застосовувати її буде нікуди, бо енергоспоживання всього села до 100 кВт. Це призведе до ряду технічних проблем, і головне — не вирішить того, навіщо ми власне розвиваємо розподілену генерацію —  щоб наблизити виробництво енергії до споживача».

Сонячні електростанції на багатоповерхівках

Мартинюк розповів про альтернативу, яка дозволить обійти проблему продажу надлишкової електроенергії в мережу, і дозволить залучити багатоквартирні будинки в процес розвитку розподіленої генерації.

Альтернатива полягає в новій категорії виробників-споживачів з установками потужністю до 150 кВт. Обов’язкова умова  — сонячні або вітрові установки повинні бути розміщені тільки на дахах або фасадах будівель.

За словами Мартинюка,  для установки сонячної станції такою потужністю буде потрібно дах площею 1700 – 2000 кв. м, який відповідає реальним площами на стандартних багатоповерхівках — 16-ти та 9-ти поверхові будинки з 4 під’їздами.

Що це дасть

Ліміт потужності на рівні 150 кВт дозволить уникнути надлишку генерації, покриваючи при цьому більшу частину власного споживання жителів:

«За результатами всіх проведених підрахунків, дахова станція потужністю 150 кВт, встановлена ​​на 16-поверхівці в місті Києві, жодного разу не перекривала власне споживання повністю. Таким чином, не виникне проблеми надлишку генеруючих потужностей. Зате вирішиться проблема зменшення споживання в конкретному енерговузла», — впевнений Мартинюк.

Окремий тариф для багатоповерхових будинків

В Міненерговугілля говорять, що буде передбачений окремий тариф для споживачів енергії з дахових станцій.  Як зазначають, коефіцієнт «зеленого» тарифу у цій категорії споживачів буде менше, ніж той, який поширюється на категорію 30кВт (енергоустановки для домашніх господарств). Але вище тарифу установок мегаватного класу — отриманого вже в ході аукціонів.

Як відзначають, основну перевага цієї категорії — у спрощеній системі отримання «зеленого» тарифу:  без оформлення ліцензії та укладення договору з гарантованим покупцем. Гарантовий покупець — це компанія, яка із запуском ринку в 2019 році буде викуповувати всю «зелену» електроенергію замість «Енергоринку».

Як працюватимуть дахові установки

Дахові, фасадні установки максимальною потужністю 150 кВт працюватимуть за системою, яка вже працює для установок з максимальною потужністю 30 кВт  — надлишки генерації за договором має викуповувати обленерго (в майбутньому ринку – постачальник універсальних послуг).

На думку глави експертної групи при Міненерговугілля, це розблокує процес створення дахових станцій на багатоповерхових будинках. Адже, як каже, зараз цей ринок абсолютно не розвивається, на відміну від малих установок з максимальною потужністю 30 кВт».

Нагадаємо, раніше ми повідомлялиНорвезька компанія будує одразу 3 сонячні станції в Україні про те, що норвезька компанія будує одразу 3 сонячні станції в Україні.

Share
Написати коментар
loading...