Реклама

Еволюція секс-іграшок: частина друга — від «мануалки» до автоматизації

Сьогодні вібратор заслужено нагороджений званням «першопрохідця» секс-індустрії. Масовість та різноманіття, що пропонують магазини для дорослих, здатні задовольнити найприскіпливіші смаки. Але ще 150-200 років тому вібратори були екзотикою, яку рекламували у модних журналах та використовували в медичній практиці як панацею проти «істерії»
Čytaty latynkoju
Еволюція секс-іграшок: частина друга — від «мануалки» до автоматизації
  1. Головна
  2. Історії
  3. Еволюція секс-іграшок: частина друга — від «мануалки» до автоматизації
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Сьогодні вібратор заслужено нагороджений званням «першопрохідця» секс-індустрії. Масовість та різноманіття, що пропонують магазини для дорослих, здатні задовольнити найприскіпливіші смаки. Але ще 150-200 років тому вібратори були екзотикою, яку рекламували у модних журналах та використовували в медичній практиці як панацею проти «істерії»

У першій частиніЕволюція секс-іграшок: частина перша — стародавні часи нашого екскурсу ми вже вивчили, якими були способи задоволення сексуального потягу у стародавні часи. Але згодом настала епоха механізмів, яка не оминає секс — і практика отримання задоволення теж змінилася. А допомогли у цьому жінки.

Вібратор за рецептом

Дивовижно, але колись вібратори продавалися в аптеках і застосовувалися в медицині, як засіб від «жіночої істерії» (або «сказу матки»). Лікарі абсолютно серйозно рекомендували дамам користуватися такими приладами, а коли такі пристрої ще не були винайдені — ходити до спеціальних лікарів на певного роду «масаж» чи відвідувати пансіонати, де практикували відповідні гідропроцедури.

Адам усіх вібраторів

Появі диво-приладу сприяла саме жіноча «хвороба», яку з початку XIX століття дуже активно лікували масажем. З деякими «важко хворими» пацієнтками лікарям доводилося працювати від 30 хвилин до години. Це було досить нелегко, тому вчені стали замислюватися над тим, як же допомогти лікарям під час процедур від загадкового недуги.

Перший вібратор під назвою «Маніпулятор» з’являється в 1869 році. Його поява стала можливою завдяки напрацюванням американця Джорджа Тейлора (George Taylor). Він і сам був лікарем-практиком. Щоравда, його винахід зовсім не схожий на сучасні аналоги, які легко заховати у кишені чи в жіночій сумочці. Це була величезна парова машина, для використання якої необхідно було 3 людей — двоє підтримували в ній вогонь, а третій працював з пацієнткою. Виходив цілий церемоніальний процес.

Жіноча істерія

У XIX столітті активно лікували від так званого «сказу матки». Вважалося, що цей жіночий орган здатний блукати організмом. Звідси і симптоми, які нібито виявлялися внаслідок цього: сльози, дратівливість, сміх, підвищена сексуальна активність. За всіма ознаками можна припустити, що лікарі того часу намагалися «лікувати» у жінок звичайний ПМС.

До речі, це питання якось зацікавило британську режисерку Таню Векслер. Вона настільки була вражена методами лікування цієї «хвороби», що вирішила зняти тематичну художню стрічку. Називається фільм «Дорослі іграшки» (Hysteria).

«Альфа-самець»

Винахід парового вібратора в деякій мірі полегшив лікарям процес лікування «хворих». Однак упоратися з машиною, що займає дві кімнати, було — м’яко кажучи — непросто. Про це задумалися фахівці компанії Weiss — і в 1880 році випустили перший електромеханічний вібратор.

За 2 роки модернізовану модель представив британець Джозеф Мортмер Гренвіль (Joseph Mortimer Granville). Його винахід називався «Молот Гренвіль», що було цілком виправдане. Ззовні цей ґаджет нагадував дриль з круглою насадкою, і звуки видавав приблизно такі ж.

«Промислові» габарити не надто сприяли поширенню вібраторів. Так відбувалося до 1902 року. Саме тоді з’являється перший ручний електровібратор, який можна використовувати в домашніх умовах. Його патентує Гамільтон Біч (Hamilton Beach) — і цим самим змінює життя мільярдів жінок назавжди. Сьогодні компанія Hamilton Beach більше спеціалізується на випуску різноманітних міксерів, блендерів та соковитискачів.

«Вібропропаганда»

Як тільки з’явилися портативні віброприбори, їх стали активно рекламувати в журналах, газетах і на вітринах магазинів. Їх рекомендували використовувати не тільки за призначенням, але і для масажу голови, позбавлення від целюліту і навіть як протидію болям у попереку. У Сполучених Штатах Америки тогочасні вібратори стали настільки популярні, що до 1917 року вони часто йшли в комплекті з насадками до пилососа. Їхня вартість тоді коливалася в межах від $5 до $200.

Та «бум» тривав недовго. Ставлення до вібраторів різко змінилося в негативну сторону в 1920 році, коли в одному з порнофільмів такий прилад використовували в якості реквізиту. Зчинився скандал — і ґаджети для сексуальної утіхи різко зникли з усіх магазинів та аптек.

Повернення секс-іграшки

Знову повернути вібратори на ринок збуту вдалося Джону Тавелу (Jon Tavel). Він запантентував прототип сучасного вібратора на батарейках. Сталося це в 1966 році. Із того часу вже стали розробляти різноманітні моделі, різних кольорів, дизайну та форм. Сучасні вібратори набули анатомічних форм та додаткових функцій. Тепер у них мало чого спільного зі своїми попередниками (окрім, звичайно, основного призначення). Дедалі більша кількість сучасних вібраторів обладнана підключенням до смартфонів та мобільних додатків, які дозволяють використовувати індивідуальні налаштування для цих ґаджетів.

Музейний експонат

Знаходиться єдиний в своєму роді музей вібраторів у Сан-Франциско та гордо носить назву Antique Vibrator Musuem. Тут зібрана чимала кількість цікавих експонатів, що датуються з 1800-х років і по 1970-ті.

У цих пристроїв і справді досить довга історія. Вони з’явилися раніше за електричні праски та інші прилади, які сьогодні оточують нас. Безумовно, вони заслужили бути відповідно оціненими, мати окремий музей та посідати окреме місце в історії та культурі людства.

Share
Написати коментар
loading...