Реклама

Едуард Лобас, WebiNerds: «Стартапу необхідні 3H: Hacker, Hipster, Hustler»

IT Dnipro Community планує вивчити ситуацію зі стартапами в Дніпрі. У місті щорічно випускається близько 1 тис молодих фахівців з профільною освітою в IT. Які існують підводні камені в стартап-діяльності та що таке реальна мотивація, вирішили дізнатися у Едуарда Лобаса, керівника компанії WebiNerds
Čytaty latynkoju
Едуард Лобас, WebiNerds: «Стартапу необхідні 3H: Hacker, Hipster, Hustler»
  1. Головна
  2. Історії
  3. Едуард Лобас, WebiNerds: «Стартапу необхідні 3H: Hacker, Hipster, Hustler»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
IT Dnipro Community планує вивчити ситуацію зі стартапами в Дніпрі. У місті щорічно випускається близько 1 тис молодих фахівців з профільною освітою в IT. Які існують підводні камені в стартап-діяльності та що таке реальна мотивація, вирішили дізнатися у Едуарда Лобаса, керівника компанії WebiNerds

Компанія WebiNerds вийшла на ринок 7 років тому. Цього часу достатньо, щоб проект еволюціонував у прибутковий бізнес. На даний момент вони співпрацюють з американськими технологічними стартапами, багато з яких пройшли Techstars. Зазначу, хлопці з WebiNerds неодноразово брали участь в якості технічних консультантів в акселеративних програмах у Бостоні і Нью-Йорку. Також вони активно працюють у сфері фінансових технологій, Data Science та машинного навчання.

— Почнемо з простого. В останні роки слово «стартап» стало дуже популярним, і кожен фахівець, пов’язаний з IT, мріє в своєму гаражі створити «новий інтернет». Що сьогодні потрібно робити для того, щоб ідея знайшла втілення — команда, ресурси або має просто пощастити?

Зараз не кожен фахівець мріє створити продукт. У сфері IT дуже багато людей, які прийшли в неї просто заробити грошей. У багатьох фахівців не вистачає захопленості технологіями і духу мрійників. Ідея — це навіть не початок, на жаль.

Не можна однозначно сказати, що потрібно робити для реалізації свого продукту. Формулу успіху досі не вивели, а банальних слів говорити не хочеться. Я б виділив дві основні речі: розуміння ринку і продажі.

Я бачив багато хороших продуктів, які зависали на етапі розробки, не намагаючись вийти на ринок. В результаті абсолютно не розуміли, що потрібно їх цільовій аудиторії, а робили щось своє. Великою перевагою для стартапу буде вийти на ринок і зайняти нішу раніше конкурентів.

Едуард Лобас, WebiNerds: «Стартапу необхідні 3H: Hacker, Hipster, Huslter»

— Чи були в твоєму оточенні люди, які на тебе вплинули в дитинстві або в студентські роки?

Звісно, були. Якщо фокусуватися на IT, то в першу чергу я б відзначив мою вчительку інформатики зі шкільних часів — Єгорову Марину Едуардівну. Дуже багато гідних розробників почали свій кар’єрний шлях саме у неї. Власне, з неї і почався мій досвід в IT, коли я успішно провалив контрольну з алгоритмізації в п’ятому класі.

Я прийшов на перездачу після уроків, а в кабінеті — величезна кількість учнів, які писали код, працювали з 3D-графікою. Поступово і я втягнувся в це, почав пропадати в класі і навіть потрапив до олімпіадної групи. Але саме вона показала мені, що інформаційні технології покликані створювати щось, що допомагає людині.

— У чому полягає ідея WebiNerds і чому саме ви впровадили її, а не хтось інший? У чому її унікальна перевага?

WebiNerds стартували, як типовий аутсорсинг — e-commerce, сайти, іноді додатки. Але ця компанія з найпершого дня керувалася людьми, які небайдужі до технологій і всього нового. І ось одного разу наш засновник був запрошений в якості Technical Associate в Techstars Boston. Ми побачили, що у стартапів є проблема нечисленності і брак досвідчених технічних фахівців. Вони стали звертатися до нас за допомогою, і це було дуже цікаво.

Я вважаю головними перевагами компанії — швидкодія і розуміння умов, в яких живуть стартапи. Сьогодні я знаю, який життєвий цикл вони проходять, що є для них пріоритетом, і які цілі переслідуються: підняти раунд, зарелізити додаток, привернути до себе увагу тощо. WebiNerds — гнучкі. Ми вміємо підлаштовувати себе та процеси на проекті під реалії життя.

— З ким сьогодні працює WebiNerds? З якими складнощами компанія стикається в процесі роботи з європейськими та американськими клієнтами? Поділися лайфхаками або вдалим кейсом співпраці

Переважна більшість наших замовників — це стартапи із США. Складнощів вистачає, бо ми існуємо в надзвичайно мінливому середовищі. Нам доводиться вивчати і використовувати багато нових технологій — вони дуже сильно допомагають, але часто досить «сирі».

Лайфхак для роботи зі стартапом один — відкинути упередження з приводу методологій, процесів та іншого. Особливо, на перших порах. Підлаштовуйтеся не під кращі практики, а під умови, в яких існуєте.

— Що важливіше для стартапу: сумлінний партнер, хороша ідея або досвідчений інвестор?

Команда. Абсолютно точно. Нам знайомі випадки в США, коли цілі команди одних стартапів після невдачі були продані іншим стартапам. Хороших ідей, як ми вже говорили, можна знайти багато. Інвесторів теж багато. І партнерів ви знайдете, якщо ви гарні. Ось тільки інвестори в першу чергу роблять ставку на команду. Не на ідею, чи не на якісь ірраціональні внутрішні відчуття. Інвестори люблять бути впевненими в професіоналізмі команди, яка працює над стартапом.

— Одвічне питання: де живуть інвестори і як їх залучити в свою компанію? Як переконати себе в успіху, коли вже 10-й інвестор відмовляє? Що потрібно говорити команді?

Десятий? Це далеко не межа! Якщо ми говоримо про інвестування, то важливо розуміти свою модель виходу і профіль проекту. Шанс на успіх вище, якщо ви будете спочатку йти до профільних інвесторів. У цьому прихована найскладніша частина в житті стартапу — ви постійно шукаєте інвестиції, але при цьому вам потрібно також ретельно працювати над самим продуктом.

В умовах обмеженості коштів і часу — це вкрай складне завдання. Якщо говорити про найвищу концентрацію, то, зрозуміло, інвесторів найбільше в районі Сан-Франциско, в усім відомій долині. Якщо ви просуваєте fintech продукт, то тут вам корисніше Нью-Йорк. Там і потенційних споживачів більше, і профільних інвесторів вистачає. І при цьому, не варто забувати, що вам потрібно себе зарекомендувати. Вам повинні довіряти. Власне, в цьому можуть допомогти різні інкубатори, акселератори і так далі.

— Де у нас в Україні розташована своя Silicon Valley? Яка локація претендує на звання «Місто стартапів»?

Читайте також: За межами Долини — які країни та континенти стають центрами стартап-бізнесу

Складно сказати. У нас це якось несистемно. І в Дніпрі, і в Харкові, і у Львові, і в Одесі — безліч компаній з різними проектами. На мій погляд, далі за всіх просунувся лише Київ. Скрізь намагаються робити кроки в цьому напрямку, але, як не крути, інфраструктура найбільш розвинена там. Я вважаю, що українського аналогу Silicon Valley у нас на даний момент немає. Місце, так би мовити, вакантне.

— У Дніпрі проходить безліч стартап-батлів, таких як «Битва Стартапів», де потенційні інвестори можуть обрати собі ідею і вкластися. Вашій команді доводилося брати участь в аналогічних конкурсах? Як ти ставишся до подібних заходів?

Ні, ми не брали участь в подібних івентах. Але ми намагаємося відвідувати «битви». Це добре, що подібні заходи проводяться. До того ж, їх завжди організовували чудові люди. Я впевнений, для стартаперів важливо обмінюватися досвідом, вирішувати якісь ідеї разом і навіть «підстьобувати» один одного в деякому дружньому змаганні.

Едуард Лобас, WebiNerds: «Стартапу необхідні 3H: Hacker, Hipster, Huslter»

— Три обов’язкові умови для вдалого стартапу: що має бути присутнім, а що відсутні для належної мотивації?

Читайте також: Робота як задоволення — поради українських топ-менеджерів та творчих людей

Є таке напівжартівливе твердження, що стартапу необхідні 3H: Hacker, Hipster, Hustler — людина, яка пише код, яка робить UI/UX, яка вміє продавати. Те, наскільки швидко і якісно ви можете покращувати продукт і водночас продавати його, максимально впливає на ваш успіх.

Гнучкість дуже важлива. Вміти швидко зрозуміти, що хоче ваш потенційний покупець, і змінити свій продукт — це часто допомагає стартапам. Я би ще відзначив уміння правильно ставитися до відмов — робити висновки і багато працювати. У підсумку отримуємо: команда, гнучкість, холоднокровність. Що стосується мотивації, то вона не допоможе. Якщо вам потрібна додаткова мотивація, ви займаєтеся чимось «не своїм» у цьому житті.

— Що би ти сьогодні радив молодим фахівцям, які сумніваються в необхідності створювати свій бізнес?

Не створювати свій бізнес, якщо вони сумніваються в цьому. До біса це все — просто будьте хорошим фахівцем в тому, чим вам хочеться займатися. Вести бізнес — це не є загальний параметр щастя. Є люди, для яких займатися своїм бізнесом — це величезний кайф. Але абсолютно нічого поганого немає, якщо ви цього не хочете.

— WebiNerds — активний учасник IT Dnipro Community. На твою думку, навіщо потрібно невеликим командам або стартапам ставати частиною IТ-товариства в своєму місті?

Обмін досвідом. Часто великі компанії здатні допомогти — порадою або дією. Адже розвиток компаній в регіоні позитивно відбивається на всіх. Так, зростає конкуренція на ринку кадрів, але і якість кадрів теж зростає. У будь-якому випадку, діяти спільно і йти в одному напрямку розвитку регіона — це правильно.

Share
Написати коментар
loading...